Libertatea: Cum s-a produs ruptura de Craiova?
Alex Piţurcă: A fost o urmare firească a ultimelor evenimente de la nivelul conducerii. Nu vreau să comentez prea multe, dar era clar că nu mai puteam rămâne în situaţia în care s-a trezit tatăl meu. Totuşi, eu m-am înţeles bine cu toată lumea, inclusiv cu patronul, de aceea am reuşit să întrerup contractul amiabil. N-am avut probleme cu Adrian Mititelu.
Universitatea şi-a plătit toate datoriile faţă de tine?
Mai am de primit bani. Să vedem dacă o să-i mai recuperez…
Te-ai simţit bine în Bănie?
Da, mereu m-am simţit ca acasă. Sper că munca mea a fost apreciată, mai ales că am fost titular şi înaintea venirii tatălui meu la echipă. Mai aveam contract cu Universitatea încă doi ani.
De ce Khazar Lankaran şi nu o echipă din ţară?
Am avut oferte şi din ţară, însă pe moment cea mai potrivită variantă mi s-a părut a fi acest transfer, poate şi din punct de vedere financiar. Ana Maria Prodan m-a convins, dar nu aş fi acceptat ideea dacă echipa nu ar fi fost antrenată de Mircea Rednic şi nu ar mai fi fost şi alţi nouă jucători români aici. Oricum, simţeam nevoia unei noi provocări, iar Lankaran e o formaţie cu buget de câteva milioane de euro.
Clubul Khazar, o rampă de lansare
Poate fi o rampă de lansare?
Da, din campionatul acesta se ajunge foarte uşor în cel din Turcia, care poate fi la fel de puternic precum unul din vestul Europei.
Ce ştii despre Azerbaidjan?
Încă nu am ajuns acolo! Deocamdată suntem în cantonament în Antalya, iar la începutul lunii februarie debutăm în campionat. Colegii mi-au spus câteva lucruri despre Baku, că e un oraş frumos, deşi cam scump, iar Lankaran este la circa 300 kilometri depărtare. Pe mine mă interesează să joc cât mai bine pentru Lankaran, să înscriu cât mai multe goluri, pentru că vrem să cucerim campionatul. Suntem pe locul 2, la un punct de prima poziţie, Neftci Baku.
O s-o chemi pe iubita ta, Oana Paveluc, să locuiţi împreună în Azerbaidjan?
Nu cred! Programul o să fie foarte dificil. Vom sta două-trei zile pe săptămână în Baku, apoi mergem în Lankaran, unde avem cantonamente, şi după, meciuri acasă sau în deplasare. Nu aş avea timp de ea.
Se iubeşte de patru luni cu manechinul
Oana Paveluc, Miss Universe România 2010, de loc din Braşov, se iubeşte cu Alex din luna octombrie a anului trecut. “Alex nu m-a atras pentru că era fotbalist. Nici nu ştiam că face parte din lumea asta. Iniţial, am crezut că e un alt tânăr care încearcă o vrăjeală, să vadă dacă merge”, a declarat Oana când relaţia lor a devenit cunoscută. Cei doi iubiţi au petrecut Revelionul la un luxos resort din Dubai (Emiratele Arabe Unite).
Ce români sunt la Khazar Lankaran
Mircea Rednic antrenor, 48 de ani)
Nicolae Muşat fundaş 24 de ani Dinamo
Adrian Scarlatache fundaş 24 de ani Dinamo
Stelian Stancu fundaş 29 de ani FC Braşov
Hristu Chiacu mijlocaş 24 de ani FC Timişoara
Cătălin Doman mijlocaş 24 de ani FC Argeş
Andrei Mureşan mijlocaş 25 de an Gloria Bistriţa
Adrian Piţ mijlocaş 27 de ani „U” Cluj
Au mai trecut pe la Khazar
Cosmin Vâtcă portar 28 de ani Gaz Metan
Constantin Arbănaş mijlocaş 27 de ani Sheriff Tiraspol
Alţi jucători care au trecut prin Liga I
Denis Romanovs portar 32 de ani Dinamo (leton)
Bruno Simao fundaş 25 de ani Dinamo (portughez)
Winston Parks atacant 29 de ani FC Timişoara (costarican)
Duşan Savici atacant 25 de ani FC Braşov (macedonean)
Julius Wobay mijlocaş 26 de ani Univ. Craiova (Sierra Leone)
A mai trecut pe la Khazar
Adrian Iordache fundaş 30 de ani Rapid
Diego Ruiz atacant 31 de ani FCM Tg. Mureş (argentinian)
Patronul clubului e miliardar
Mircea Rednic a fost angajat chiar patronul clubului din micuţul oraş de la malul Mării Caspice, Mubariz Mansimov (42 de ani), cel mai bogat om din Azerbaidjan şi al şaptelea cel mai bogat din Turcia, acolo unde are rezidenţa. Fan declarat al lui Beşiktaş, el a decis să investească în fotbal acum şase ani, când a înfiinţat clubul din Lankaran.
Stadion modern după norme UEFA
Pentru ca echipa să poată juca în cupele europene pe teren propriu, patronul a decis să construiască un stadion modern, capabil să găzduiască şi meciurile primei reprezentative. Lankaran City Stadium a fost inaugurat în 2006 şi a costat aproape 25.000.000 $, având o capacitate de 15.000 de locuri.
Azerbaidjan, raiul fotbaliştilor
Datorită banilor importanţi care sunt rulaţi în fotbalul din Azerbaidjan, în ciuda crizei financiare, tot mai mulţi jucători cunoscuţi aleg să îşi continue cariera aici. În prezent, în campionatul azer sunt legitimaţi internaţionalul camerunez Joel Epalle (FC Baku), fostul timişorean Dare Nibombe (FC Baku), internaţionalul leton Andrej Rubins (Qarabag), belgianul Emil Mpenza (Neftci Baku), internaţionalul macedonean Igor Mitreski sau internaţionalul jamaican Deon Burton (Qabala). La FC Qabala, unde joacă şi românul Răzvan Ţârlea, a fost numit antrenor nimeni altul decât fostul mare internaţional Tony Adams.