De Camelia Diaconu,

De unde a apărut sărbătoarea de Valentine’s Day (Sf. Valentin)

Una dintre poveştile recuperate din negura istoriei despre Valentine’s Day are în centru un preot din Roma – pe nume Valentin, evident, care ar fi trăit în secolul al III-lea.

Pe atunci, împăratul Claudius al II-lea (sau Claudius Gothicus) a decis că burlacii sunt soldaţi mai buni decât bărbaţii însuraţi, deoarece primii s-ar dedica trup şi suflet războiului, pe când ceilalţi ar fi sfâşiaţi de dorul de neveste şi copii şi nu ar da totul pe câmpul de luptă. El a scos în afara legii căsătoria, în cazul tinerilor. Părintele Valentin, socotind că măsura e nedreaptă, l-a sfidat pe împărat şi a oficiat slujbe de cununie în secret pentru cuplurile de îndrăgostiţi. Claudius a aflat şi l-a condamnat la moarte.

Povestea cutremurătoare a ultimilor condamnați la moarte din Europa. Sunt doi frați, iar familia lor nu va ști când și unde vor fi executați
Recomandări
Povestea cutremurătoare a ultimilor condamnați la moarte din Europa. Sunt doi frați, iar familia lor nu va ști când și unde vor fi executați
 

Într-o altă legendă, preotul Valentin ar fi fost ucis pentru că a încercat să ajute creştinii să evadeze din teribilele închisori romane, unde erau torturaţi fără milă, uneori, până la moarte. Dacă încă nu vedeţi legătura cu sărbătoarea iubirii, aflați că: unul dintre prizonierii vizitaţi de inimosul preot s-ar fi îndrăgostit de o tânără frumoasă, fiica şefului închisorii, şi i-ar fi trimis o scrisoare de dragoste pe care ar fi semnat-o “De la Valentinul tău..”

Îți recomandăm să citești mai multe aici:

Tradiții de Ziua Îndrăgostiților
Tradiții de Ziua Îndrăgostiților

Valentine’s Day – Tradiții și obiceiuri în întreaga lume

Sărbătoarea de Valentine’s Day se sărbătorește anual în întreaga lume, însă sub diferite denumiri, dar și în alte zile. Spre exemplu, în America Latină, Sfântul Valentin/Valentine’s Day este cunoscut sub numele de Ziua Iubirii și Ziua Prieteniei.

Ultimele 20 de minute din viața lui George Floyd. Acuzaţiile împotriva poliţiştilor din Minneapolis furnizează detalii cutremurătoare
Recomandări
Ultimele 20 de minute din viața lui George Floyd. Acuzaţiile împotriva poliţiştilor din Minneapolis furnizează detalii cutremurătoare
 

De asemenea, în Brazilia, Valentine’s Day este celebrat pe data de 12 iunie, înainte cu o zi de Sfântul Anton, patronul căsătoriei.

Obiceiurile de Valentine’s Day sunt diferite de la o cultură la alta. De-a lungul timpului, de Ziua Îndrăgostiților s-au oferit o mulțime de cadouri diverse, însă tradiția modernă de a oferi ciocolată cadou a venit la sfârșitul anilor 1800, de la Richard Cadbury, fiul lui John Cadbury, producătorul celebru de ciocolată.

Tradiții și obiceiuri în lume de Ziua Îndrăgostiților

În Japonia, femeile sunt cele care le fac cadouri bărbaţilor pe 14 februarie. E drept că dăruiesc numai ciocolată, iar ciocolata aleasă diferă în funcţie de tipul relaţiei. De exemplu, cea normală e oferită din obligaţie şefilor, colegilor şi prietenilor, iar cea fină, iubitului, logodnicului sau soţului.

Povestea Lenuței, păstoriţa cu 9 copii, din Rășinari: “Ca să-i pot creşte, m-am angajat un fel de slugă, să păzesc caprele oamenilor din sat”
Recomandări
Povestea Lenuței, păstoriţa cu 9 copii, din Rășinari: “Ca să-i pot creşte, m-am angajat un fel de slugă, să păzesc caprele oamenilor din sat”
 
Tradiții de Valentine's Day
Tradiții de Valentine’s Day

O lună mai târziu, pe 14 martie, vine rândul bărbaţilor să le întoarcă femeilor din viaţa lor acest favor.

Şi în Coreea de Sud femeile le oferă ciocolată bărbaţilor. Iar ei le dăruiesc femeilor orice, mai puţin ciocolată.

În Finlanda, multe cupluri se logodesc sau se căsătoresc pe 14 februarie, însă această zi e dedicată mai mult prieteniei decât iubirii. Conform tradiţiei, e un prilej de reuniri între amici, care-şi fac cadouri simbolice.

În anumite regiuni din Marea Britanie, în ajunul Sf. Valentin, fetele îşi pun frunze de dafin sub pernă şi mănâncă doar ouă cu sare, crezând că aşa îşi vor visa peste noapte alesul.

În Italia, fetele nemăritate se trezesc dis-de-dimineaţă şi se duc la fereastră. Se spune că primul bărbat pe care-l vor vedea sau unul care seamănă cu el le va deveni soţ în decursul anului.

Cuplurile vietnameze obişnuiesc să se asorteze de Ziua Îndrăgostiţilor, adoptând acelaşi stil vestimentar şi aceleaşi culori.

Bărbaţii din Danemarca le trimit flori şi poezii femeilor de care sunt îndrăgostiţi.

Înainte, în Franţa, de Sf. Valentin, femeile şi bărbaţii singuri se duceau la cei pe care îi îndrăgeau şi strigau în faţa casei lor. Dacă erau respinşi, reveneau a doua zi şi ardeau pozele persoanelor care nu i-au dorit alături. Între timp, obiceiul a fost interzis.

Pentru o zi perfectă alături de persoana iubită, îți recomandăm să citești și:

Cadouri de Valentine's Day
Cadouri de Valentine’s Day

Ce să nu faci de Ziua Îndrăgostiților

 • În aceasta zi nu este bine să te cerți cu persoana iubită. Indiferent de discuții, nu isca o ceartă aprinsă, deoarece asta poate anunța sfârșitul relației.
 • De Valentine’s Day nu este bine să îți pierzi o mănușă. Se spune că cine va găsi acea mănușă îți va fura inima.
 • De Ziua Îndrăgostiților nu este bine să oferi flori din cale. Acest gest aduce ghinion.

Curiozități de Valentine’s Day – lucruri mai puțin cunoscute despre Ziua Îndrăgostiților

Curiozități despre Valentine's Day
Curiozități despre Valentine’s Day
 • În urma mai multor sondaje făcute, femeile spun că de Valentines Day preferă mai degrabă o cină romantică decât un cadou.
 • De Ziua Îndrăgostiților, bărbații cumpără flori într-un procent de aproximativ 75%, restul florilor sunt cumpărate de femei.
 • Peste 50 de milioane de trandafiri sunt cumpărați de Valentines Day.
 • În Evul Mediu, exista obiceiul de a se extrage un bilețel dintr-o urnă, iar persoana extrasă urma să îi fie Valentinul/Valentina pe toată durata sărbătorii. Mai mult, bilețelul cu numele extras era ținut pe mâneca hainei timp de o săptămână, iar acest obicei purta denumirea de “a purta inima pe mânecă”.
 • De Ziua Îndrăgostiților, municipalitatea din Verona, orașul în care au trăit Romeo și Julieta, primește aproximativ 1.000 de scrisori.
 • De Valentine’s Day, femeile din Anglia, în secolul XVI mâncau în ajunul zilei un ou fiert cu tot cu coajă. Se spunea că în felul acesta își vor visa bărbatul care urma să le devină soț.
 • În Germania, fetele plantau într-un ghiveci mai multe cepe, fiecare cu un bilețel pe care scria numele unui băiat. Se spunea că fata se va mărita cu băiatul a cărui ceapă a răsărit prima.
 • Bărbații cheltuie mai mulți bani pentru cadoul femeilor de Valentines Day, spre deosebire de femei. În America, în medie, bărbații cheltuie 158 de dolari pentru cadouri, în timp ce femeile doar 75 de dolari.
 • Cel mai popular cadou de Valentine’s Day este un buchet de trandafiri roșii, deoarece roșul este culoarea dragostei.
Ciocolată în formă de inimă pentru Ziua Îndrăgostiților
Ciocolată în formă de inimă pentru Ziua Îndrăgostiților

Vezi și cele mai frumoase mesaje de Valentine’s Day pe care să le trimiți persoanei iubite.

Sursă foto: 123rf.com

Citeşte şi:

Bancuri de Valentine’s Day – cele mai haioase bancuri pentru Ziua Îndrăgostiţilor

Mesaje de dragoste – cele mai frumoase mesaje pe care să le trimiți persoanei iubite

Citate despre iubire- cele mai frumoase citate despre dragoste

RECOMANDĂRI
Dani Coman s-a bătut cu interlopii în lupte ilegale de tipul Fight Club. Incredibil cine era promoterul
GSP.RO
Dani Coman s-a bătut cu interlopii în lupte ilegale de tipul Fight Club. Incredibil cine era promoterul
Horoscop 5 iunie 2020. Berbecii pot avea o zi explozivă, Vărsătorii se eliberează de prejudecăți
HOROSCOP
Horoscop 5 iunie 2020. Berbecii pot avea o zi explozivă, Vărsătorii se eliberează de prejudecăți