• Brexitul are loc astăzi, 31 ianuarie, și scoate la suprafață, ca un buboi mândru, orgoliul britanic țâfnos, bățos și anacronic, în total contrast cu raționamentul rece, tipic englezesc, atât de binecunoscut, probat de multe ori cu cinism, în lunga istorie a britanicilor.
  • După perioada de tranziție de un an, economia UK se va desprinde de normele și reglementările Uniunii Europene, pe care euroscepticii insulari pretind că nu le-au controlat niciodată, și care i-au descalificat în propriii ochi. Doar ai lor.

DISCLAIMER. Libertatea publică, la rubrica de opinii, două tipuri de comentarii. Unele aparțin jurnaliștilor din redacție și celelalte, invitaților. Numiți și contributori după tradiția presei democratice, acești invitați sunt oameni cu profesii, convingeri și asocieri politice diferite. Ziarul le oferă o platformă de exprimare, convins că pluralitatea opiniilor și diversitatea ideilor ne ajută pe toți să înțelegem mai bine lumea în care trăim.

Membru PNL, Claudiu Săftoiu a fost ales, în decembrie 2019, director general al Editurii Didactice și Pedagogice, până în acel moment fiind consilier de comunicare la cabinetul ministrului Educației și Cercetării, Monica Anisie, în guvernul condus de Ludovic Orban. Anterior, el a fost director al Serviciului de Informații Externe, în perioada octombrie 2006 – martie 2007, fiind numit în această funcție de fostul președinte Traian Băsescu, al cărui consilier a fost.

De la un referendum înșelător, la un viitor pe bâjbâite

Primul efect imediat, concret și dezamăgitor al Brexit, din perspectivă europeană, este faptul că UE va părăsi topul celor 25 cele mai bune universități din lume. Un raport al Comisiei Europene arată recent că Marea Britanie deținea – doar ea – 5 universități de top din învățământul superior mondial, dominat cu autoritate de universitățile americane.

Ieșirea din UE a unei țări este un proces practic necunoscut până acum, iar analizele de toate felurile – economice, comerciale, politice, sociale, culturale, de securitate – vor fi în mod fatal aproximative.

Ziua Brexit. Precedentul eurosceptic care poate detona lumea occidentală
Ziare din Marea Britanie / EPA

Experții, comentatorii vor emite adevăruri pe bâjbâite, când vor scruta viitorul UE și al UK, după “divorțul” de astăzi, care se va consuma la miezul nopții.

Politicienii britanici conservatori au fost cei care și-au manipulat perfid cetățenii, împingându-i spre un referendum înșelător (2016) care le-a pecetluit soarta. S-a vorbit mult despre forța rețelelor sociale, dirijate prin linii de mesaje eurosceptice, targetate spre categorii sociale ignorante și ignorate până atunci: comunitățile mici urbane, cetățenii cu studii medii, de peste 50 de ani, bărbații care își fac veacul  prin puburile sordide din ruralul și urbanul mic, șomerii, asistații social, etc. -.

Scorul la limită scos de echipa ultranaționalistă a lui Nigel Farage în 2016 a declanșat cel mai mare proces de extracție a unei națiuni mărețe, dintr-o comunitate de interese și de principii de excelență – economie de piață liberă și democrație – un proces determinat prin înșelarea cetățenilor comozi, nereflexivi, ușor de dus de nas, dar cu drept de vot.

Discursul eurosceptic la englezi își are originea în demersurile făcute de conservatori, încă din anii 80, când “doamna de fier” a politicii britanice, Margaret Thatcher, apăsa pedala naționalistă și inflama orgoliile rănite ale britanicilor nostalgici după imperialismul de secole al Coroanei Britanice.

Obsesia pentru control, un reflex imperial evident, a devenit un predicat comunicațional al ultimilor 30 de ani, în establishmentul britanic. Indiferent de tabăra politică, englezii au fost mereu cei mai vehemenți constestatari ai “motorului franco-german” european, acuzat că face legi comunitare în folosul propriilor țări, și creează organisme suprastatale – Banca Centrală Europeană și Comisia Europeană, Consiliul European – care avantajează doar Franța și Germania.

Nenumărate au fost excepțiile britanice, ridicate la rang de veto, de-a lungul celor 47 de ani de conviețuire comunitară europeană. Cele mai multe acuzații ale Regatului Unit au venit din zona financiară. Marea Britanie a fost unul dintre cei mai mari contributori la coșul comun al Uniunii Europene, din care s-a ales cu mai nimic, pretind naționaliștii britanici.

Nici valurile succesive de extindere, de care au beneficiat țările din estul Europei, printre care și România, nu au fost privite cu încredere de insulari. Costurile imense de integrare, dificultățile de armonizare ale economiilor estice la economia europeană integrată au constituit elemente în plus, pentru ca britanicii să se distanțeze de proiectul european.

Boris Johnson – premierul britanic cu fața întoarsă în trecut

Boris Johnson jubilează – proiectul său autodestructiv a devenit proiectul național al unui viitor pe cât de luminos pe atât de mincinos, acela care promite o nouă supremație mondială britanică, de tip imperial.

Ziua Brexit. Precedentul eurosceptic care poate detona lumea occidentală
Boris Johnson / EPA

Este iluzia revitalizării unui “Commonwealth” dominant peste mări și țări, de secol al XVIII-XIX, care include peste 50 de țări. Printre acestea se numără Canada, Australia și Noua Zeelandă, state cărora, de la 1 februarie 2020, adică de mâine, Regatul Unit le va transmite așteptarea de a cere să-și “reînnoiască jurămintele” față de Coroana Britanică. Adică să își accepte vasalitatea imperialistă la scenă deschisă.

Reproșurile britanicilor cu privire la construcția UE se îndreaptă spre atot-puternica Germania, care a făcut din Europa financiară un paradis german sui-generis. Și anumite zone din establishmentul politic american sunt de părere că “naționalismul economic german”, practicat sub acoperirea UE, duce la jocuri, negocieri și interese care favorizează doar națiunea germană și cea franceză.

Românii din Anglia, între statutul de rezident și prerezident

Cel puțin 437.000 de români au aplicat online pentru cele două statusuri, fără să fie unul refuzat. O spune ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache.

În perioada de tranziție, până la desprinderea totală de normele și reglementările comunitare (2021), Marea Britanie păstrează toate garanțiile față de “foreigners”, printre care se numără și confrații noștri.

Dublul standard practicat de media britanice, cu privire la influența bună sau rea, a migranților din estul european sau din India/Pakistan, spune multe despre precaritatea viziunii mărețe a Brexitului.

Englezii nativi nu mai freacă de multă vreme dușumelele prin marile corporații sau prin instituțiile tradiționale englezești. Nici un britanic pur nu mai face muncile manuale industriale și nu mai ocupă joburile manufacturiere.

Calificarea de “sânge” le este suficientă britanicilor, pentru a lăsa pe spatele alogenilor muncile grele, cu palmele, cu timpul normat de 8 ore, meseriile înjositoare – genitor, hamal, vânzător ambulant, taxator, paznic, portar și încă alte câteva zeci de meserii -.

Nici influența globală a britanicilor nu mai este cea de acum o sută de ani. Toată lumea știe asta, numai britanii anti-UE nu o realizează. În lipsa vectorului de influență a UE – cu o piață de 400 de milioane de consumatori – Marea Britanie va rezista doar prin încheierea de acorduri bilaterale de comerț liber cu SUA, China, Brazilia, Federația Rusă sau Japonia. Este evident că această perspectivă comercială va produce efecte antiglobaliste, în plină eră informațională a tranzacționării produselor, la scară mondială.

Râsul-plânsul unei națiuni mărețe

Diseară, la miezul nopții, zeci de mii de eurosceptici vor asista la discursul premierului Boris Johnson şi la cel al vărului său eurosceptic, cel mai vehement politician britanic anti-UE, Nigel Farage.

Ziua Brexit. Precedentul eurosceptic care poate detona lumea occidentală
Suporteri pro Brexit / EPA

“Pe 1 februarie, vom fi în afara UE, liberi să ne trasăm propriul drum ca o naţiune suverană, reluându-ne controlul asupra banilor noştri, legilor noastre, frontierelor noastre şi comerţului nostru”, spunea şeful guvernului britanic, în mesajul de Anul Nou.

Dar Boris Johnson nu le-a vorbit concetățenilor despre structurarea dificilă a unui viitor comun cu Bruxellesul. În era Brexit, va fi nevoie de acorduri în domenii complicate şi esenţiale pe plan intern. Și pescuitul, și serviciile financiare, și schimbul de informaţii vor trebui resetate, în numai 11 luni imposibile.

Cel mai probabil, se va ajunge la gestionarea unui acord primar între UE și UK. Pentru că elaborarea unui acord comercial va fi prioritatea Uniunii Europene, nimeni nu este sigur ce doreşte cu exactitate premierul Boris Johnson.

Una dintre cele mai arzătoare dileme este cât de departe va alege Londra să se situeze, faţă de regulamentele comunitare europene, după încheierea perioadei de tranziţie, începând cu 2021. Pentru companiile de pe ambele maluri ale Canalului Mânecii, este neclar ce urmează. Și nu numai pentru ele.

Despărțirea de UE a Regatului Unit al Marii Britanii va avea urmări, pentru mai multe generații, de mâine înainte. Un efect așteptat – manifestarea vehementă a suveranității scoțiene, primul pas spre posibila destrămare a marelui regat insular. Și Uniunea Europeană va trece prin schimbări inevitabile, care s-a confruntat cu evenimente deloc întâmplătoare și concomitete – referemdumul Brexit și criza migranților din 2015-2016.

Divorțul dintre UK și UE nu va omorî pe nimeni, dar un fapt e sigur: orgoliile naționale vor face legea cu mai multă forță de acum înainte și vor da apă la moară “-ismelor” naționaliste, în toată Europa.

De la realitatea că Regatul Unit își pierduse deplina suveranitate, sub controlul reglementărilor și deciziilor UE, la evidența că UE va rămâne o construcție franco-germană, acestea ar putea fi coordonatele viitorului pe bâjbâite, care ne așteaptă.

Anamaria Prodan, comunicat ciudat după ce Reghecampf a apărut cu iubita nouă: „Greșelile lui sunt omenești”
PARTENERI - GSP.RO
Anamaria Prodan, comunicat ciudat după ce Reghecampf a apărut cu iubita nouă: „Greșelile lui sunt omenești”
Ce se va întâmpla cu Reghe și iubita lui, în viitorul apropiat. O femeie celebră a dezvăluit tot
Playtech.ro
Ce se va întâmpla cu Reghe și iubita lui, în viitorul apropiat. O femeie celebră a dezvăluit tot
S-a apucat de videochat la 20 de ani. Reacția mamei după ce vecinii au aflat și i-au zis "Uite-o pe Miruna, e dezbrăcată"
Observatornews.ro
S-a apucat de videochat la 20 de ani. Reacția mamei după ce vecinii au aflat și i-au zis "Uite-o pe Miruna, e dezbrăcată"
Horoscop 19 octombrie 2021. Scorpionii trebuie să iasă din propria minte, cea care acum le condiționează deciziile
HOROSCOP
Horoscop 19 octombrie 2021. Scorpionii trebuie să iasă din propria minte, cea care acum le condiționează deciziile
Doi tineri bolnavi de Covid-19 au murit în curtea spitalului din Craiova. Nu aveau comorbidități
Știrileprotv.ro
Doi tineri bolnavi de Covid-19 au murit în curtea spitalului din Craiova. Nu aveau comorbidități
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate, risc ridicat". "Diagnosticul" medicului a bulversat-o
Telekomsport
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate, risc ridicat". "Diagnosticul" medicului a bulversat-o
Lasă-ți cardul acasă! Cum să plătești cu telefonul mobil și la ce te ajută
PUBLICITATE
Lasă-ți cardul acasă! Cum să plătești cu telefonul mobil și la ce te ajută