Cum a fost anul 2010 pentru arbitrajul românesc?
Dacă încercăm o analiză comparativă cu anul 2009, automat putem afirma că a fost un an bun. În 2009 a fost un an critic, cu probleme grave: cazul de corupţie de la Piteşti, schimbări periodice ale preşedinţilor CCA, arbitrii străini aduşi la meciurile din Liga I, presiunea cluburilor asupra Comitetutlui Executiv sau delegarea prin tragere la sorţi. Aceste carenţe au fost eliminate pas cu pas şi am îndeplinit cerinţele pentru semnarea Convenţiei UEFA, foarte importantă pentru arbitrajul din România, pentru formarea şi educarea arbitrilor noştrii. Anul trecut am văzut o creştere a încrederii oamenilor de fotbal din România faţă de arbitrii, dar şi a oficialilor europeni şi mondiali.
Ce aşteptaţi de la 2011?
Vreau ca valoarea arbitrajului românesc să crească în continuare, ca arbitrii noştrii să confirme şi pe plan internaţional. Am credinţa că tot mai mulţi români vor conduce şi mai multe meciuri în Liga Campionilor şi Europa League, dar şi că vor fi remarcaţi în vederea Campionatelor Mondiale şi Europene.
De ce arbitrii vor primi delegările prin intermediul internetului?
Am ales să delegăm arbitrii prin e-mail pentru a elimina din presiunea care apasă asupra lor. Trebuie să ştie cât mai puţine persoane, cine arbitrează un meci. O altă modificare va fi reprezentată de schimbarea sursei de finanţare a baremurilor pentru arbitraj. Cluburile nu vor mai plăti direct baremul, nici prin virament bancar, nici după partidă, această funcţie urmând să fie preluată de LPF, care va finanţa, după ce a semnat un protocol cu FRF, plata baremurilor din drepturile de imagine ale Ligii I. Toate datoriile cluburilor faţă de arbitrii au fost achitate la finalul anului trecut.
Mai există repercursiuni ale scandalului de la Piteşti?
Oamenii de fotbal şi suporterii, care vin pe stadion, au început să-şi recapete încrederea în arbitrii români. Arbitrii implicaţi în acest caz au avut, însă, de pătimit. Aurel Bogaciu a făcut demersuri la Asociaţia Municipală de Fotbal Bucureşti pentru a începe să conducă meciuri la nivelul Ligii a IV-a. Dacă după terminarea investigaţiilor se va dovedi că şi ceilalţi arbitrii, Serea, Martiş sau Corpodean, sunt nevinovaţi, ei se vor putea întoarce în arbitraj.
Are vreun arbitru român şansa să arbitreze finala Europa League din 2012?
Şanse mai mari decât au echipele de club din România să joace această finală. Există şanse teoretice, pentru că avem arbitrii care conduc meciuri internaţionale, la nivel de echipe de club sau de echipe naţionale, aşa că orice e posibil. Lui Alexandru Tudor, Alexandru Deaconu şi Cristi Balaj, li se pot adauga cei care ar putea face pasul decisiv spre arbitrajul mondial în perioada următoare, printre care Ovidiu Haţegan, Istvan Kovacs, Marius Avram sau Augustus Constantin.