MENIU CAUTĂ
16 Mar. 2019 14:00

48 de echipe la Campionatul Mondial Qatar 2022? Ce a decis Consiliul FIFA la Miami

Distribuie

Gianni Infantino, președintele FIFA, a declarat că analizează posibilitatea creşterii numărului echipelor participante la Cupa Mondială din 2022, de la 32 la 48.

ACTUALIZARE 16 martie. Consiliul Federaţiei Internaţionale de Fotbal ( FIFA), întrunit la Miami, a făcut vineri un nou pas către o formulă de 48 echipe la Cupa Mondială 2022 din Qatar şi a aprobat noul format al Cupei Mondiale a cluburilor cu 24 de echipe, relatează agenţiile internaţionale de presă.

În pofida îngrijorărilor legate de situaţia geopolitică din Golf şi a blocadei impuse Qatarului de către vecini, Consiliul FIFA a aprobat concluziile unui studiu de fezabilitate care estimează că organizarea unui turneu final cu 48 de echipe încă din 2022 este posibilă.

”Misiunea noastră este de a continua să dezvoltăm fotbalul şi de a-i îmbunătăţi calitatea, iată de ce noi dorim să trecem la 48 de echipe din 2022, în Qatar”, a declarat preşedintele FIFA, Gianni Infantino, care a promis celor şase confederaţii că formatul lărgit va aduce venituri suplimentare de până la 350 milioane euro.

Trecerea de la 64 meciuri, în sistemul cu 32 echipe, la 80, va impune ca unele partide să se desfăşoare în afara Qatarului, într-o ţară vecină. Bahrain, Kuweit, Arabia Saudită, Oman şi Emiratele Arabe Unite au şanse egale în cooptarea pentru organizarea de meciuri la CM 2022.

O decizie finală în cazul formatului cu 48 echipe la CM 2022 va fi luată la Congresul FIFA, care se va reuni pe 6 iunie la Paris.

Consiliul FIFA a aprobat disputarea unei ediţii pilot a Cupei Mondiale a cluburilor cu 24 de echipe, prevăzută între 17 iunie şi 4 iulie 2021. În favoarea proiectului s-au înregistrat 25 de voturi, iar 7 au fost împotrivă.

”Vom avea în 2021 o adevărată Cupă Mondială a cluburilor, ceea ce va asigura un fantastic impact asupra cluburilor de fotbal din întreaga lume”, a spus Infantino. Alocarea locurilor la Cupa Mondială a cluburilor va fi efectuată ulterior.

O altă decizie luată de Consiliul FIFA a fost introducerea sistemului VAR la Cupa Mondială 2019 de fotbal feminin din Franţa (7 iunie – 7 iulie).

După anunţul lui Infantrino vizavi de Cupa Mondială a cluburilor cu 24 de echipe, European Club Association (ECA), care reprezintă 232 cluburi europene, a anunţat că nu va participa la ediţia inaugurală din 2021 şi va lua în considerare o participare după 2024.
—————

Inițial, Infantino afirma că ”am decis să creştem numărul echipelor participante la turneul final al Cupei Mondiale, de la 32 la 48, iar acest lucru se va întâmpla în 2026”. Acum, la summitul de la Roma, a apus că studiază varianta ca Mondialuil din Qatar să se joace cu 48 de echipe.

Micul emirat Qatar, cu o populaţie de doar 2,5 milioane locuitori, a obţinut în 2010 dreptul de a găzdui Cupa Mondială, cu un turneu final la care să participe 32 de echipe. A construit 8 stadioane. Infantino a explicat că o creştere a numărului participantelor la ediţia din 2022 ar impune cooperarea cu alte ţări din regiunea Golfului Persic.

Qatarul se află, însă, în dispută cu mai mulţi dintre vecinii săi, începând din luna iunie a anului trecut, întrerupând legăturile diplomatice şi comerciale cu Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite şi Egipt, după ce aceste ţări au acuzat autorităţile de la Doha că finanţează terorismul.

Qatarul a respins, însă, aceste acuzaţii. Infantino a reiterat, totodată, dorinţa de a extinde Cupa Mondială a cluburilor, a cărei ediţie viitoare va avea loc în Emiratele Arabe Unite, în luna decembrie, afirmând că FIFA doreşte să o transforme într-o „competiţie adevărată”.

  • Cum ar putea fi împărțirea în 2026
  • AFC (Asia) 8 echipe (din 46)
  • CAF (Africa) 9 (din 54)
  • CONCACAF (America de Nord, Centrală și Caraibe) 6 (din 35)
  • CONMEBOL (America de Sud) 6 (din 10)
  • OFC (Oceania) 1 (din 11)
  • UEFA 18 (din 55)
    Playoff – 2

România nu s-a mai calificat la un Campionat Mondial din 1998!


 Citește și: Primele filmări de la Mărculești, lagărul care apare în documentele istorice găsite în dosarul ”Moscova 2”!

Citește mai multe despre Campionatul Mondial pe Libertatea.

Comentarii