Pitit printre dealuri copleşite de vii cu struguri aromaţi, pe un drum îngust, în arabesc, ce face legătura cu balconul Julietei, într-un cadru idilic, se află San Pietro in Cariano, comună cu 13.000 de suflete. Aici, în celebra regiune viticolă Valpolicella, enologul Pietro Zardini și, surpriză, fostul jucător al squadrei azzurra Damiano Tommasi fac vin ”cu dragoste și pasiune”. Pietro duce mai departe o afacare de familie care a început în jurul lui… 1800!

”E o poveste lungă, legată de revenirea mea la pământul natal. I-am încredințat lui Pietro mica mea podgorie. Și, împreună, am creat Ripasso 17 și Amarone ”Anima Candida”, pentru a sărbători aventura mea în  fotbal și mândria acestui teritoriu, vinul! Este cel mai bun mod de a combina povestea mea personală, – numărul meu de pe tricou și supranumele meu, cu marea tradiție a zonei Valpolicella”, spune Damiano.

Încă jucător activ, la La Fiorita, în San Marino, conducător al Asociației ”calciatorilor”, candidat la șefia Federcalcio, unde încearcă să dea jos ”dinozaurii”, implicat în numeroase acțiuni caritabile, tată a șase copii, Damiano ne-a primit în universul lui de la San Pietro in Cariano. Am vorbit despre fotbalul din Italia și din România. La un pahar de vin, a rezultat un dialog spumos! În spate, curgea pe ecran semifinala Mondialului, Anglia – Croația!

Cât plăteşte Cotroceniul la curent şi la gaze? La fel consumă „un sat cu 350 de case”
Recomandări
Cât plăteşte Cotroceniul la curent şi la gaze? La fel consumă „un sat cu 350 de case”

SOCCER ITALIANIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Libertatea: Damiano, suntem la doar 10 kilometri de locul în care te-ai născut. Ce-i cu pasiunea ta pentru vin?
Damiano Tommasi: În 2001, familia mea a avut oportunitatea să cumpere această vie, iar din 2011 am început să facem vinul. Atunci când am luat titlul aveam doar doi copii, acum o familie numeroasă, triplă! Eram în căutarea unei locuințe în zona Verona, iar la final de carieră, în 2009, ne-am mutat aici. Viticultura nu e ocupația mea principală , producția e, oricum, mică, doar pentru familie, prieteni, apropiați. În primul rând, din 2011 sunt șeful Asociațiației jucătorilor din Italia! Acum candidez la șefia Federcalcio, iar când am timp liber îmi mențin condiția fizică jucând pentru prietenii din San Marino, de la La Fiorita.

Și-a făcut cadou 100 de hectare de pădure și 12 podgorii pentru titlul cu AS Roma

DNA ajunge și la spitalul din Jibou după Secureanu. Ce au cerut procurorii