Libertatea: În ce stadiu aţi preluat clubul Khazan Lankaran?
Mircea Rednic: Echipa de astăzi este în proporţie de 80 la sută diferită de ce a fost când am preluat-o, în urmă cu cinci luni. În primul rând, nu îi cunoşteam pe jucători, apoi jumătate din ei s-au transferat la alte cluburi. În zece zile a trebuit să aducem jucători, să ne antrenăm şi să avem rezultate, ceea ce am şi reuşit.
V-aţi acomodat în Azerbaidjan?
Mircea Rednic: La început nu mi-a fost uşor, din cauza navetei pe care trebuia s-o fac săptămânal între capitala Baku şi oraşul echipei, Lankaran, iar drumul este mai dificil, pentru că arată precum şoselele de la noi.
Se spune despre fotbalul din Azerbaidjan că este cu mult în urma celui românesc. Este adevărat?
Atât din punct de vedere profesional cât şi financiar, condiţiile de la echipa mea, Khazar Lankaran, sunt peste multe din România.Vorbim de un club unde s-au investit şi se vor investi în continuare foarte mulţi bani. Oamenii de aici sunt dispuşi să facă orice sacrificii pentru performanţă, iar dacă vom câştiga campionatul, bugetul va fi nelimitat pentru a crea o echipă de Europa League. Într-adevăr, noi avem o istorie de ani buni în fotbal, iar ei au început să investească masiv în ultimul deceniu, dar or să ne prindă repede din urmă.
Aţi avut probleme cu banii vreodată la Lankaran?
Niciodată. Aici totul e la termen, şi salariile şi primele. Un jucător câştigă de cel puţin 5 ori mai bine decât în ţară.
Aveţi opt români la echipă. Nu sunt mulţi?
Avem mulţi străini la echipă, într-adevăr cei români sunt cei mai mulţi, dar am preferat să aduc jucători cu care am mai lucrat înainte şi despre care ştiu exact ce pot.
Ce alţi fotbalişti din Liga 1 aţi mai fi vrut?
Marius Niculae, Andrei Cristea sau NDoye sunt doar câteva exemple. Ne înţeleseserăm cu ei la bani, dar s-au răzgândit. Nu cred că au fost destul de hotărâţi.
Nu v-ar fi fost teamă să lucraţi cu N’Doye, care este recunoscut pentru viaţa sa extrasportivă?
Nici nu ştie ce a pierdut. Un salariu foarte mare, o echipă dornică de performanţă şi un oraş frumos ca Baku, plin de fete frumoase. Sunt convins că cei de la Astra nu îi dau cât zic, dar ce să facem dacă lui îi place viaţa de noapte din Bucureşti.
Cum de a ajuns Alex Piţurcă la echipa dv.?
Ana Maria mi l-a propus. Este un jucător bun, talentat, care sper să profite de şansa aceasta şi să arate tot ce e mai bun. Eu nu am treabă nici cu taică-său, nici cu viaţa sa mondenă.
V-aţi luat ceva ţepe…
Şi eu am dat ţepe, dar în luna asta mi-am luat multe ţepe, cât pentru toată viaţa. Dacă au ajuns trei doctori să-şi mărească salariile la cluburile lor, folosindu-se de ofertele mele de a lucra pentru Lankaran! De exemplu, unul dintre medicii de la Rapid s-a autopropus, deoarece eu îl sunasem să-l întreb de un coleg de-al lui, apoi am ţinut echipa o săptămână fără cadru medical ca să-l aştept, pentru ca în urmă cu două zile să-mi spună că nu mai vine. Nu ar fi trebuit să dezvălui aceste lucruri dar nu-mi place să fiu folosit.
Cum e atmosfera pe stadionul din Lankaran?
Jucăm fiecare meci cu tribunele pline. Este o atmosferă fantastică, tot oraşul ne cunoaşte. Au început şi oamenii de la Baku să ne recunoască şi să ne strige pe stradă. Pentru jucători este mare lucru să joci în faţa unui stadion plin. Avem o conducere foarte bună, managerul general Samed Mustafavyed este prieten bun atât cu jucătorii, cât şi cu noi, staff-ul tehnic.
8 români în Azerbaidjan Adrian Scarlatache (24 de ani) Alex Piţurcă (27 de ani) Cătălin Doman (24 de ani) Andrei Mureşan (25 de ani) Nicolae Muşat (24 de ani) Hristu Chiacu (24 de ani) Stelian Stancu (29 de ani) Adrian Piţ (27 de ani).