Mergi direct la conținut »
După ancheta Libertatea, ONJN promite salvarea dependenților de jocuri de noroc. ”Vom strânge banii!”
Alte sporturi Libertatea > Sport > Alte sporturi > După ancheta Libertatea, ONJN promite salvarea dependenților de jocuri de noroc. ”Vom strânge banii!”

După ancheta Libertatea, ONJN promite salvarea dependenților de jocuri de noroc. ”Vom strânge banii!”

Cazul lui Zoltan Toth (foto mare), jucător la pariuri sportive care reclamă că a fost lăsat de izbeliște de autorități, după ce a devenit dependent, scoate la iveală cele două tabere care par să se lupte pe piață, în loc să colaboreze. Cartoful fierbinte este pasat între Oficiul Național de Jocuri de Noroc (ONJN) și operatorii de pariuri.

De Daniel Conțescu,

ONJN, instituție a statului aflată în subordinarea Secretariatului General al Guvernului (SGG), pretinde că răspunderea aparține exclusiv caselor de pariuri, care refuză înființarea fundației care să rezolve problema celor care cad victimele pariurilor și ale jocurilor de noroc.

Oficiul a venit cu precizări, în urma articolului în care dependentul de pariuri reclamă că a pierdut 200.000 de euro și povestea că a fost plimbat între diverse instituții, după ce a căzut în patima jocurilor, fiind în pragul sinuciderii.

”Statul nu face fundații”

”Statul, prin dispozițiile legii 124/2015, a creat cadrul legal pentru constituirea unei fundații specializate pe problematica jocurilor de noroc și, cel mai important lucru, asigură finanțarea proiectelor acestei fundații. Însă, Constituția și legile consfințesc realizarea dreptul la asociere și nu se abordează ca și obligație. Statul doar asigură cadrul legal, dar nu face asociații, fundații. Nu putem obliga minimum 3 persoane să se asocieze, ca să ia naștere o fundație. Există 30 de membri în Consiliul Consultativ al ONJN. Dacă 3 dintre aceștia s-ar asocia, s-ar putea face fundația despre care tot vorbim. De ce nu vor asta operatorii de pariuri, nu întrebați ONJN-ul!”, a reacționat, azi, Tudor Simota, secretar general ONJN.  

Fiica acestei românce e atât de frumoasă, încât toate televiziunile 'se bat' pe ea! Cum arată tânăra
Recomandări

Fiica acestei românce e atât de frumoasă, încât toate televiziunile 'se bat' pe ea! Cum arată tânăra

S-a creat un departament special

”Prin ordonanța 114 /2018 pentru realizarea acestor activități, am prevăzut în cadrul ONJN o activitate specifică. Se ocupă cu finanțarea de proiecte și programe de prevenire și combatere a dependenței jocurilor de noroc. În acest moment, se lucrează sub directa coordonare a vicepreședintelui ONJN la normele secundare și la procedurile specifice de atribuire a fondurilor pe proiecte, deoarece discutăm de bani publici ce se pot cheltui doar în condițiile normelor de disciplină financiar contabilă și de achiziții publice.

ONJN va asigura finanțare pe proiecte. Am solicitat documente de la asociația care se plânge în articolul dumneavoastră că nu se face nimic, dar nu ne-au fost oferite. Așa, oricine poate spune că, dintre jucătorii de pariuri, 70% sunt dependenți. Nu se pot face proiecte pe vorbe. Ne trebuie cifre oficiale, la acestea ne raportăm. 

Cu privire la diversele opinii ale reprezentanților asociațiilor din domeniu, am dori prezentarea cu rezerve a cifrelor vehiculate sau probarea acestor cu studii specifice. Când avem în vedere referiri la politici publice, ar fi foarte bine ca acestea să fie fundamentate corespunzător cu argumente, și nu să fie doar afirmații fără bază reală”, mai precizează respectivul funcționar cu rang înalt din cadrul instituției.

Ce s-a întâmplat la 6:19 dimineața la petrecerea de nuntă a Teodorei Becali. A apărut filmarea
Recomandări

Ce s-a întâmplat la 6:19 dimineața la petrecerea de nuntă a Teodorei Becali. A apărut filmarea

”Nu se dorește”

Sorin Constantinescu, președintele Asociației Operatorilor de Cazinouri din România, ocupă cealaltă parte a baricadei. Constantinescu impută statului că nu vrea să rezolve problema, deși soluția poate fi găsită fără mari bătăi de cap.

”Dacă ar fi dorință, problema s-ar putea rezolva într-o secundă. Printr-o hotărâre de guvern, o ordonanță de urgență, lucrurile s-ar soluționa de a doua zi. Dar, nu se dorește! Pe vremea când era președinte Dan Iliovici (n.r. – fostul șef al instituției), ONJN n-a făcut pașii necesari înființării acestei fundații”, adâncește pumnalul Constantinescu (foto).

Dincolo de cine are sau nu dreptate, întrebările rămân: de ce, în acest moment, nu există nicio instituție a statului român care să-i protejeze pe dependenți și de ce nu se cunoaște numărul real al victimelor acestui fenomen social numit jocurile de noroc?

Libertatea a intrat în posesia unor mailuri datând din 2015 și din 2018 din care reiese că asociațiile își exprimau dorința de a înființa fundația despre care se tot vorbește, dar, susțin acestea, anumite persoane din ONJN, în frunte cu fostul președinte – Iliovici, s-au opus.

Close
Închide
  Close