„Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) condamnă invadarea Ucrainei de către Rusia şi facilitarea acesteia de către Belarus. Pe lângă anularea tuturor evenimentelor ITF din aceste ţări, Consiliul ITF anunţă astăzi suspendarea imediată a Federaţiei Ruse de Tenis (RTF) şi a Federaţiei de Tenis din Belarus”, a precizat ITF.

Decizia a venit în condițiile în care Rusia era deținătoarea en-titre a ambelor trofee. Rusia a cucerit în decembrie anul trecut Cupa Davis, pentru a treia oară în istorie, după ce a trecut de selecționata Croației, scor 2-0 la general. Punctele au fost aduse de Daniil Medvedev și Andrei Rublev.

De asemenea, Rusia a câștigat în noiembrie 2021 și prima ediție a Billie Jean King Cup, fostă FedCup, după 2-0, în finală, cu Elveția. Daria Kasatkina și Liudmila Samsonova au adus victoria Rusiei.

În schimb, Daniil Medvedev (1 ATP), Andrei Rublev (6 ATP) precum și ceilalți sportivi și sportive din Rusia vor putea continua să concureze pe circuitele ATP sau WTA, după cum au confirmat ITF şi cele două organizaţii.

„Deocamdată, jucătorii din Rusia şi Belarus vor putea continua să evolueze în turnee şi la turneele de Grand Slam. Cu toate acestea, nu vor mai evolua sub steagul sau numele ţării lor”, au precizat ATP şi WTA, care au adăugat că nu vor mai avea loc turnee în Rusia.

Majoritatea federaţiilor internaţionale a dat curs recomandării Comitetului Olimpic Internaţional (CIO), de interzicere a participării sportivilor ruşi şi belaruşi la competiţii, după invadarea Ucrainei.

Federația internațională de atletism i-a exclus pe sportivii din Rusia și Belarus din toate competițiile organizate sub egida sa.

De asemenea, sportivii ruși au fost suspendați de la toate competițiile internaționale de patinaj marți, la fel ca și cei bieloruși.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

FOTO: EPA

Urmărește-ne pe Google News