Mergi direct la conținut »
George Weah a fost ales președintele Liberiei. A câștigat în 12 din cele 15 județe
Fotbal Libertatea > Sport > Fotbal > George Weah a fost ales președintele Liberiei. A câștigat în 12 din cele 15 județe

George Weah a fost ales președintele Liberiei. A câștigat în 12 din cele 15 județe

George Weah candidează la președinția Liberiei: ”M-am pregătit pentru a conduce această țară!”.

De Ciprian Iana,

ACTUALIZARE 27 decembrie. George Weah, fost mare fotbalist, a fost ales președintele Liberiei. ”Balonul de Aur” din 1995 l-a învins pe Joseph Boakai, care era vicepreședinte din 2005, cucerind 12 din cele 15 județe. “Cu emoție profundă, vreau să mulțumesc poporului liberian, pentru că m-a votat. Există o mare speranță”, postat pe Twitter Weah.

AICI, postarea

ACTUALIZARE 27 decembrie. Liberienii au ieşit la urne, marţi, pentru a-şi alege noul preşedinte, în speranţa că opţiunea lor va marca primul transfer democratic de putere după mai mult de şapte decenii, în ciuda unor acuzaţii de fraudă.

Fostul fotbalist George Weah, în vârstă de 51 de ani, şi vicepreşedintele Joseph Boakai (73 de ani) au ajuns în turul doi al alegerilor, ambii promiţând să lupte împotriva sărăciei şi corupţiei într-o ţară în care mulţi oameni nu au acces la curent electric şi la apă potabilă.

Turul doi al alegerilor din Liberia a fost amânat mai mult de o lună, după ce Boakai şi încă un candidat au acuzat situaţii de fraudă la primul tur al alegerilor, în octombrie. Curtea Supremă din Liberia a respins aceste acuzaţii.

La scrutinul de marţi nu s-au semnalat violenţe, iar participanţii au fost mai puţini decât cei din primul tur, potrivit estimărilor.

“Este o zi mare pentru Liberia, un examen pentru democraţie. Vom accepta rezultatele dacă se vor respecta regulile”, a spus Boakai după ce a votat, la Paynesville. “Este o zi istorică. Ştiu că voi câştiga”, a afirmat şi Weah, aclamat de un grup de susţinători după ce a votat.

Liberia este condusă de 12 ani de Ellen Johnson Sirleaf, prima femeie preşedinte aleasă într-o ţară africană. Sub conducerea sa, s-a consolidat pacea în Liberia, ţară în care războiul civil s-a încheiat în 2003. Însă criticii, inclusiv majoritatea tinerilor liberieni, susţin că ultimii ani au fost marcaţi de corupţie în administraţie şi că Sirleaf a făcut prea puţin pentru a-i scăpa pe liberieni de sărăcie. În plus, Liberia a fost afectată în ultimii ani şi de Ebola, mii de oameni murind din această cauză în perioada 2014-2016.

Weah a obţinut în primul tur de scrutin 38% din totalul voturilor, iar Boakai 29%.

În 1995, Weah a câştigat Balonul de Aur, devenind primul african care primeşte această distincţie. Depăşea atunci jucători legendari ai fotbalului, precum Jurgen Klinsmann, Alesandro Del Piero, Paolo Maldini sau Hristo Stoichkov.

Autorităţile din Liberia vor anunţa rezultatele alegerilor în câteva zile.

——–

Fostul mare fotbalist african George Weah a ajuns în turul doi al alegerilor prezidențiale din Liberia, unde în are contracandidat pe Joseph Boakai, actualul vicepreședinte al țării.

În vârstă de 51 de ani, George Weah s-a arătat încrezător în șansele sale de a ajunge președintele Liberiei.

”Ştiţi că am participat la competiţii, unele dificile, şi am ieşit victorios. Ştiu că Boakai nu mă poate învinge”, a declarat George Weah pentru AFP.

Acesta a continuat: ” Am alături poporul, un partid mare şi o coaliţie puternică. M-am pregătit pentru a conduce această ţară şi victoria va fi a noastră”.

Turul doi al scrutinului pentru alegerea noului președinte al Liberiei va avea loc mați, între orele 08.00 și 18.00, rezultatele finale urmând a fi date publicității câteva zile mai târziu.

În prezent, Liberia este condusă de către Ellen Johnson Sirleaf, laureată a premiului Nobel pentru pace în 2011.

George Weah a jucat la cluburi importante din Europa

George Weah a îmbrăcat de 60 de ori țricoul echipei naționale a țării sale, pentru care a marcat 22 de goluri.

În cariera de fotbalist, George Weah a evoluat la cluburi importante ale Euroepei: AS Monaco, PSG, AC Milan, Olympique Marseille, Chelsea Londra și Manchester City.

CITEȘTE ȘI: Gică Hagi nu-l iartă pe Gigi Becali nici în Ajunul Crăciunului

Close
Închide
  Close