De Viorel Tudorache,

UPDATE, ora 22.10. Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) va lua în următoarele patru săptămâni o decizie în privinţa Jocurilor Olimpice de la Tokyo, evocând o posibilă amânare din cauza pandemiei de coronavirus, dar excluzând o anulare, a anunţat preşedintele Thomas Bach, într-o scrisoare adresată sportivilor, potrivit AFP.

”Am demarat discuţii cu toţi partenerii pentru a întocmi o situaţie a dezvoltării rapide a situaţiei sanitare şi a impactului său asupra Jocurilor Olimpice, cuprinzând un scenariu al amânării (JO, n. red.)”, scrie Bach într-o scrisoare adresată sportivilor. ‘Suntem încrezători că vom finaliza aceste discuţii în următoarele patru săptămâni”, a adăugat germanul. CIO a precizat într-un comunicat că o ”anulare nu se află pe agenda” sa.


De altfel, Jocurile Olimpice 2020, programate în perioada 24 iulie – 9 august, este singura competiție majoră din acest an care nu a fost reprogramată.

Într-un formular intitulat ”COVID-19 şi pregătirea pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020”, CIO solicită comitetelor olimpice din diferitele ţări membre să precizeze cum au fost afectate antrenamentele sportivilor de reglementările de urgenţă emise de autorităţi pentru combaterea virusului.

Sub presiune după apelul de amânare a Olimpiadei (24 iulie – 9 august) lansat vineri de federaţia americană de înot, la care s-a alăturat şi cea de atletism dar şi de alte federaţii din diferite ţări, CIO întreabă în chestionar de eventuale relocări ale bazelor de antrenamente, fără a indica însă ce anume urmăreşte în baza răspunsurilor primite.

Tolo: Cum s-au furat peste noapte recipientele de dezinfectant de mâini din Spitalul Colțea
Recomandări

Tolo: Cum s-au furat peste noapte recipientele de dezinfectant de mâini din Spitalul Colțea

 

Preşedintele Federaţiei Internaţionale de Atletism (World Athletics), britanicul Sebastian Coe, a spus sâmbătă că o decizie cu privire la amânarea sau nu a JO 2020 de la Tokyo ar putea fi luată în zilele sau săptămânile următoare.

”O decizie cu privire la Jocurile Olimpice poate veni foarte repede, în zilele sau săptămânile următoare. După cum am spus săptămâna trecută, nu cred că ar trebui să avem cu orice preţ Jocurile Olimpice în această vară. Problema corectitudinii concurenţei este primordială. Dacă sportivii nu vor avea şanse egale, atunci pierdem integritatea competiţiei. Cu siguranţă, nimeni nu doreşte asta”, a declarat Coe, sâmbătă, pentru Reuters.

Surse politice: „Arafat va coordona toate achizițiile medicale pentru țările UE”
Recomandări

Surse politice: „Arafat va coordona toate achizițiile medicale pentru țările UE”

 

Declaraţia sa a fost făcută în contextul presiunii crescânde a unor Comitete olimpice naţionale, a unor Federaţii internaţionale şi a unor sportivi privind amânarea JO de vară 2020 de la Tokyo (24 iulie – 9 august) ca urmare a pandemiei de coronavirus şi a faptului că nu se pot antrena la capacitate maximă.

Tot sâmbătă, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a declarat că anularea JO 2020 de la Tokyo ar ”distruge visul olimpic” al sportivilor din întreaga lume.

”O anulare a Olimpiadei de vară ar distruge visul olimpic a 11.000 de sportivi din 206 ţări şi ai celor din echipa olimpică a refugiaţilor. O anulare a JO 2020 ar fi soluţia cea mai puţin corectă”, a spus Bach pentru postul german de radio SWR citat de DPA.

El a subliniat că din cauza complexităţii pe care o presupune organizarea JO, acestea ”nu pot fi amânate ca un meci de fotbal de pe o săptămână pe cealaltă”.

Cum se repetă istoria. Colectiv – Bănicioiu: “Avem condiții ca în Germania”. COVID – Rareș Bogdan: “Vreți să vedeți spitale ca-n Occident? Mergeți la Suceava!”
Recomandări

Cum se repetă istoria. Colectiv – Bănicioiu: “Avem condiții ca în Germania”. COVID – Rareș Bogdan: “Vreți să vedeți spitale ca-n Occident? Mergeți la Suceava!”

 

Dacă ţări precum Slovenia, Columbia, Spania, Norvegia, Brazilia, dar şi sportivi din alte state s-au pronunţat pentru amânarea Olimpiadei de vară de la Tokyo, altele, cum ar fi Japonia, China, Coreea de Sud vor ca evenimentul să se desfăşoare la data programată.

Thomas Bach spunea săptămâna trecută, într-un interviu acordat cotidianului New York Times, că ar fi „prematură” o amânare în acest moment a Jocurilor de la Tokyo, prevăzute în iulie-august, în ciuda pandemiei de coronavirus.

„Pentru noi, nu ar fi responsabil astăzi şi ar fi prematur să intrăm în speculaţii şi să luăm o decizie. Nu ştim care va fi situaţia, dar analizăm, desigur, mai multe scenarii”, a explicat Bach.

Jocurile Olimpice de la Tokyo urmează să debuteze în principiu pe 24 iulie, ceremonia de închidere fiind programată pe 9 august.

CIO a încredinţat această problemă unui grup de lucru şi, pentru moment, „nu există nicio recomandare” din partea acestuia, conform conducătorului forului olimpic mondial.

„În consecinţă, nu ar fi responsabil, în niciun mod, să stabilim o dată sau să luăm imediat o decizie, care s-ar baza pe speculaţii asupra evenimentelor viitoare”, a estimat Bach.

Flacăra olimpică a sosit vineri în Japonia, unde ceremonia prevăzută cu această ocazie a fost redusă la minimum din cauza pandemiei de coronavirus.

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul
GSP.RO

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul

Horoscop 1 aprilie 2020. Leii își pun singuri bețe în roate
HOROSCOP

Horoscop 1 aprilie 2020. Leii își pun singuri bețe în roate