Conform unui studiu al Societății Americane de Cancer, aproximativ 40% din cazurile noi de cancer diagnosticate la adulții americani în vârstă de 30 de ani și peste pot fi prevenite, conform cotidianului american The Washington Post.

Consumă mai multe fructe, legume și cereale integrale

Consumul de fructe și legume este benefic pentru sanatate. Conform unui studiu care a inclus date colectate pe parcursul mai multor decenii de la circa 27.000 de oameni din Europa, consumul ridicat de crucifere, cum ar fi varza, conopida, broccoli, varza de Bruxelles, a redus riscul de apariție a cel puțin șase tipuri de cancer în comparație cu consumul scăzut.

Consumul ridicat de fructe a redus riscul de șapte tipuri de cancer. (Consumul scăzut a fost definit ca mai puțin de o porție pe săptămână, iar consumul ridicat ca una sau mai multe porții).

Poză cu mai multe fructe și legume: cireșe, roșii, căpșune, morcov,mere
Creșterea aportului de fibre este o modalitate excelentă de a reduce riscul de cancer de colon. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia

Aproape toate legumele pe care le mănânci te vor ajuta să fii mai sănătos, iar multe dintre ele sunt surse bune de fibre. Creșterea aportului de fibre este o modalitate excelentă de a reduce riscul de cancer de colon. Importante sunt și cerealele, cum ar fi orzul, orezul brun, quinoa și fasole.

Drama unui român după internarea la sanatoriu, în Techirghiol. Fractura provocată de kinetoterapeut, „pedepsită” cu daune morale de 100.000 de lei
Recomandări
Drama unui român după internarea la sanatoriu, în Techirghiol. Fractura provocată de kinetoterapeut, „pedepsită” cu daune morale de 100.000 de lei

Gătește cu uleiuri vegetale

Consumul regulat de mult unt a fost legat de un risc mai mare de a muri de cancer într-un studiu recent care a analizat peste 200.000 de adulți din Statele Unite înscriși în Nurses’ Health Study. Pe de altă parte, un consum mai mare de uleiuri vegetale, cum ar fi cele de măsline și de canola, a fost legat de un risc mai scăzut.

Mănâncă mai puțină carne roșie și carne procesată

Studiile au arătat o legătură între cancerul colorectal și consumul de carne roșie și carne procesată. Dacă îți place carnea la grătar, ar trebui să știi că unele studii sugerează că cei care consumă mai multă carne gătită la o temperatură ridicată au o șansă ușor mai mare de a dezvolta cancer colorectal.

Poză cu bucăți de carne de vită, o ceapă și un ardei iute roșu
Carnea roșie sau carnea procesată cresc riscul de cancer. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia

Având în vedere că există dovezi solide conform cărora carnea roșie sau carnea procesată cresc riscul de cancer, mediul Mikkael A. Sekeres,  șeful diviziei de hematologie și profesor de medicină la Sylvester Comprehensive Cancer Center, Universitatea din Miami, recomandă limitarea consumului.

Pericolele din iarbă care pot face rău animalelor de companie: insecte, substanțe toxice și alergii. Veterinar: „Netratate corespunzător, pot conduce la deces”
Recomandări
Pericolele din iarbă care pot face rău animalelor de companie: insecte, substanțe toxice și alergii. Veterinar: „Netratate corespunzător, pot conduce la deces”

Evită băuturile îndulcite și alimentele ultraprocesate

Consumul unei cantități mari de băuturi îndulcite în adolescență și la vârsta adultă a fost asociat cu un risc crescut de apariție timpurie a cancerului colorectal. Cercetătorii care au analizat dietele oamenilor din Regatul Unit au descoperit, de asemenea, o legătură între alimentele ultraprocesate și riscul de cancer. Alimentele ultraprocesate conțin puține sau deloc alimente integrale și sunt adesea dense energetic, bogate în sare, zahăr și grăsimi și sărace în fibre. 

Pentru a afla dacă un aliment este ultraprocesat, verifică dacă pe etichetă există ingrediente pe care nu le ai în bucătăria de acasă, cum ar fi agenți de îngroșare, emulgatori și stabilizatori.

Folosește protecție solară în fiecare zi

Majoritatea cazurilor de melanom și non-melanom (cancer de piele cu celule bazale și scuamoase) sunt puse pe seama radiațiilor UV. Riscul de melanom crește cu 75 % în cazul persoanelor care se bronzează în saloane înainte de vârsta de 35 de ani și în funcție de anii de utilizare și de numărul de ședințe.

Poză cu o femeie care-și aplică protecție solară pe umăr
Crema de protecție solară trebuie să aibă un SPF de 30 sau mai mult. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia
Premierul desemnat, Ilie Bolojan, declarații în fața Congresului USR: „Acest guvern va fi unul de sacrificiu”
Recomandări
Premierul desemnat, Ilie Bolojan, declarații în fața Congresului USR: „Acest guvern va fi unul de sacrificiu”

Riscul de cancer de piele crește, de asemenea, cu vârsta. Medicul recomandă purtarea de pălării, ochelari de soare și a unui tricou cu mânecă lungă ori de câte ori petreci mult timp afară.

În plus, crema de protecție solară trebuie să aibă un SPF de 30 sau mai mult.

Redu consumul de alcool la minimum

Mai multe studii efectuate de-a lungul deceniilor pe zeci de mii de persoane indică faptul că alcoolul cauzează cancer. În studiul Societății Americane de Cancer, consumul de alcool a dus la aproximativ 5 % din noile diagnostice de cancer la bărbați și la aproximativ 6 % din diagnosticele de cancer la femei.

Deși în mod obișnuit alcoolul este asociat cu cancerele cavității bucale sau ale esofagului, de departe cel mai mare număr de diagnostice de cancer atribuite consumului de alcool a fost  cancerul de sân, cu peste 44.000 în Statele Unite în 2019.

Chiar și cei care consumă un pahar pe zi au un risc ușor crescut de a dezvolta unele tipuri de cancer.

Verifică situația vaccinurilor

Anual, aproape 700.000 de cancere la nivel mondial sunt atribuite HPV, inclusiv cancere ale colului uterin, anusului, zonelor genitale, capului și gâtului. Dar, datorită introducerii vaccinului HPV, CDC estimează că numărul anumitor infecții cu HPV a scăzut cu peste 70% la femeile cu vârsta cuprinsă între 14 și 24 de ani în ultimele două decenii.

Infecțiile cu hepatită B sunt cea mai frecventă cauză a cancerului hepatic la nivel mondial. 

Mergi la colonoscopie începând cu vârsta de 45 de ani

Când te supui unei colonoscopii, medicul poate îndepărta creșterile anormale din colon – numite adenoame – înainte ca acestea să se transforme în cancer. Cel mai bun mod de a trata cancerul este să îl depistați la timp și să preveniți răspândirea acestuia. 

Exerciții fizice regulate

Exercițiile fizice intense sunt asociate cu reducerea substanțială a riscului de cancer, inclusiv de cancer de sân, colon, vezică urinară, esofag, stomac și endometru, printre altele. Un studiu din 2024 a arătat că persoanele care făceau mișcare timp de doar două sau mai multe ore pe săptămână își reduceau riscul de cancer de cap și gât, cancer pulmonar și cancer de sân.

Societatea Americană de Cancer recomandă 150-300 de minute de exerciții fizice de intensitate moderată (cum ar fi mersul pe jos rapid) sau 75-150 de minute de exerciții fizice de intensitate mare (cum ar fi alergatul) pe săptămână.

Păstrează o greutate sănătoasă

Obezitatea a fost asociată cu 13 tipuri de cancer. Oamenii de știință încă încearcă să înțeleagă această legătură, dar ei cred că ar putea fi legată de inflamația cronică, rezistența la insulină și problemele metabolice – cum ar fi prediabetul – care sunt comune obezității și care au fost, de asemenea, legate de cancer.

Nu fuma

Fumatul a fost cel care a contribuit cel mai mult la noile diagnostice de cancer în studiul Societății Americane de Cancer. Acesta a fost responsabil pentru 86% din diagnosticele de cancer pulmonar și peste 50% din cancerele de esofag și de vezică urinară, printre multe alte tipuri de cancer.

Cei care renunță la fumat își reduc considerabil riscul de cancer: Riscul de cancer pulmonar scade la jumătate după 10-15 ani de renunțare la fumat și ajunge aproape la nivelul de nefumător pentru cei care renunță la fumat până la vârsta de 40 de ani. În mod similar, riscul de cancer esofagian scade cu 30%, iar cel de cancer de vezică urinară scade la 50 % după 10 ani de renunțare la fumat.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.