Ghiduşii precum „plăcuţa suedeză” şi #fărăPSDînturuldoi funcţionează bine într-un mediu ermetic, precum reţelele sociale, dar România e mai mare de atât şi are mai multe straturi. Din fericire, aş putea spune.

Dorinţa unora de a avea un tur doi în care să nu intre PSD nu putea rezona decât pentru o parte mică a electoratului. Majoritatea oamenilor nu ţin cu încăpăţânare să fie conduşi de un Iohannis, Barna sau Dăncilă. Vor să fie conduşi de cineva despre care cred că va face o treabă bună. „Încăpăţânaţii” care se leagă de un candidat anume reprezintă baza de partid.

Alegerile nu se câştigă cu baza de partid. PSD este exemplul viu al înfrângerilor provocate de limitările unui mesaj cu dedicaţie.

O bucată de Românie mai mică decât au anticipat

USR a comis o greşeală similară în mesajul transmis. Au făcut dificil pentru un nehotărât sau pentru un susţinător PNL să creadă că Dan Barna este o alternativă mai bună. Oamenii voiau să voteze un preşedinte bun, nu să elimine din joc un candidat rău.

Partidul a scăzut sub scorul de la europarlamentare. A pierdut voturi, pentru că mesajul din jurul lui Dan Barna nu era unul de învingător.

Ad placeholder

Părea că obiectivul final este ca Dan Barna să o bată pe Dăncilă pentru a intra în turul doi, unde să fie bătut de Iohannis. Puţini oameni sunt dispuşi să voteze în aceste condiţii.

„Bucata aceasta de Românie pe care ne-am bazat și în care am crezut este mai mică decât am anticipat”, a spus astăzi Barna, după alegeri. Este tocmai genul de discurs la care trebuie să renunţe, cu bucăţi de România şi mesaje exclusiviste pentru categorii aparte de români.

Ardoare și aroganță

Nu acestea sunt neapărat problemele candidatului Dan Barna, ci mai mult ale celor din jurul lui. Barna a făcut o campanie bună, a bătut ţara la picior, a avut un mesaj al lui pe care a încercat să îl promoveze. Doar că mesajul lui s-a pierdut în gălăgia provocată de susţinătorii săi radicali.

Şi nu mă refer aici doar la mult-hulitul Andrei Caramitru, acest bau-bau al USR. Nu. Problema a fost mai mare. Problema a fost a zeloşilor din jurul lui Dan Barna.

Ad placeholder

Politica nu se face prin prozelitism. Ardoarea cu care un nucleu dur de lideri şi simpatizanţi au propăvăduit cauza USR a îndepărtat electoratul şi a mascat o campanie altfel reuşită a lui Dan Barna.

Aroganţa de care a fost acuzat Barna putea fi văzută, în doze mai mari, în rândul radicalilor partidului. Era armata care a invadat pagina Rise Project după publicarea materialului depre liderul USR şi care răspundea la fiecare semn de întrebare ridicat de jurnalişti cu „Asta nu mă face decât să vreau mai tare să îl votez pe Barna”.

Prozelitismul acesta s-a văzut şi după alegeri, când mulţi au anunţat, iraţional, că nu vor mai vota în turul doi sau că o vor vota pe Viorica Dăncilă în semn de protest sau că – cel mai grav dintre toate – nu vor mai vota niciodată.

Nevoia de reformă. Și-n PSD, și-n USR

Apoi, mai este şi chestiunea infailibilităţii . „Nu sunt pesedist, dar…” a devenit singurul fel în care putea fi purtată o discuţie despre neajunsurile lui Dan Barna.

Ad placeholder

El a devenit, pentru radicalii din jurul său, imun la critică. Iar dacă este criticat, este, desigur, opera duşmanilor. „Sistemul a fost mai tare”, aşa cum, prost inspirat, a ales să se exprime Cristian Ghinea, de exemplu, într-o lamentare demnă de Emil Constantinescu.

Astfel de certitudini sunt specifice mai degrabă trăirilor religioase, decât politice. În politică, există întotdeauna loc de dubii.

USR a pornit de la zero un proiect şi ar fi păcat să îl irosească prin ambiţii totalitare, care se mărginesc la a face PSD să dispară.

 Până la urmă, PSD şi USR au chiar lucruri în comun: sunt două alternative necesare unei vieţi politice sănătoase, dar ambele au nevoie de reformă internă înainte să mai ceară voturi.

Citeşte şi:

Cosette Chichirău: ”Dan Barna a implementat strategia foarte bine, dar strategia a fost greșită”

UPDATE | Începe lupta pentru turul doi. Klaus Iohannis nu pare dispus să accepte dezbaterea cu Dăncilă: ”Mă voi concentra pe întâlnirile cu alegătorii”

Sociologul Daniel Sandu, despre surprizele ce pot apărea în turul II: „Nu este un candidat entuziasmant, ce aduce oameni la vot“

Gina Pistol i-a ruinat cariera unei vedete în doar 7 luni de relație: „Ce face cu ea? E mai mare ca el! Îi mănâncă toți banii”
PARTENERI - GSP.RO
Gina Pistol i-a ruinat cariera unei vedete în doar 7 luni de relație: „Ce face cu ea? E mai mare ca el! Îi mănâncă toți banii”
Gest istoric făcut de Bill Gates. Vestea care schimbă tot
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Gest istoric făcut de Bill Gates. Vestea care schimbă tot
Horoscop 11 august 2020. Leii trebuie să decidă, clar și limpede pentru oricine, ce e mai important pentru ei
HOROSCOP
Horoscop 11 august 2020. Leii trebuie să decidă, clar și limpede pentru oricine, ce e mai important pentru ei
RECOMANDĂRI