MENIU CAUTĂ
, de Daniel Conţescu

Boicotul lui Balaci. Fostul mare fotbalist a venit la meciul România – Serbia cu nepotul umilit de FRF şi a refuzat să stea la tribuna oficială

Distribuie

Fostul mare fotbalist Ilie Balaci, 62 de ani, 65 de selecții și 8 goluri la națională (perioada 1974-1986), a văzut meciul România - Serbia 0-0 de la tribuna I, alături nepotul său, Atanas, și de un prieten de familie. Libertatea l-a reperat într-un colț de tribună, pierdut printre spectatori obișnuiți, și a aflat de ce a ales să stea stingher și ce anume se ascunde în spatele acestei atitudini.

„Mi-am cumpărat bilet”

Ilie Balaci a evitat să urmărească jocul de lângă federali, de la tribuna oficială sau din loje. A doua zi, luni, a fost rezervat în declarații: „Mi-am cumpărat bilet la meci. Ce dacă eram la tribuna I? Contează unde stai? FRF oferă invitații foștilor internaționali? Posibil”. 

Mai vehementă a fost fiica lui. „Aceștia sunt cei care conduc fotbalul românesc… Din acest motiv, tata stă la tribuna I. Poate nu a fost suficient de mare fotbalist (râde). Orice ar fi, și tata, și Ati (n.r. – Atanas) iubesc echipa națională”, a lămurit situația, pentru Libertatea, Lorena Balaci, fiica „Marelui Blond” și mama lui Atanas.

„Persoana care apare în fotografia dumneavoastră lângă tatăl meu nu activează în fotbal. Știu că biletele au fost cumpărate de respectivul prieten. Nu știu ca tatăl meu să fi primit vreodată invitație la un meci al naționalei. Ei își cumpără bilete, ca să meargă la meci, nu le primesc. Dacă au stat acolo, înseamnă că în acea zonă au avut locurile”, a mai punctat Lorena, după ce a văzut instantaneul în care a fost surprins celebrul său părinte de către Dumitru Angelescu, fotoreporterul Libertatea.

Gest sau umilință?

La anumite jocuri internaționale, Federația Română de Fotbal oferă câte o invitație în zona VIP fiecărui internațional român. Au dreptul s-a primească jucătorii care au îmbrăcat cel puțin o dată tricoul echipei naționale la nivel de seniori.

„Invitaţiile vor putea fi ridicate doar personal, de la Departamentul de Comunicare, de către fiecare dintre foştii internaţionali”, este condiția de îndeplinit, specificată mereu de federali.

Considerând că se înjosesc, mulți internaționali refuză să se „căciulească” pe la FRF, mai ales după episodul în care Rică Răducanu n-a putut fi identificat și i s-a refuzat invitația pe motiv că pe tabel apărea cu numele din ”buletin”, Necula Răducanu! În mandatul lui Mircea Sandu, invitațiile erau trimise acasă, în cazul unor nume reprezentative din fotbal. Misiunea era îndeplinită de regretatul Daniel Prodan. 

Imprudență: l-a susținut pe Lupescu

Gestul lui Balaci (care în trecut a acceptat să fie ambasador al Cupei României, competiție organizată de FRF) de a-și cumpăra bilete și de a refuza să stea la zona VIP este spiritul său de frondă față de instituție. Balaci l-a susținut pe Ionuț Lupescu, la alegerile pentru șefia federației. Apoi, nepotul lui Balaci, junior la Juventus Colentina, s-a trezit boicotat, susține Lorena. Asta deși la „Casa Fotbalului” activează Ion Geolgău, fost coleg  cu Balaci la Universitatea Craiova.

Libertatea a relatat pe larg cum nepotul lui Ilie Balaci a fost batjocorit pe FRF. Băiatul Lorenei Balaci și al lui Eugen Trică a fost umilit, la o selecție a lotului Under-15. Seniorul nu era în țară, la momentul respectiv. „N-a fost niciun caz cu nepotul meu. Dacă așa au considerat dânșii, asta este”, a căutat să minimalizeze subiectul fostul star al Craiovei Maxima.


Într-un colț de stadion, Ilie Balaci a avut alături nepotul și un prieten care nu activează în fotbal.

Popescu nu vine pe „Arena Națională”

Dacă Ilie Balaci boicotează în tăcere federația, Generația de Aur s-a poziționat, într-o vreme, împotriva naționalei, pe motiv că prezența pe stadion ar gira actuala conducere. În perioada în care cumnatul său, Gică Popescu, era în închisoare, în semn de solidaritate, Gică Hagi a anunțat că nu va merge pe stadion, la meciurile tricolorilor. Refuzul de a viziona de la fața locului jocurile primei reprezentative a continuat și după ce „Baciul” a respirat aerul libertății. „Regele” a revenit la sentimente mai bune abia duminică, la meciul cu Serbia. Pe lista celor care boicotează tot ce se întâmplă la „Casa Fotbalului” a intrat, mai nou, și Ionuț Lupescu, învins în cursa pentru președinția FRF de Răzvan Burleanu.


CITEŞTE ŞI:

Nepotul lui Ilie Balaci, batjocorit de FRF. „Vă burdușiti buzunarele și portofelele pe lacrimile copiilor”

INTERVIU / Lorena Balaci reacționează, după ce fiul ei, Atanas, a fost batjocorit de FRF. „Eu nu-mi cresc copilul cu șuturi în fund”!

Citește mai multe despre ilie balaci și Romania pe Libertatea.

Comentarii