Brazilia – Croația 3-1
Au marcat: Neymar (27, 71 – penalty), Oscar (90+1) / Marcelo (11 – autogol)
Brazilia a început dansul cu gloria la Cupa Mondială pe care o găzduiește, câștigând cu 3-1 partida de deschidere cu Croația.
Marcelo, proaspăt câștigător al Ligii Campionilor cu Real Madrid, a greșit, însă, primii pași ai ”sambei”, iar după nici un sfert de oră, Croația conducea la Sao Paulo. Autogolul a provocat o liniște nefirească pentru un stadion din America de Sud, însă tăcerea a durat doar câteva clipe.
Brazilienii, mari favoriți la cucerirea trofeului, s-au năpustit în atac. Neymar și Oscar – de departe cei mai buni oameni de pe teren – au dezechilibrat constant sistemul defensiv gândit de Niko Kovaci, care nu pierduse, până aseară, niciun meci în scurta sa carieră de antrenor.
Golul egalizator a venit din magicul picior stâng al lui Neymar, care a arătat în meciul cu ex-iugoslavii mai multe decât într-un întreg sezon la FC Barcelona. Mijlocașul ultra-ofensiv a recuperat o minge la mijlocul terenului, a pătruns până la marginea careului, iar apoi l-a învins pe Pletikosa cu un șut perfect, la firul ierbii.
Croații au reușit să țină sub control elanul gazdelor până în minutul 70, când arbitrul Yuichi Nishimura a inventat un penalty pentru Brazilia, la o simulare a lui Fred. Același Neymar a transformat, cu toate că Pletikosa a reușit să-i ghicească intenția și chiar să atingă mingea.
A urmat o nouă fază controversată, de această dată în careul brazilian, unde arbitrul a acordat fault în atac la Ivica Olici, deși, pe reluări se vede că atacantul croat – neobosit în meciul de aseară – a jucat mingea. Croația a marcat la acea fază, însă golul a fost anulat.
Scorul final a fost stabilit de Oscar, cu un șut superb, iar Brazilia visează frumos, cu toate că elevii lui Luiz Felipe Scolari au arătat destul de multe slăbiciuni în prima partidă.
De cealaltă parte, Croația este deja cu cuțitul la os, fiind obligată să obțină cel puțin un punct în meciul următor, cu Mexicul, pentru a păstra șanse de calificare în ”optimi”.
Cea mai importantă competiție fotbalistică din lume se va disputa, timp de o lună și o zi, în Brazilia. Este pentru a doua oară când statul sud-american găzduiește Cupa Mondială – precedentul consemându-se în 1950, când titlul a fost cucerit, surprinzător, de Uruguay.
În cifre, Cupa Mondială pune față în față 32 de echipe, care se vor duela în 64 de meciuri în 12 orașe braziliene. Naționalele calificate sunt împărțite în opt grupe de câte opt, iar primele două se califică în faza optimilor, unde intră în vigoare sistemul eliminatoriu: învingătoarea după 90 de minute, sau 120 sau după executarea loviturilor de departajare.
Brazilia a cheltuit 11,5 miliarde de dolari cu ridicarea unor stadioane ultra-moderne, dar și cu infrastructura necesară aceste competiții. Șase arene noi au fost realizate, în timp ce alte șase au fost modernizate.
Cu toate că au existat întârzieri la mai multe dintre stadioane, iar condițiile nu sunt tocmai optime pentru fotbal în unele părți ale țării – exemplul suprem fiind orașul Manaus, din mijlocul junglei Amazoniene -, Cupa Mondială a luat startul ieri, conform planului.
După controversele din ultima vreme, la turneul final din ”Țara Cafelei” va fi folosit un sistem electronic pe linia porții. Astfel, dileme precum ”a fost sau n-a fost gol” vor dispărea de la Cupa Mondială, arbitrul fiind înștiințat imediat dacă mingea a intrat în poartă.
Proteste de stradă au dat târcoale turneului final, mulți cetățeni fiind împotriva investițiilor masive în organizarea Cupei Mondiale, cerând, în același timp, susținerea sistemelor de sănătate sau educație, unde Brazilia e departe de a excela.
Marile favorite, pe hârtie, la cucerirea trofeului sunt Brazilia, Spania, Germania și Argentina.
Turneul final a fost privat de câteva absențe de marcă, printre care columbianul Radamel Falcao și francezul Frank Ribery.
România nu s-a calificat la Cupa Mondială din această vară. Este pentru a patra oară la rând când tricolorii ratează prezența la turneul final.