VICTOR HĂNESCU – Roberto Quiroz 6-3, 3-6, 5-7
AICI, tabloul de simplu
AICI, tabloul de dublu
Rezultat halucinant, care intră între cele mai mari rușini din toate timpurile pățite de sportivii români în competițiile internaționale, la un turneu de tip challenger (nici măcar ATP) din Santo Domingo (Republica Dominicană).
În calificări (ultimul tur), românul Victor Hănescu (34 de ani, locul 284 ATP) a fost bătut de un jucător care practic nu există în tenis: ecuadorianul Roberto Quiroz, 23 de ani și locul 1223 în clasamentul ATP!
Ar fi bine să fie un blat pentru pariuri, fiindcă, altfel, este o imensă umilință pentru cel care a fost, ani la rând, prima rachetă a României, în echipa de Cupa Davis.
La scorul de 5-4 pentru român, în setul decisiv, Hănescu a avut două mingi de meci, pe care însă le-a irosit cu nonșalanță, pe serviciul adversarului!
Întâmplarea din Santo Domingo se ”califică”, fără dubii, între cele mai mari rușini pățite de sportivii tricolori în ultimii 70 de ani!
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
De-a lungul timpului, tricolorii au înregistrat eşecuri memorabile la fotbal, rugby, baschet, gimnastică şi hochei. Ultimele rușini: Germania – România 8-0 (prel. Euro 2015, antrenor Viorel Moldovan) și ratarea calificării directe la Olimpiada din 2016 de către echipa feminină de gimnastică a României (Campionatul Mondial de la Glasgow 2015).
Sportul românesc a gustat de câteva ori din felia umilinţei, înregistrând eşecuri memorabile şi inexplicabile. Înfrângerea de pomină suferită de handbalişti în faţa algerienilor îşi găseşte un trist corespondent şi în alte sporturi. În fotbal, rugby, baschet, hochei sau gimnastică am suferit accidente istorice care n-au putut fi şterse nici măcar de trecerea timpului.
Mulţi iubitori ai fotbalului sunt de părere că umilinţa trăită în faţa Cubei, în 1938, la Campionatul Mondial găzduit de Franţa, este cea mai mare ruşine a românilor în această ramură, la nivel de naţională.
Prima reprezentativă a remizat în primul joc, 3-3, rezultatul nu a fost luat în serios de-ai noştri, iar la rejucare, tricolorii au pierdut, scor 1-2. La fel ca şi astăzi, şi atunci, selecţionata de fotbal a Cubei era inexistentă în sportul-rege.
Celebrul coşmar cu „ceasornicarii”
În 1967, în fotbalul românesc s-a produs un cutremur de proporţii, după ce tricolorii, din rândurile cărora făceau parte Nicolae Dobrin, Mircea Lucescu sau Ion Nunweiler, pierdeau în deplasare cu Elveţia (scor 1-7). Meciul a contat pentru preliminariile Campionatului European din 1968. În partida-tur, românii câştigaseră fără mari emoţii, cu 4-2.
Deşi era cunoscută pentru faptul că nu se împiedica de echipele mici, ”Generaţia de Aur” a suferit un accident ruşinos în 1996, după Europeanul din Anglia. Într-o partidă amicală disputată la Bucureşti, contra naţionalei Emiratelor Arabe Unite, România a pierdut jenant, scor 1-2.
Rugbiştii sunt încasatori de profesie
Ultimele două umilinţe trăite de naţionala de fotbal sunt de dată recentă, având loc în preliminariile Mondialului din 2010. 0-3 pe teren propriu cu Lituania şi 0-5 în deplasare cu Serbia sunt rezultate care ne-au arătat nivelul la care se află de ani buni fotbalul nostru.
Naţionala de hochei a rămas de poveste după Mondialul din 2009, atunci când tricolorii au fost scoşi din patine de adversari. Bilanţul celor cinci partide de la turneul final a fost penibil: un gol marcat şi 38 încasate!
Ediţiile Mondialelor de rugby sunt adevărate drame pentru „stejari”. În 1995, România era umilită de Canada (scor 3-34), o selecţionată mediocră, iar în 2003, Australia (scor 8-90) şi Argentina (3-50) ne-au dat impresia că nici măcar nu suntem alfabetizaţi cu acest sport. După eşecul suferit în 2001 în faţa Angliei (scor 0-134), mult timp rezultatul a fost record mondial, unii au fost atât de scan dalizaţi încât au cerut desfiinţarea federaţiei.
În 2010, am suferit şi la gimnastică, sport în care România a excelat tot timpul. La Campionatul Mondial, naţionala masculină a ratat calificarea în finala pe echipe, ocupând poziţia a 9-a, una nedemnă.
Nici baschetbalistele nu s-au lăsat mai prejos şi au făcut figuraţie într-un joc-test cu Australia: 23-126!
REZULTATE
Cele mai jenante înfrângeri ale echipelor noastre naţionale din ultimii 70 de ani
Fotbal
- România – Cuba 3-3, 1-2 după rejucare (Campionatul Mondial 1938)
- Elveţia – România 7-1 prel. Campionatul European 1968
- România – Emiratele Arabe Unite 1-2 (meci amical 1996)
- România – Lituania 0-3 (prel. Campionatul Mondial 2010)
- Serbia – România 5-0 (prel. Campionatul Mondial 2010)
- Germania – România 8-0 (tineret, prel. Campionatul European 2015)
Hochei
- România – Italia 0-11, România – Polonia 0-7, România – Marea Britanie 0-8, România – Ucraina 0-7, România – Olanda 1-5 (Campionatul Mondial 2009)
Baschet (feminin)
- Australia – România 126-23 (meci amical 2010)
Rugby
- România – Canada 3-34 (Campionatul Mondial 1995)
- Anglia – România 134-0 (meci amical 2001)
- România – Australia 8-90, România – Argentina 3-50 (Campionatul Mondial 2003)
Gimnastică (masculin și feminin)
- locul 9 la proba pe echipe – băieți (Campionatul Mondial 2010)
- ratarea calificării directe la JO pe echipe – fete (Campionatul Mondial 2015)
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Dacă fetele strălucesc în clasamentul mondial, băieții suferă teribil. Victor Hănescu (34 de ani, locul 284 ATP) a luat startul în calificările unui turneu de tip challenger.
În ultimul tur al calificărilor, Victor Hănescu îl va întâlni pe ecuadorianul Roberto Quiroz, 23 de ani și locul 1223 în clasamentul ATP. Turneul de tenis din Santo Domingo se desfăşoară pe zgură şi are premii totale în valoare de 75.000 de dolari plus ospitalitate (cazare și mic dejun asigurate de organizatori). Turul I i-ar fi adus doar 780 de dolari (abia din turul doi se dau și puncte ATP)! Suma respectivă este impozabilă!
Victor Hănescu va juca şi în proba de dublu a competiţiei din categoria challenger, alături de americanul Jamie Cerretani. Cei doi n-au mai jucat un meci împreună din 2013. Partida Cerretani/Hănescu – Raja/Roelofse se va disputa marţi.
Victor Hănescu, fost component al echipei de Cupa Davis a României şi fost număr 26 mondial, nu a jucat niciun meci în 2016 până la turneul din Republica Dominicană.