Ziua alegerilor președintelui SUA m-a trimis brusc la celebra întâmplare din 1938, dintr-o după-amiază de octombrie, duminică după-amiază.

Atunci, tânărul regizor Orson Welles își difuza la radioul național o dramatizare după Războiul lumilor (H.G. Wells), o poveste despre invazia marțienilor.

A inventat niște efecte speciale, actorul a imitat foarte bine diverse voci de cetățeni panicați, efectul realist a fost irezistibil, mulți ascultători luând-o razna, crezând că America chiar a fost atacată de marțieni. 

Poliția a fost luată cu asalt de ascultători care cereau măști cu oxigen și adăposturi.

Situația e puțin diferită acum. În loc de unul, avem două fronturi media care se întrec în dramatizări și efecte speciale, FOX vs CNN, de exemplu. Asta pe lângă faptul că în loc de marțieni fictivi, avem și COVID cât se poate de real, avem și reale probleme economice, cu milioane de lucrători afectați de criză.

De la Gâdea la “antifa”

Dacă te uiți la principalele știri americane, pare că avem două scenete cu două invazii ale extratereștrilor, unii roșii, unii albaștri. 

  1. Fox și alți prieteni mediatici ai lui Trump, inclusiv Gâdea al nostru, sunt panicați de “antifa”, vorbesc despre atacuri marxiste și alte abureli.
  2. De cealaltă parte, CNN și prietenii unesc gesturi de intimidare ale fanilor lui Trump și compun un război civil virtual. 

Ambele tabere au pus-o de un show. Dacă alegerile vor da rezultate apropiate, show-ul poate coborî periculos și în stradă, pentru că nimeni nu face exces de rațiune în zilele astea. Și dacă “fiara” Trump va fi zdrobită, va ieși cu celebrare isterică.

Și dacă Trump va câștiga, Biden fiind totuși cel mai comod adversar posibil, complet incoerent și robotizat de departamentul de PR democrat, vor fi chiote antielite și “v-am spus noi”.

Însă, cum spunea ziaristul Matt Taibbi, unul dintre puținii care își mai ține capul pe umeri, problema cu Trump e că a fost cel mai mincinos președinte despre care s-a mințit cel mai mult. 

Murdăria s-a autoreprodus

Peisajul mediatic a fost dezolant. Dacă Trump pierde, ce va urma nu va fi o sărbătoare, ci o deprimantă mahmureală. 

Jegul împroșcat de Trump a fost contracarat de jeg și isterie cu “ștaif” democratic. Jegul a produs și mai mult jeg.

Un întreg front instituțional, birocratic a luptat cu Trump & clanul său cu cele mai murdare arme, rapoarte făcute pe jumătate, documente secrete cu fantezii sexuale despre Trump care până la urmă au rămas niște ciudățenii tabloidale la care toată presa quality a pus botul.

Nu e prima oară când văd luptătorii împotriva manipulării și retoricii mincinoase devenind ei înșiși insuportabili, uitați-vă la anii Băsescu vs Voiculescu și compania.

Surpriză, din această bătaie cu frișcă (nu e frișcă, dar să-i zicem așa frumoasei expresii “shit show”) adevărurile sunt băgate în arest. Un exemplu e chiar scandalul cu procedurile de votare în diverse state. Cele două fronturi se bat cu scenarii de război civil și fraudă.

Cum a fost protejat Trump

Asta în timp ce în SUA există o problemă cât casa cu exercitarea votului, oameni care dispar de pe liste și nu oricum, ci în funcție de rasă – în 2016, prezența votanților de culoare a scăzut cu 7% nu doar din lipsă de interes, ci din cauza unor măsuri legislative care au permis abuzuri (sursa).

Biden nu va face reforme în sănătate decât cel mult după modelul Obama – pași mărunți până când se alege praful. Biden a fost protejat de presa democratică, toată petele din istoria lui, din familia lui, ba chiar bâlbele groaznice din toți anii din urmă au fost îmblânzite și el a fost livrat ca un cavaler al luminii.

Lupta lui Trump cu Biden e lupta lumpen-miliardarilor, cum excelent îi numește Mike Davis pe susținătorii bogați ai lui Trump, cu oligarhii birocratizați, întrepătrunși bine cu aparatul de stat, pe care îi reprezintă Biden.

Ce s-a întâmplat în lume

Nicio șansă de reprezentare rămasă pentru cauzele sociale care au agitat sute de mii de americani pe străzi în acest an. Biden ar fi măcar garanția că nu va fi rasist pe Twitter. De aici până la atacarea rasismului sistemic e cale foarte lungă.

După cutremurul alegerii lui Trump în 2016, în toată lumea s-au declanșat replici: fie noi personaje care au forțat limitele conservatorismului până spre extrema dreaptă au câștigat alegeri (Bolsonaro, Boris Johnson), fie lideri care forțau deja limitele populismului de dreapta au primit vânt în pânze (Netanyahu, Victor Orban, liderii PiS din Polonia, Modi, Salvini etc.). 

Ce s-a întâmplat la noi

La noi s-a manifestat și mai simplu, toată lumea a făcut un pas pro-Trump, de la băieți care s-au grăbit să scrie și cărți despre măreția lui Trump (vezi Mihai Neamțu), la Dragnea care a vrut să implanteze prin consilieri ultraconservatori de prin Israel un nou discurs trumpist care să-i dea un boost de popularitate. 

Iohannis nu și-a orientat discursul “cultural” într-acolo, ci bugetele. Întâlnirile cu Trump au generat creșteri foarte mari de cheltuieli militare.

În ultimii 4 ani au crescut presiunile venite dinspre tot felul de grupuri de rugăciune, nuclee religioase dure din fiecare partid românesc, trumpismul a prins perfect. România chiar pare un stat foarte sărac al Statelor Unite, unde oropsiții sorții se încântă cu conspirații antisistem în timp ce le chiorăie mațele de foame. Avem până și facțiune Q-anon de conspiraționiști trumpiști bine reprezentată și în limba noastră.

Poezia asta antistângistă (în care “socialismul” este demonizat în stil red-neck) era oricum prezentă într-un mediu elitist, de fapt incult și populist ca al nostru.

Dar acum sunt adevăruri supreme, după 4 ani de Trump: există o ocultă sexo-marxistă care distruge identitatea și măreția vestului și alte blabla-uri asemănătoare. 

Mahmuri, în fața unei Americi care își alege președintele

Ăsta e Trump. Trump nu e singur. Îmi amintesc, de exemplu, cu mare neplăcere perioada în care mai toată presa română pupa mâna doamnei Victoria Nuland pe aici, vajnică reprezentantă a unor SUA conduse de Obama (dar parte din grupuri de lobbyști foarte pro-război, față de care Hillary Clinton era foarte atașată), care a încurajat cinic (vă amintiți acel celebru “fuck EU”) un intervenționism pripit în Ucraina care nu a făcut altceva decât să provoace dezastru și război civil.

Cam aici suntem. Dezvrăjiți, mahmuri, în fața unei Americi care își alege președintele. Cu un Biden care a învins facțiunile progresiste din propriul partid, cu un Trump care s-a uzat în așa hal încât în ultimele zile a început să-i atace pe Lady Gaga și LeBron James. 

În România avem un ambasador american care deocamdată scrie editoriale anti-Huawei și a lăsat-o mai ușor cu anticorupția. 

Adevărul e că ar fi fost și penibil să o mai facă, din moment ce apropiați de-ai lui Trump au început să ridice preșul și să se vadă mizeria lobbyului transpolitic în Estul Europei.

O fi Biden imoral (afacerile fiului său nu sunt deloc coerente), dar Rudolph Giuliani și alții au lucrat fără perdea pentru diverși corupți români.

Așadar, răspunsul la întrebarea “cum va influența viitorul președinte american România” e același: diplomația și elitele românești sunt dornice să ia orice înfățișare se dorește, dar parcă le era mai intim scandalul tip Trump și antistângismul feroce – ăsta e bun pentru lumpen-milionari precum acel “șîeu” de Suceava (am văzut că Mandachi e cu Trump până la capăt, nu mă mir).

***

Orson Welles, după aventura de tinerețe cu marțienii de la radio, a făcut “Cetățeanul Kane”, filmul-capodoperă despre un oligarh american. Nu pot spera decât într-o criză de luciditate asemănătoare a presei globale și americane, după acești 4 ani de show ieftin și periculos.


Citeşte şi:

DOCUMENT care arată cât de gravă e situația: Arafat ordonă spitalelor să nu mai refuze pacienții aduși cu ambulanțele, chiar dacă nu mai au locuri

Oamenii din pavilionul COVID al Spitalului Marius Nasta. „Și fă-i tineri cum au fost, fă-i mai tineri decât noi”

FOTO Teodora, fiica lui Andrei Vochin, despre relația cu Ilie Dumitrescu: „A fost o greșeală”
PARTENERI - GSP.RO
FOTO Teodora, fiica lui Andrei Vochin, despre relația cu Ilie Dumitrescu: „A fost o greșeală”
ȘOC! Câți bani cere Laurette pentru o partidă de sex: 'Am mai înșelat'
Playtech.ro
ȘOC! Câți bani cere Laurette pentru o partidă de sex: 'Am mai înșelat'
Imagini sfâșietoare după accidentul mortal din Piața Constituției: "Ionuţ... mă auzi? Ionuț!"
Observatornews.ro
Imagini sfâșietoare după accidentul mortal din Piața Constituției: "Ionuţ... mă auzi? Ionuț!"
Horoscop 26 februarie 2021. Leii sunt convinși că steaua lor norocoasă va deveni din ce în ce mai luminoasă
HOROSCOP
Horoscop 26 februarie 2021. Leii sunt convinși că steaua lor norocoasă va deveni din ce în ce mai luminoasă
VIDEO. Patru copii, aruncați de la etajul 3 de mama lor pentru a-i salva de un incendiu. Copiii au fost prinși cu pături
Știrileprotv.ro
VIDEO. Patru copii, aruncați de la etajul 3 de mama lor pentru a-i salva de un incendiu. Copiii au fost prinși cu pături
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Telekomsport
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Cum să vinzi și să cumperi în siguranță pe OLX (Publicitate)
PUBLICITATE
Cum să vinzi și să cumperi în siguranță pe OLX (Publicitate)