MENIU CAUTĂ
05 Sep. 2018 18:25 , de Catalin Apostol

Liga Națiunilor: esențialul despre competiția care e ușor de jucat, dar greu de explicat

Distribuie

Măcar la prima vedere, Liga Națiunilor pare o competiție “în plus”, în condițiile în care nu puțini sunt microbiștii care se plâng că fotbalul a ajuns să fie “prea mult”. După o analiză mai atentă, noua invenție a UEFA îți dă impresia că este o întrecere ușor de jucat, dar greu de explicat. Acesta este motivul pentru care Libertatea a încercat să ofere răspunsuri cât mai clare la principalele întrebări pe care cineva și le poate pune în legătură cu Liga Națiunilor, competiție care începe joi, 6 septembrie.

Cum se joacă?

Liga Națiunilor, competiție la care participă naționalele celor 55 de state affiliate la UEFA, este împărțită în patru ligi valorice, de la A (cele mai bune echipe, potrivit coeficienților UEFA) la D (cele mai slabe echipe). La rândul lor, fiecare ligă valorică este împărțită în grupe de câte trei sau patru echipe. Meciurile din faza grupelor se dispută după sistemul fiecare cu fiecare, tur-retur. Partidele din faza eliminatorie se vor disputa într-o singură manșă.

Care este miza?

Câștigătoarele grupelor din Ligile B, C și D vor promova în liga imediat superioară valoric, iar ultimele clasate în fiecare grupă din Ligile A, B și C vor retrograda în liga imediat inferioară valoric. Câștigătoarele celor patru grupe din Liga A vor lupta pentru trofeul Ligii Națiunilor. În plus, cele șase urne valorice pentru tragerea la sorți a preliminariilor Euro 2020 (2 decembrie) vor fi stabilite exclusiv pe baza performanțelor din Liga Națiunilor. Iar cele mai bine clasate echipe în cele patru grupe din Liga C a Ligii Națiunilor, care nu se vor califica la Euro 2020 prin intermediul preliminariilor clasice, merg în play-off-ul Ligii Națiunilor (martie 2020). Cele patru echipe din play-off vor disputa semifinale într-o singură manșă (pe terenul echipei cu linie de clasament mai bună în grupele Ligii Națiunilor), iar finalistele se vor duela într-o singură manșă (gazda va fi trasă la sorți). Câștigătoarea se califică la Euro 2020.

Ce bani se pot câștiga?

Fondul de premiere pus la bătaie de UEFA este de 76,25 milioane de euro. În funcție de nivelul la care participă, fiecare echipă va avea garantată o sumă minimă pe care poate conta, după următoarea schemă: Liga A – 1,5 milioane de euro, Liga B – 1 milione de euro, Liga C – 750.000 de euro, Liga D – 500.000 de euro. Câștigătoarele fiecărei grupe din cele patru ligi valorice își vor dubla banii încasați. Astfel, România, care face parte din Liga C, va încasa 1,5 milioane de euro, dacă va termina pe locul 1 în grupa 4. Câștigătoarea Ligii Națiunilor va primi un bonus de 4,5 milioane de euro.

Când se joacă?

Liga Națiunilor începe joi, 6 septembrie și se va încheia pe 9 iunie 2019. Partidele din faza grupelor se vor disputa în perioada 6 septembrie – 20 noiembrie 2018, iar cele din faza eliminatorie, în perioada 5-9 iunie 2019, când sun programate semifinalele între câștigătoarele celor patru grupe din Liga A, finala mică și finala mare.

Unde se joacă?

În faza grupelor Ligii Națiunilor, fiecare echipă va juca atât pe teren propriu, cât și pe terenurile adversarelor. Meciurile din faza eliminatorie se vor disputa într-una din țările care are echipă calificată în această fază. Desemnarea gazdei fazei eliminatorii se va face pe 3 decembrie, prin tragere la sorți.

Cine transmite?

În România, drepturile de televizare ale meciurilor din Liga Națiunilor au fost castigate de trustul Pro. Asta nu înseamnă că televiziunea din Bulevardul Pache Protopopescu va transmite prea multe meciuri din competiție. Germania – Franța, de exemplu, care se joacă joi, 6 septembrie nu va putea fi văzut la Pro TV sau Pro X. De fapt, microbistul român va putea urmări în direct la Pro TV doar partidele pe care le va susține naționala țării noastre și marea finală din 9 iunie 2019. Imagini din toate celelalte meciuri vor fi difuzate doar sub formă de rezumat (pe Pro X, în fiecare zi cu meciuri, începând cu ora 23.30).

Programul zilei de 6 septembrie în Liga Națiunilor  

LIGA A
Germania – Franța (21.45)
LIGA B
Cehia – Ucraina (21.45)
Țara Galilor – Irlanda (21.45)
LIGA C
Norvegia – Cipru (21.45)
Slovenia – Bulgaria (21.45)
LIGA D
Kazahstan – Georgia (17.00)
Armenia – Liechtenstein (19.00)
Gibraltar – Macedonia (21.45)
Letonia – Andorra (21.45)

Componența ligilor din Liga Națiunilor

LIGA A
Grupa 1: Germania, Franța, Olanda
Grupa 2: Belgia, Elveția, Islanda
Grupa 3: Portugalia, Italia, Polonia
Grupa 4: Spania, Anglia, Croația
LIGA B
Grupa 1: Slovacia, Ucraina, Cehia
Grupa 2: Rusia, Suedia, Turcia
Grupa 3: Austria, Bosnia, Irlanda de Nord
Grupa 4: Țara Galilor, Irlanda, Danemarca
LIGA C
Grupa 1: Scoția, Albania, Israel
Grupa 2: Ungaria, Grecia, Finlanda, Estonia
Grupa 3: Slovenia, Norvegia, Bulgaria, Cipru
Grupa 4: România, Serbia, Muntenegru, Lituania
LIGA D
Grupa 1: Georgia, Letonia, Kazahstan, Andorra
Grupa 2: Belarus, Luxemburg, Moldova, San Marino
Grupa 3: Azerbaidjan, Feroe, Malta, Kosovo
Grupa 4: Macedonia, Armenia, Liechtenstein, Gibraltar

Poate te interesează și România – Muntenegru, în Liga Națiunilor la fotbal (vineri, ora 21:45, Pro TV, Ploiești). Tricolorii au exersat finalizarea

Citește mai multe despre Liga Națiunilor pe Libertatea.

Comentarii