54 de puncte, din tot atâtea posibile, au acumulat cele două finaliste în preliminariile Mondialului. Doar Brazilia (1970) şi Germania de Vest (1982) au mai reuşit să termine cu punctaj maxim preliminarii care au avut cel puţin cinci meciuri de calificare.
38 de ani are Howard Webb, arbitrul finalei. Este cel mai tânăr „fluieraş” care conduce o finală, după Pierre Georges Louis Capdeville, în 1938. Este al patrulea englez care are această onoare şi primul om care oficiază la centru o finală a Ligii Campionilor şi una de Mondial în acelaşi an.
36 Este vârsta pe care Andre Ooijer o împlineşte azi, fiind al doilea fotbalist are joacă în ultimul act al unui Mondial de ziua sa. Precedentul a fost neamţul Jurgen Grabowski, care a împlinit 30 ani în ziua în care Germania de Vest învingea chiar Olanda, în 1970.
18 Este prima finală din cele 19 în care nu evoluează Argentina, Brazilia, Italia sau Germany. Toate celelalte 18 au fost disputate de cel puţin una dintre aceste ţări.
15 finale la rând au avut pe teren cel puţin o echipă europeană. În 1950 s-a jucat Uruguay – Brazilia 2-1, ultimul meci fără naţionale de pe Bătrânul Continent.
14 victorii la rând are Olanda în preliminarii şi la turneul final. Dacă învinge azi, devine a doua ţară, după Brazilia, care reuşeşte o campanie perfectă pentru Campionatul Mondial. De asemenea, batavii pot egala un alt record al sud-americanilor care datează din 2002 – 7 victorii din tot atâtea meciuri la un turneu final.
8 echipe care au deschis scorul într-o finală nu au reuşit să câştige Cupa Mondială. Doar o singură echipă a reuşit însă să câştige după ce a fost condusă la pauză: Uruguay, la ediţia inaugurală, împotriva Argentinei (de la 1-2 la 4-2).
5 goluri au marcat Villa (Spania), Sneijder (Olanda), Mueller (Germania) şi Forlan (Uruguay). Golgeterul competiţiei a plecat doar de patru ori şi cu medalia de aur acasă.
4 meciuri fără înfrângere are Olanda în faţa Spaniei, la rând. Dintre acestea, trei au fost victorii. Ultima oară s-au întâlnit în 2002 şi golul victoriei batavilor a fost marcat de „secundul” de azi Frank de Boer
3,8 este media golurilor în finală. Doar Brazilia – Italia, în 1994, s-a încheiat fără gol. Tot Brazilia a jucat şi în finala cu cele mai multe goluri: 5-2 împotriva Suediei, în 1958.
3 Doar trei echipe au pierdut primul meci la un Mondial şi au ajuns ulterior în finală. Din păcate pentru Spania, toate au pierdut în ultimul act: Germania de Vest (1982), Argentina (1990) şi Italia (1994).
2,44 puncte pe meci a obţinut antrenorul Bert van Marwijk în cele 27 de partide la cârma olandezilor: 20 de victorii şi doar o înfrângere. Este cel mai bun procentaj al vreunui selecţioner al Olandei.
2 De două reuşite ar mai avea nevoie Wesley Sneijder pentru a-l egala pe Johnny Rep, cel mai bun marcator al Olandei la campionate mondiale. De asemenea, el ar putea deveni primul jucător care câştigă Liga Campionilor şi Cupa Mondială în acelaşi an.
1 Doar o dată trebuie să mai marcheze David Villa pentru a-l egala pe Raul în topul marcatorilor din istoria Spaniei (44 de reuşite).
1 La diferenţă de un gol a câştigat Olanda ultimele cinci partide. Nu s-a mai întâmplat aşa ceva niciodată în istoria Mondialelor.
0 goluri au primit ibericii în prima repriză la acest turneu. Spania este cea de-a doua naţională care reuşeşte să ajungă în finală după trei victorii la rând cu 1-0.