Conducătorii tuturor celor 18 echipe din Liga 1 s-au întâlnit cu reprezentanţii legii, într-un fel sau într-altul, de-a lungul vieţii lor. Unii au primit deja condamnări pentru diverse delicte, alţii sunt încă anchetaţi, iar restul au fost chemaţi de diverse instanţe pentru a elucida diverse afaceri dubioase la care au luat parte sau au fost martori. Acestora li se adaugă alţi oameni importanţi din fotbalul autohton (preşedinţii FRF şi LPF, selecţionerul României), care întregesc un tablou sumbru.

Dinamo – Cristi Borcea

«Liga penală» a lui Mitică
În 2007, Cristi Borcea (42 de ani) a fost urmărit penal de procurorii DNA în dosarul în care este anchetat şi primarul Constanţei, Radu Mazăre.
El a fost acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi complicitate la abuz în serviciu, deoarece ar fi intrat în posesia unor terenuri revendicate iniţial de moştenitorii unui mare boier moldovean (în zona portului Tomis, în zona hotelurilor Bavaria Blue din Mamaia şi Transilvania din Olimp).
 

CFR Cluj – Arpad Paszkany«Liga penală» a lui Mitică

Arpad Paszkany (40 de ani), patronul clujenilor, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, în iulie 2009, pentru că, în perioada 2004-2006, a instigat la şantaj împotriva unor oameni de afaceri şi politicieni din Transilvania şi a susţinut un grup infracţional organizat condus de Liviu Man, preşedintele trustului Gazeta.
 

Pavel Abraham a obținut ordin de protecție împotriva lui Marian Moroșanu, zis Ceaușescu, eroul din '89 pe care fostul milițian l-a bătut crunt la Mineriadă
Recomandări
Pavel Abraham a obținut ordin de protecție împotriva lui Marian Moroșanu, zis Ceaușescu, eroul din ’89 pe care fostul milițian l-a bătut crunt la Mineriadă

«Liga penală» a lui MiticăRapid – George Copos

George Copos (55 de ani), şeful giuleştenilor, a fost acuzat de manipularea pieţei de capital (2008) şi a fost protagonistul a două acţiuni juridice, fiind învinuit pentru evaziune fiscală în Dosarul Loteria I (2006) şi pentru spălare de bani în Dosarul Loteria II (2008).
 

Steaua – Gigi Becali «Liga penală» a lui Mitică

Pe 19 mai 2006, procurorii Secţiei Parchetelor Militare l-au pus sub acuzare pe  Gigi Becali (53 de ani) pentru comiterea infracţiunilor de abuz contra intereselor publice, după ce ar fi făcut un schimb de terenuri dubios cu Ministrul Apărării Naţionale. În 2006, el a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru că, pe data de 11 mai 2006, ar fi promis fiecărui jucător al Gloriei Bistriţa sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro, pentru ca aceştia să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu, adică să câştige meciul cu Rapid. Doi ani mai târziu, în mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la „U” Cluj pentru meciul din etapa a 34-a a Ligii 1, aceştia urmând să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu CFR Cluj. Cei 1,7 milioane de euro găsiţi atunci în valiza aflată la Teia Sponte au fost sechestraţi printr-o ordonanţă dată în 8 mai 2008. În 2009, omul de afaceri a fost acuzat de privare de libertate pentru că gărzile sale de corp i-au adus la un bar din Pipera pe cei trei hoţi care i-au furat maşina.

Tinerii din POT, numărați pe degetele de la o mână. Vârsta medie a parlamentarilor este de 45 de ani și 6 luni
Recomandări
Tinerii din POT, numărați pe degetele de la o mână. Vârsta medie a parlamentarilor este de 45 de ani și 6 luni

«Liga penală» a lui MiticăOţelul Galaţi – Marius Stan

Marius Stan (54 de ani) a fost chemat la DNA pentru a da informaţii despre modul în care Comitetul Executiv al FRF a decis dezafilierea Universităţii Craiova. Antrenorul campionilor, Dorinel Munteanu (43 de ani), a fost audiat şi el, în mai 2010, la Seviciul Teritorial Piteşti al DNA, în dosarul corupţiei din fotbal, în care este implicat omul de afaceri Cornel Penescu.
 

Pandurii – Marin Condescu«Liga penală» a lui Mitică

Marin Condescu (55 de ani), liderul minerilor din Oltenia (USMO) şi totodată preşedintele clubului, a fost urmărit penal, în mai 2005, pentru săvârşirea infracţiunilor de subminarea puterii de stat, subminarea economiei naţionale şi crime împotriva umanităţii în Dosarul ”Mineriada 13-15 iunie 1990”. În 2006, el a fost acuzat că s-a folosit de funcţia deţinută pentru a cumpăra la preţuri modice, direct sau indirect, mai multe anexe gospodăreşti în comuna Fărcăseşti (Gorj), ştiind că exploatarea minieră va înainta în zonă, iar locuitorii vor fi strămutaţi şi despăgubiţi.

 

«Liga penală» a lui MiticăFC Vaslui – Adrian Porumboiu

Adrian Porumboiu (61 de ani), finanţatorul clubului FC Vaslui, a fost audiat de DNA, în 2006, după ce Constantin Iacov, preşedintele lui FC Naţional, l-a acuzat pe vasluian că i-ar fi oferit 60.000 de dolari pentru a învinge Pandurii Tg. Jiu.

Antisemitism feroce, rămas nesancționat. Autoritățile române n-au reușit să-l identifice pe autorul unor postări prin care evreii sunt numiți „cancerul lumii”
Recomandări
Antisemitism feroce, rămas nesancționat. Autoritățile române n-au reușit să-l identifice pe autorul unor postări prin care evreii sunt numiți „cancerul lumii”

 

Sportul – Vasile Şiman

În 2006, Vasile Şiman (42 de ani), patronul ”studenţilor”, a intrat pe mâna Direcţiei Antifraudă Fiscală al ANAF şi a fost cercetat penal datorită transferului unor jucători, neplăţii contribuţiilor către stat şi a intrării sub incidenţa Legii nr. 656/2002, privind prevenirea şi sancţionarea spălării de bani.

«U» Cluj – Florian Buşcă

Florian Buşcă (45 de ani), patronul clubului U Cluj, a făcut puşcărie în 1997 pentru că transporta ilegal oameni la muncă în străinătate, el fiind arestat după o urmărire pe o autostradă din Austria. În 2006, afaceristul şi-a schimbat numele în Walter când avea nevoie de avize de securitate necesare participării uneia dintre societăţile sale la o licitaţie pentru servicii de salubrizare la baza S.U.A. de la Mihail Kogălniceanu. La vremea respectivă, Florian Buşcă era cercetat penal sub acuzaţiile de înşelăciune şi cămătărie. Alte afaceri anchetate de procurori sunt scoaterea din ţară a lui Mihai Necolaiciuc, fostul şef al C.F.R., care a prejudiciat compania cu peste 70 de milioane de euro, şi cererea de returnare a TVA-ului în valoare de 1,3 milioane de lei pentru vânzarea de pixuri.

Astra Ploieşti – Ioan Niculae«Liga penală» a lui Mitică

Ioan Niculae (57 de ani), patronul ploieştenilor, a fost cercetat penal într-un dosar în care mai mulţi înalţi ofiţeri SRI erau acuzaţi că au pretins şi au primit mită de la mai mulţi oameni de afaceri în schimbul acordării protecţiei în faţa legii. Sub semnul întrebării sunt şi implicarea sa în conducerea Astra Română, rafinărie implicată în încălcarea embargoului cu combustibil dictat contra fostei Iugoslavii şi în privatizarea controversată a Societăţii Naţionale Tutunul Românesc (SNTR). În ultima perioadă, el a intrat în atenţia procurorilor pentru sponsorizarea ilegală a campaniei electorale a lui Mircea Geoană, dar şi pentru obţinerea de gaz ieftin livrat combinatelor sale chimice, fiind acuzat de spălare de bani, complot şi subminarea economiei naţionale, dar şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, în cazul unor fraude cu bani europeni.

«Liga penală» a lui MiticăCeahlăul – Gheorghe Ştefan

Gheorghe Ştefan (58 de ani), primarul din Piatra Neamţ şi preşedintele de onoare al echipei Ceahlăul, a fost anchetat în cazul vânzării unui teren de 4.500 de metri pătraţi de către Transmoldavia, fosta societate de transport a oraşului. Terenul fusese achiziţionat de către firma fiicei lui ”Pinalti” la un preţ supraevaluat, deşi în perioada aceea era revendicat de fostul proprietar.

FC Braşov – Ioan Neculaie«Liga penală» a lui Mitică

Omul de afaceri Ioan Neculaie (57 de ani), patronul echipei, a primit, în aprilie 2011, o sentință de patru ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere judiciară, pentru infracțiunea de tulburare de posesie. El a construit abuziv pe un teren de 900 de metri pătrați, care aparţinea unui alt om de afaceri braşovean. În 2006, afaceristul a fost acuzat de înşelăciune, împreună cu Ovidiu Muşetescu, fostul ministru al privatizării în cazul preluării uzinei de autocamioane Roman. În 2012, Neculaie a fost condamnat la un an şi 6 luni de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă, după ce un angajat de-al său a murit, în 6 martie 2008, pe platforma Roman.

Gaz Metan Mediaş – Corin Cindrea

Corin Cindrea (38 de ani), preşedintele clubului, face parte dintre cei 40 de învinuiţi, funcţionari publici cu posturi de conducere în cadrul Romgaz SA, Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, respectiv Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, care ar fi prejudiciat statul român cu 126 de milioane de dolari. Patru combinate chimice controlate de miliardarul Ioan Niculae au beneficiat de gaze din producţia internă, deci la un preţ mult mai avantajos, deşi aveau datorii la stat.

Petrolul Ploieşti – Daniel Capră

Conform presei prahovene, Daniel Capră (43 de ani), noul boss al “găzarilor”, a fost acuzat de înşelăciune, fals, uz de fals, spălare de bani şi iniţiere, dar şi aderare la un grup infracţional organizat. El a coordonat grupul care între 2007 şi 2009 a înşelat mai multe firme de leasing cu milioane de euro.

Voinţa Sibiu – Ioan Hămbăşan

Împotriva lui Ioan Hămbăşan, cel care patronează şi conduce clubul sibian, au fost formulate plângeri către DNA în privinţa activităţii sale în exercitarea funcţiei de preşedinte al Asociaţiei Teritoriale a Organizaţiilor Cooperaţiei Meşteşugăreşti Sibiu (ATCOM Sibiu).

FCM Tg. Mureş – Claudiu Maior

Claudiu Maior, viceprimarul municipiului Târgu Mureş şi preşedintele clubului ardelean, a fost audiat la finalului anului 2011 de procurorii DNA ca martor în dosarul de corupţie al fostului preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Vasile Avram şi al omului de afaceri din Târgu-Mureş, Sorin Ţerbea. Ultimul, un apropiat al echipei mureşene, i-ar fi oferit mită fostului şef al arbitrilor, pentru ca favoriţii săi să aibă parte de arbitraje preferenţiale.

Concordia Chiajna – Mircea Minea

Mircea Minea, primarul comunei Chiajna, este cercetat penal pentru tulburare de posesie şi abuz în serviciu. Practiv, aşa cu Jurnalul Naţional dezvăluia în 2005, edilul ilfovean a răspuns revendicărilor de terenuri ale localnicilor după bunul plac, împropietărindu-şi rudele cu 170 de hectare.

Dacia Mioveni – Ion Georgescu

Împotriva primarului din Mioveni şi totodată sponsor al clubului argeşean, Ion Georgescu, s-a depus în 2011 o plângere la DNA şi ANI, pentru începerea anchetării actelor de corupţie din Primăria oraşului, a unor nereguli, cum ar fi despăgubirile victimelor demolărilor fictive petrecute sub Regimul Comunist, şi a numeroaselor abuzuri ale angajaţilor Primăriei.

 

”Dosarul Transferurilor” a ajuns la final

Instanţa Tribunalului Bucureşti a anunţat, după al 37-lea termen, că se va pronunţa peste două săptămâni în dosarul transferurilor de jucători, după ce a finalizat audierile. Fraţii Giovani şi Victor Becali, George Copos, Cristi Borcea, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gigi Neţoiu şi Gică Popescu riscă pedepse cu executare între 10 şi 20 de ani, pentru că au prejudiciat statul cu 1,5 milioane de dolari şi patru cluburi cu 10 milioane de dolari, prin neînregistrarea sumelor corecte a 12 transferuri de fotbalişti, efectuate de cluburile Dinamo, Rapid, Gloria Bistriţa şi Oţelul către echipe din străinătate, în perioada 1999-2005.

Alţi oameni de fotbal care au probleme cu legea:

Mircea Sandu (preşedinte FRF) – anchetat de DNA în cazul dezafilierii Universităţii Craiova / anchetat în zacul împrumutului acordat de soţia sa lui Jean Pădureanu / audiat în cazul ”Avram – Ţerbea”

Dumitru Dragomir (preşedinte LPF) – a stat în arest în 1990, fiind acuzat de abuz în serviciu contra intereselor obștești / este anchetat de DNA în cazul dezafilierii Universităţii Craiova

Victor Piţurcă (selecţionerul României) – în 1981, ”Piţi” a stat o lună la puşcărie pentru că practicarea jocurilor de noroc / este anchetat pentru favorizarea infractorului în ”Cazul Valiza” şi în cazul dezafilierii Universităţii Craiova

Marian Iancu (patron Poli Timişoara) – a primit o pedeapsă de 10 ani de detenţie în dosarul RAFO, în care a fost acuzat de spălare de bani

Dinel Staicu va fi eliberat din închisoare

«Liga penală» a lui MiticăCurtea de Apel Bucureşti a revocat condamnarea la şapte ani de închisoare primită de Dinel Nuţu, fost Staicu, în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR), dispunând anularea mandatului de executare. Staicu a fost judecat în dosarul respectiv pentru complicitate la abuz în serviciu. Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă, astfel că mandatul de executare a pedepsei emis pe numele lui Dinel Nuţu în dosarul BIR a fost anulat, iar fostul om de fotbal poate părăsi închisoarea.

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă / FOTO
Unica.ro
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă / FOTO
Erau de nedespărțit, dar acum s-a aflat de ce Denisa Tănase s-a distanțat de sora ei, Raluca. Totul a pornit de la un fost iubit și mulți au rămas fără cuvinte când au auzit ce s-a întâmplat între ele: „N-am acuzat-o nicio secundă..."
Viva.ro
Erau de nedespărțit, dar acum s-a aflat de ce Denisa Tănase s-a distanțat de sora ei, Raluca. Totul a pornit de la un fost iubit și mulți au rămas fără cuvinte când au auzit ce s-a întâmplat între ele: „N-am acuzat-o nicio secundă..."
Din nou doliu în muzica românească! Artiștii noștri sunt în șoc după moartea colegului lor, la 48 de ani: “A făcut istorie în muzică...”
Libertateapentrufemei.ro
Din nou doliu în muzica românească! Artiștii noștri sunt în șoc după moartea colegului lor, la 48 de ani: “A făcut istorie în muzică...”
Peștele bogat în vitamina D pe care nu mulți români îl consumă. Merge de minune cu cartofi sau în sandvișuri cu cremă de brânză, e sățios și gustos
FANATIK.RO
Peștele bogat în vitamina D pe care nu mulți români îl consumă. Merge de minune cu cartofi sau în sandvișuri cu cremă de brânză, e sățios și gustos
Romanița Iovan și fiul ei, Albert, apariție cool la ELLE STYLE AWARDS 2024! Cum arată ținutele asortate cu care cei doi au atras atenția. FOTO
Elle.ro
Romanița Iovan și fiul ei, Albert, apariție cool la ELLE STYLE AWARDS 2024! Cum arată ținutele asortate cu care cei doi au atras atenția. FOTO
Ce a făcut Alexia Eram, după ce Mario Fresh a lansat o piesă în care îi cere iertare: 'Îmi pare rău, tare rău'
Unica.ro
Ce a făcut Alexia Eram, după ce Mario Fresh a lansat o piesă în care îi cere iertare: 'Îmi pare rău, tare rău'
Elevă din Mehedinţi, bătută cu sălbăticie de două colege după Balul Bobocilor. Fata câştigase premiul de Miss Popularitate
Observatornews.ro
Elevă din Mehedinţi, bătută cu sălbăticie de două colege după Balul Bobocilor. Fata câştigase premiul de Miss Popularitate
Horoscop 13 decembrie 2024. Leii au parte de o zi cu destul de multe momente în care le va fi ușor să coopereze cu cei din jur în orice problemă
HOROSCOP
Horoscop 13 decembrie 2024. Leii au parte de o zi cu destul de multe momente în care le va fi ușor să coopereze cu cei din jur în orice problemă

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI