Federaţia spaniolă de rugby (FER) a solicitat oficial, marţi, rejucare meciului împotriva Belgiei, condus de un arbitru român şi pierdut de iberici duminică la Bruxelles (10-18), eşec de care a profitat România, care s-a calificat la Cupa Mondială 2019, informează AFP.

Forurile din rugby investighează deja prestația arbitrului român Vlad Iordăchescu la meciul Belgia – Spania | FOTO&VIDEO

„FER speră că World Rugby (organismul care conduce la nivel mondial sportul cu balonul oval – n.red.) va permite rejucarea meciului, ţinând cont de faptul că imaginea rugby-ului a fost afectată de ceea ce s-a întâmplat la această întâlnire”, a precizat FER într-un comunicat.

Federaţia spaniolă, care consideră că „principiul imparţialităţii a fost încălcat’, reaminteşte că a solicitat cu 20 de zile înaintea partidei o schimbare a brigăzii de arbitri români, deoarece Spania şi România se aflau în luptă directă pentru obţinerea singurului loc care asigura calificarea directă pentru Mondialul japonez, în cadrul Campionatului European al Naţiunilor, a doua divizie a rugby-ului european.

„Faptul că cei trei arbitri aparţineau Federaţiei române, unii dintre aceştia având funcţii de răspundere în cadrul acesteia, au motivat neîncrederea faţă de imparţialitatea lor. Această simplă suspiciune ar fi trebuit să fie suficientă pentru a evalua solicitarea Federaţiei spaniole”, menţionează forul iberic.

Ca „dovadă” a lipsei de imparţialitate a arbitrilor români, FER a pregătit o înregistrare video în care sunt prezentate „19 decizii de arbitraj din cursul partidei, în care se demonstrează clar că interesele jocului spaniol au fost afectate”.

Un fost selecționer vrea rejucarea meciului Belgia – Spania: ”World Rugby are dreptul să intervină!”

Imediat după fluierul final, jucătorii spanioli au încercat să-l agreseze pe arbitrul român Vlad Iordăchescu, care a avut nevoie de escortă pentru a ajunge la vestiare, incident în legătură cu care Federaţia română de rugby a sesizat forurile abilitate.

Deciziile brigăzii de arbitri români de la meciul Belgia – Spania vor fi analizate vineri de către comitetul de desemnare a arbitrilor al Rugby Europe, a anunţat la începutul acestei săptămâni organismul continental al sportului cu balonul oval, condus de românul Octavian Morariu.

Dacă va fi confirmat rezultatul înregistrat pe teren în meciul de la Bruxelles, selecţionata Spaniei va trebui să treacă prin două runde de play-off, în care va înfrunta Portugalia şi apoi Samoa, pentru a obţine calificarea la Cupa Mondială 2019.

România, cu excepţia cazului în care calificarea sa va fi pusă la îndoială, urmează să dispute partida de deschidere a Mondialului de anul viitor, împotriva selecţionatei ţării gazdă, Japonia, pe 20 septembrie 2019 la Tokyo.

Citiți și Noi imagini de la Bruxelles: arbitrul Iordăchescu a părăsit stadionul păzit de trupe antitero! Se poate rejuca meciul Belgia – Spania? Alin Petrache, acuzat în presa spaniolă