Mergi direct la conținut »
Primele filmări de la Mărculești, lagărul care apare în documentele istorice găsite în dosarul ”Moscova 2”!
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Primele filmări de la Mărculești, lagărul care apare în documentele istorice găsite în dosarul ”Moscova 2”!

Primele filmări de la Mărculești, lagărul care apare în documentele istorice găsite în dosarul ”Moscova 2”!

Libertatea dezvăluie azi că printre sutele de pagini găsite în dulapul de epocă de a Brașov și aflate azi la BNR se găsesc și documente despre felul inuman în care erau tratați evreii în 1941 în lagărul de la Mărculești, Basarabia.

De Andreea Archip,

Jurnalista Andreea Archip s-a deplasat la fața locului, în comuna aflată la 150 de kilometri nord de Chișinău.

Sunt în Mărculești și vorbesc cu bătrâni și cu profesoara de istorie, pasionată de subiect. Satul este practic un cimitir imens peste care viața de azi a spălat durerea cu alte dureri capitaliste. Oamenii au uitat. Nu au nimic scris, decât niște cataloage la școală și un cimitir evreiesc în paragină. Iese un reportaj trist. Acum plecăm spre Bălți. E un apus roșu și rece”, spune Andreea Archip.

 

Citește și: 

EXCLUSIV | Le dădeau alimente amestecate cu nisip! Dosarul „Moscova 2”, care contabilizază tezaurul românesc dus la ruși, conține și dovezi ale masacrului împotriva evreilor din Basarabia aflată în România Mare

EXCLUSIV | Descoperire istorică! Un brașovean și un iranian au găsit, ascuns într-un dulap de epocă și neatins de 80 de ani, dosarul pe care Antonescu l-a trimis cu armata la Moscova ca să revendice tezaurul României!

Ce se află în Tezaurul României evacuat la Moscova în Primul Război Mondial

„Dosarul Moscova 2” este numele pe care BNR l-a dat documentelor de la Brașov. Bucătarul Attila Szocs, un maghiar din Brașov, și iranianul Rezaei Kejani Davood au făcut o descoperire care reaprinde o veche dispută istorică și de patrimoniu

Libertatea face public integral dosarul „Moscova 2”, despre Tezaurul României sechestrat de Rusia! Sunt 287 de pagini de mare interes istoric, certificate ca autentice

BNR, despre „Dosarul Moscova 2”: „Documentul are valoare istorică și completează materialele deja existente în arhiva BNR”

Close
Închide
  Close