Despre usturoiul verde

Clasificat botanic ca Allium sativum, usturoiul verde este o plantă tânără de usturoi care este recoltată înainte de maturitate. Cunoscut și sub denumirea de usturoi de primăvară, usturoiul verde poate fi identificat prin frunzele sale lungi și subțiri verzi – asemănătoare cu ceapa verde – și, în funcție de stadiul de creștere în care a fost smuls, un bulb minuscul neîmpărțit încă lângă rădăcini. . Acesta din urmă are uneori o nuanță roz sau violet.

Usturoiul este originar din Asia Centrală și crește sălbatic de peste 5.000 de ani. În epocile timpurii, cultura antică s-a răspândit de-a lungul rutelor comerciale din est în China și vest în Europa de Est și Africa de Nord.

Usturoiul a fost adus și în Lumea Nouă cu coloniștii europeni în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, unde a fost plantat pe scară largă ca cultură de grădină.

În ciuda originilor străvechi ale usturoiului, istoria usturoiului verde este nedocumentată. Mulți experți susțin ipoteza că usturoiul verde a fost folosit în scopuri medicinale și în preparate culinare încă de la începutul existenței culturii și există câteva înregistrări scrise despre usturoiul recoltat timpuriu folosit în Evul Mediu în Europa și India.

INTERVIU. Părintele fondator al rockului alternativ sovietic, interzis în Rusia lui Putin, concertează la București: „Oamenii care au declanșat acest război şi-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”
Recomandări
INTERVIU. Părintele fondator al rockului alternativ sovietic, interzis în Rusia lui Putin, concertează la București: „Oamenii care au declanșat acest război şi-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”

În Statele Unite, usturoiul verde a fost inițial o cultură secundară, plantele smulse devreme din ferme pentru a face loc plantelor mai mari, dar verdețurile mai blânde au crescut în popularitate pe piețele fermierilor la sfârșitul secolului al XX-lea și au devenit o cultură căutată. Astăzi, usturoiul verde poate fi găsit sezonier la piețele de fermieri și la magazinele de produse alimentare din întreaga lume. De asemenea, plantele sunt cultivate și recoltate frecvent în grădinile de acasă.

Usturoi verde – proprietăți

Usturoiul verde conține multe dintre vitaminele și mineralele găsite în bulbii de usturoi matur, inclusiv vitamina C, un antioxidant care întărește sistemul imunitar, stimulează producția de colagen și reduce inflamația. Plantele tinere conțin și mangan, cu beneficii pentru un metabolism sănătos, vitamina B6 pentru a ajuta la transformarea alimentelor în energie în organism și cantități mai mici de fier, fosfor și calciu.

Usturoiul este incredibil de hrănitor.

Un singur cățel (3 grame) de usturoi crud conține:

  • Mangan: 2% din doza zilnică recomandată – DZR
  • Vitamina B6: 2% din DZR
  • Vitamina C: 1% din DZR
  • Seleniu: 1% din DZR
  • Fibre: 0,06 grame
  • Acesta are cu 4,5 calorii, 0,2 grame de proteine și 1 gram de carbohidrați.
De ce candidatura lui Cîrstoiu vulnerabilizează alianța PNL-PSD
Recomandări
De ce candidatura lui Cîrstoiu vulnerabilizează alianța PNL-PSD

Usturoiul conține, de asemenea, diverși alți nutrienți.

Beneficii ale usturoiului verde

Detoxofiere

Consumul de usturoi verdepoate ajuta la detoxifierea metalelor grele din organism. La doze mari, s-a demonstrat că compușii cu sulf din usturoi protejează împotriva leziunilor organelor cauzate de toxicitatea metalelor grele.

Un studiu de 4 săptămâni efectuat pe angajații unei fabrici de baterii auto (care au avut o expunere excesivă la plumb) a constatat că usturoiul a redus nivelul de plumb din sânge cu 19%. De asemenea, a redus multe semne clinice de toxicitate, inclusiv durerile de cap și tensiunea arterială.

Poate reduce tensiunea arterială

Bolile cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale, sunt printre cele mai grave afecțiuni, iar tensiunea arterială ridicată sau hipertensiunea arterială este unul dintre cei mai importanți factori motori ai acestor boli. Studiile efectuate de cercetători au descoperit că suplimentele de usturoi au un impact semnificativ asupra reducerii tensiunii arteriale la persoanele cu tensiune arterială crescută

Poate preveni apariția bolilor neurologice

Deteriorarea oxidativă a radicalilor liberi contribuie la procesul de îmbătrânire. Usturoiul conține antioxidanți care susțin mecanismele de protecție ale organismului împotriva daunelor oxidative. S-a demonstrat, potrivit studiilor, că dozele mari de suplimente de usturoi cresc enzimele antioxidante la om, precum și că reduc semnificativ stresul oxidativ la cei cu tensiune arterială ridicată. Efectele combinate asupra reducerii colesterolului și a tensiunii arteriale, precum și a proprietăților antioxidante, pot reduce riscul de boli comune ale creierului, cum ar fi boala Alzheimer și demență.

Studiu InfoClima: Patru milioane de români, expuși zilnic la poluarea fonică produsă de traficul rutier. Cum sunt afectate starea de sănătate și calitatea viețiim sunt afectate starea de sănătate și calitatea vieții
Recomandări
Studiu InfoClima: Patru milioane de români, expuși zilnic la poluarea fonică produsă de traficul rutier. Cum sunt afectate starea de sănătate și calitatea viețiim sunt afectate starea de sănătate și calitatea vieții

Previne apariția diabetului

Extractul de usturoi poate inhiba formarea și dezvoltarea substanțelor nocive produse de nivelul crescut de zahăr din sânge, cunoscute ca produse finite glicozilare avansate, o combinație de molecule care dăunează vaselor de sânge și poate duce la complicații. Este un antibiotic natural Usturoiul acționează ca un antibiotic natural, fără efecte secundare, deoarece are proprietăți antibacteriene și antimicrobiene. Consumul de usturoi nu distruge bacteriile sănătoase din organism, ba chiar stimulează creșterea nivelului de antioxidanți.

Contraindicații ale usturoiului

Un dezavantaj cunoscut al consumului de usturoi este respirația urât mirositoare. Există, de asemenea, unele persoane care sunt alergice la acesta.

Dacă aveți o tulburare de sângerare sau luați medicamente pentru subțierea sângelui, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a crește aportul de usturoi verde. În caz contrar, usturoiul verde este considerat sănătos.

Cum se păstrează usturoiul verde

Spre deosebire de forma sa matură, usturoiul verde este bun de la cinci până la șapte zile dacă este păstrat la frigider. Pentru a-l păstra proaspăt mai mult timp, luați în considerare să-l împachetați într-un prosop de hârtie umed și să îl păstrați într-o pungă de plastic la frigider sau să îl păstrați la frigider într-un pahar înalt cu rădăcinile scufundate în apă.

Pentru a procesa usturoiul verde pentru depozitare, o opțiune este să-l deshidratați pentru a face chipsuri de usturoi sau pudră. De asemenea, usturoiul verde poate fi congelat într-un recipient ermetic timp de 6 până la 8 luni feliat sau în bucăți.

Rețete cu usturoi verde

Stufat de pui cu usturoi verde și leurdă

Stufat de pui cu usturoi verde și leurdă
Stufat de pui cu usturoi verde și leurdă

Ingrediente:

  • 1 kg carne de pui dezosat
  • 5 legături ceapă verde
  • 3 legături usturoi verde
  • 3 legături de leurdă 1
  • -2 cutii de roșii decojite bucățele (în funcție de cât de mult sos vrei)
  • 100 ml ulei
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare: Carnea de pui tăiată în bucăți se rumenește puțin. Se scoate și, în același ulei, se călesc ceapa și usturoiul tăiate mărunt. După ce s-au înmuiat, se presară condimentele pentru pui si bulionul desfăcut cu apă sau roșiile decojite în sos. Peste acestea se pune leurda tocată fâșii. Se lasă să dea un clocot. Într-un vas de cuptor, se așază carnea, se pune sosul și se dă la cuptor pentru 20- 30 de minute.

Descoperă cele mai bune rețete de Stufat de pui.

Drob de miel

Ingrediente

  • organele de la un miel – ficatul, rinichii, plămânii, inima
  • 250 g carne de miel
  • 400 g ceapă și usturoi verde
  • 400 g mărar și pătrunjel verde
  • ouă bătute (pentru fiecare kilogram g de compoziție se folosesc 8 ouă bătute)
  • sare piper
  • ulei de floarea soarelui
  • prapure

Organele și carnea se taie cuburi mari și se călesc în tigaie în ulei de floarea soarelui, cu sare și piper. Apoi, se dau deoparte și se lasă la scurs. 25% din compoziție se taie cuburi mici, restul se toacă la mașina. Ceapa și usturoiul verde se toacă mărunt și se prăjesc în tigaia în care au fost călite organele. Se lasă până se evaporă toată apa din tigaie. Mărarul și pătrunjelul se toacă “aproape fin”.

Se amestecă bine toate ingredientele. Se cântărește compoziția și se adaugă ouăle bătute omletă. Se asezonează cu sare și piper. Se învelește compoziția în prapure și se dă la cuptor la 140 °C, pentru 50 de minute. Se servește rece, cu muștar alături.

Plăcintă cu usturoi verde

Plăcintă cu usturoi verde
Plăcintă cu usturoi verde

Ingrediente:

  • 250 g făină
  • 80 ml ulei
  • 80 ml apă caldă
  • sare

Pentru umplutura:

  • 500 g spanac
  • 2 cepe
  • 3 fire de usturoi verde
  • 2 linguri cu zeamă de lămâie
  • ulei
  • sare

Mod de preparare:

Amestecă făina cu uleiul, apa şi sarea şi frământă până obţii un aluat moale, care nu se lipeşte de mâini. Pune-l intr-o folie de plastic şi dă-l la frigider pentru o oră.

Curăţă ceapa, toac-o cât mai fin, încinge puţin ulei şi căleşte-o cu ustuoiul feliat până se înmoaie. Adaugă spanacul congelat şi căleşte totul până ce scade toată zeama. Potriveşte gustul de sare şi acreşte cu zeamă de lămâie.

Scoate aluatul din frigider, împarte-l în două şi întinde două foi de grosimea unui deget. Unge o tavă de cuptor cu ulei, presară puţină făină şi întinde prima foaie, pune umplutura, iar deasupra aşază a doua foaie. Uneşte cele două foi pe margini, unge cu puţin ulei şi dă la cuptor.

Ficăței cu usturoi verde

  • 500-600 de grame ficăței de pui
  • 2 legături de usturoi verde
  • 2 legături de ceapă verde
  • 2 linguri de miere
  • 2 legături de pătrunjel
  • Sare Piper
  • Ulei

Mod de preparare

Ficățeii de pui se spală și se taie în cubulețe mici, se curăță bine de pielițe și se pun în tigaie cu două linguri de ulei. Usturoiul și ceapa verde se spală bine de pământ, se curăță și se toacă mărunt. Se pun în tigaie împreună cu ficățeii. Opțional se pot adăuga roșii cherry. Se adaugă două linguri de miere (zahăr) și se călesc bine ficățeii la foc potrivit. Se lasă să se prăjească bine acoperiți de un capac până când sunt bine pătrunși. Când sunt aproape gata, se adaugă pătrunjelul tocat mărunt și puțin piper. Se oprește focul, se adaugă sare după gust și se servesc calzi cu piure sau garnitură de legume.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (14)

Daniel9090   •   26.12.2023, 12:53

Această formă de usturoi are o aromă mai puțin intensă și o textură mai suculentă în comparație cu usturoiul matur

Daniel9090   •   26.12.2023, 12:52

Este adesea recoltat în stadiul său tânăr, când are frunze verzi și tulpini moi

Daniel9090   •   26.12.2023, 12:52

Usturoiul verde este o variantă minunată și plină de prospețime a usturoiului obișnui

Vezi toate comentariile (14)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Aceasta este cea mai veche companie din lume. Funcționează de aproape 1500 de ani
FANATIK.RO
Aceasta este cea mai veche companie din lume. Funcționează de aproape 1500 de ani
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Libertateapentrufemei.ro
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
GSP.RO
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
“Avem o situație de urgență”. Boala care a început să facă ravagii pe un continent
FANATIK.RO
“Avem o situație de urgență”. Boala care a început să facă ravagii pe un continent
Un bărbat a primit o factură la telefon de 134.000 de euro după ce și-a petrecut vacanța într-o țară din Europa
Știrileprotv.ro
Un bărbat a primit o factură la telefon de 134.000 de euro după ce și-a petrecut vacanța într-o țară din Europa
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
Unica.ro
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Observatornews.ro
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Horoscop 19 aprilie 2024. Balanțele caută siguranța pe care nu le-o poate oferi nimeni, să fie sigure că vor dispune de anumite resurse
HOROSCOP
Horoscop 19 aprilie 2024. Balanțele caută siguranța pe care nu le-o poate oferi nimeni, să fie sigure că vor dispune de anumite resurse

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI