Mergi direct la conținut »
Opt jucători suspectaţi de aranjarea unor meciuri participă la Australian Open! Marius Copil a povestit cât i s-a oferit, ca să trântească un meci! Au vrut să-l corupă și pe sârbul Novak Djokovici! Reacţia lui Federer
Tenis Libertatea > Sport > Tenis

Opt jucători suspectaţi de aranjarea unor meciuri participă la Australian Open! Marius Copil a povestit cât i s-a oferit, ca să trântească un meci! Au vrut să-l corupă și pe sârbul Novak Djokovici! Reacţia lui Federer

ACTUALIZARE 20.15. Întrebat dacă ştie ceva despre scandalul meciurilor trucate din tenis, Roger Federer a reacţionat: ''Cine? Ce? Să arunci asta așa. Este ușor să faci asta. Mi-aș dori să aud nume. Cel puțin ar fi ceva concret și am putea discuta. Nu are nici un sens să dau un răspuns care ar putea fi o pură speculație. Eu nu am fost abordat niciodată. Și nu am auzit niciodată vorbindu-se despre asta, niciun jucător nu a abordat subiectul în vreo ședință. Nici nu știam că există așa ceva''.

ACTUALIZARE 13.00. Scandalul meciurilor trucate se amplică și îi cuprinde și marii jucători ai lumii. Liderul mondial Novk Djokovici susține că a fost ademenit cu o sumă uriașă, 130.000 de euro, la Sankt Petersburg Open, în urmă cu mulți ani. Nu direct, ci prin intermediari:

”Nu am fost abordat direct, ci prin oamenii care lucrau cu mine la acea vreme, care erau în echipă. Bineînțeles, am refuzat instant. Nu a fost nimic de dezbătut. Din păcate, au fost cîteva zvonuri că niște persoane din acea perioadă faceau astfel de lucruri. În următorii șase-șapte ani, nu am mai auzit de nimic similar.

M-a făcut să mă simt teribil. Nu aș vrea să fiu în niciun fel asimilat unei asemenea povești. Pentru mine, asta e o crimă în sport. Mereu am fost înconjurat de oameni care au respect pentru valorile sportului. Așa am fost crescut. Din fericire, nu am fost niciodată implicat în așa ceva. Din tot ce știu eu, nimic de genul ăsta nu se întîmplă la nivel înalt în tenis”, a explicat Djokovici.

Corpul de Integritate în Tenis (TIU) a primit în mod repetat, în ultimii zece ani, plângeri cu privire la 16 jucători din top 50, printre aceştia numărându-se şi opt sportivi care participă la actuala ediţie a turneului Australian Open, primul Grand Slam al anului, susţine BBC.

Potrivit sursei citate, care a realizat o investigaţie împreună cu Buzzfeed, emisiunea cu privire la această situaţie urmând să fie difuzată marţi de BBC, suspiciunile sunt legate inclusiv de meciuri de la Wimbledon.

„În ultimul deceniu 16 jucători care au făcut parte din top 50 au fost raportaţi în mod repetat la Tennis Integrity Unit, fiind suspectaţi că au aranjat meciuri. Tuturor jucătorilor, între care se numără şi câştigători ai unor trofee de Grand Slam, li s-a permis să concureze în continuare”, notează bbc.com.

BBC şi Buzzfeed susţin că au intrat în posesia unor documente ce datează din 2007, în care se arată „suspiciunile cu privire la aranjarea unor meciuri la cel mai înalt nivel al tenisului masculin mondial, inclusiv la Wimbledon”. „Opt dintre jucătorii raportaţi în mod repetat în ultimii zece ani urmează să evolueze la Australian Open”, a scris bbc.com în noaptea de duminică spre luni.

Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
Recomandări
Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
 

Potrivit sursei citate, totul a pornit de la investigarea unor suspiciuni cu privire la un meci între Nikolai Davidenko şi Martin Vassalo Arguello. „Cei doi nu au fost găsiţi vinovaţi de vreo încălcare a regulamentelor, dar investigaţia s-a extins, ajungându-se la cercetarea unei reţele de pariori legată de jucători de top”.

BBC menţionează că în urma anchetei s-au descoperit că reţele de pariori din Rusia şi Italia au câştigat sute de mii de lire sterline din pariurile pe meciuri suspectate că ar fi fost aranjate. Trei dintre meciuri s-au disputat la Wimbledon.

„Într-un raport confidenţial din 2008 al autorităţilor din tenis anchetatorii scriau că 28 de jucători implicaţi în meciuri suspectate ar trebui să fie investigaţi, dar nu s-a mai întâmplat nimic. În tenis s-a introdus un nou cod anticorupţie în 2009, dar după consultarea unor specialişti s-a aflat că nu se putea acţiona în privinţa încălcărilor anterioare (…) În anii ce au urmat, la TIU au ajuns în mod repetat alerte cu privire la o treime din aceşti jucători. Niciunul nu a fost sancţionat”, adaugă bbc.com.

VIDEO | Cele 8 minute și 46 de secunde care au declanșat revolta în SUA: Cum a fost ucis George Floyd în custodia poliției din Minneapolis
Recomandări
VIDEO | Cele 8 minute și 46 de secunde care au declanșat revolta în SUA: Cum a fost ucis George Floyd în custodia poliției din Minneapolis
 

Preşedintele ATP, Chris Kermode, a declarat că toate informaţiile care ajung la Corpul de Integritate în Tenis sunt analizate corespunzător şi că în cazul în care există dovezi acestea nu sunt ignorate. „Nu este adevărat că ignorăm dovezi. Ceea ce se întâmplă este că informaţiile sunt date Corpului de Integritate în Tenis şi cei de acolo trebuie să găsească dovezi. Este o mare diferenţă între informaţii şi dovezi. Fiecare informaţie primită de Tennis Integrity Unit este analizată corespunzător. Tratăm situaţia cu serozitate. Datoria TIU este să elimine orice tentativă de aranjare de meciuri. Suntem conştienţi că astfel de situaţii există. Cred că există la un nivel extrem de mic şi vrem să acţionăm în cel mai bun mod posibil în această privinţă”, a spus Kermode, conform theguardian.com.

Tatăl e în cămin, nu l-a văzut de trei luni, iar acum nu-i mai răspunde la telefon
Recomandări
Tatăl e în cămin, nu l-a văzut de trei luni, iar acum nu-i mai răspunde la telefon
 

Pavel, Hănescu și Copil au fost ”agățați” 

Rusul Nikolai Davidenko și argentianianul Martin Vassallo Arguello au fost prinși că au încolcat regulamentul. Austriacul Daniel Kollerer remains the most high-ranking tennis player banned for match-fixing.

Kollerer, care cel mai sus în carieră a fost pe locul 55,  în 2009, a fsot găsit vinovat în 2011. A primit suspendare pe viață, a făcut apel, dar Curtea de Arbitraj Sportiv nu l-a repus în dreptate.

În România, Andrei Pavel, Victor Hănescu și Marius Copil au recunoscut că au fost contactați, pentru a trânti meciuri. Copil și-a șters contul de Facebook, după ce mai multe persoane l-au jignit, acuzându-l că făcea blaturi, atunci când pierdea anumtie meciuri.

Într-un interviu pentru SportNews, Copil a recunoscut flagelul blaturilor.

Ce părere ai despre blaturile din tenis?
Jucătorii prinși ar trebui suspendați pe viață! Cei care fac așa ceva n-au respect pentru sport, sunt lași! Am avut o ofertă, la turneul de la Miami, ca să trântesc un meci! Mi-a scris cineva pe Facebook că îmi dă 30.000 de euro, ca să pierd un set. Mi-a spus că oferta rămâne valabilă pentru când doresc eu. Am raportat imediat la Tennis Integrity. Dacă nu raportezi și se află că ai fost ofertat, ai probleme. Urăsc pariurile. Din cauza lor mi-am șters contul de Facebook, cele care există nu sunt ale mele. Mi l-am șters, fiindcă am primit mesaje urâte: înjurături, amenințări cu moartea, că ”vin peste tine în cameră”, că te omoară! 

Citește mai multe,

EXCLUSIV / Marius Copil face dezvăluiri din tenis: amenințat cu moartea!

Close
Închide
  Close