Mergi direct la conținut »
UPDATE Preşedintele Iohannis, în Malta: Situaţia din România e foarte complicată, liderii europeni au fost impresionați de proteste/ VIDEO
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > UPDATE Preşedintele Iohannis, în Malta: Situaţia din România e foarte complicată, liderii europeni au fost impresionați de proteste/ VIDEO

UPDATE Preşedintele Iohannis, în Malta: Situaţia din România e foarte complicată, liderii europeni au fost impresionați de proteste/ VIDEO

Preşedintele Iohannis, în Malta, către jurnaliştii străini: Situaţia din România este complicată. Şeful statului a făcut declaraţiile în momentul în care a ajuns la reuniunea informală a Consiliului European. La finalul reuniunii, președintele a declarat că liderii europeni au fost impresionați de protestele din țara noastră.

De Valentina Postelnicu,

UPDATE ora 17.20 Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că liderii Uniunii Europene vor ca România să păstreze calea statului de drept, adăugând că aceștia s-au arătat impresionați când au auzit că românii au ieșit în stradă în număr atât de mare, după ce s-a dat OUG privind modificarea Codurilor penale.

Trebuie să spun că am avut în pauze foarte multe discuții cu aproape toți liderii europeni. Lumea a vrut să știe ce se întâmpla în România, cum evoluează situația. Toți sunt îngrijorați și speră ca România să facă tot ce se poate pentru a rămâne pe calea statului de drept. Toți au apreciat foarte mult că românii au o voce puternică și au rămas impresionați că sute de mii de români au ieșit în stradă pentru a protesta pentru statul de drept în România. Toți ar regreta dacă România ar face pași care ar îndepărta-o de la statutul de stat de drept”, a declarat președintele Klaus Iohannis”, a spus șeful statului, la finalul reuniunii Consiliului European.


„Situaţia din România este „foarte complicată”, dar „sute de mii de români sunt în stradă” şi „am încredere în ei” şi „cred în România”, a declarat presei vineri, în Malta, preşedintele Klaus Iohannis, înaintea unui summit european informal.

De ce a refuzat Cristian Tudor Popescu invitația la dezbaterea organizată de Klaus Iohannis
Recomandări

De ce a refuzat Cristian Tudor Popescu invitația la dezbaterea organizată de Klaus Iohannis

El a răspuns jurnaliştilor străini în engleză şi în germană. La începutul reuniunii, şeful statului este surprins discutând cu mai mulţi lideri europeni, printre care şi Angela Merkel.

„Este un summit important. Aşteptările sunt ridicate. Trebuie să găsim o cale bună pentru Europa şi un drum bun spre (summitul de la) Roma”, a declarat Iohannis, în limba engleză, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor la sosirea la reuniunea Consiliului European din La Valletta.

El s-a declarat ‘foarte îngrijorat’ de ceea ce se întâmplă în România.

„Situaţia din România este foarte complicată. Dar avem sute de mii români în stradă. Am încredere în ei. Cred în România. În cele din urmă, trebuie să găsim o soluţie bună. Trebuie să prevaleze statul de drept, valorile europene”, a adăugat şeful statului.

Iohannis a mai afirmat că investitorii din România ‘nu sunt ameninţaţi’. „Situaţia economică este încă foarte bună şi cred că va rămâne aşa”, a subliniat preşedintele.

Iohannis a anunțat ce se va întâmpla dacă Viorica Dăncilă apare la dezbaterea organizată marţi
Recomandări

Iohannis a anunțat ce se va întâmpla dacă Viorica Dăncilă apare la dezbaterea organizată marţi

Principalele teme de pe agenda reuniunii Consiliului European vizează dimensiunea externă a migraţiei şi pregătirea reuniunii liderilor Uniunii Europene, care va avea loc la Roma, în luna martie, moment când se vor aniversa 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma.

Referitor la chestiunea migraţiei, obiectivul reuniunii este adoptarea unei Declaraţii politice cu privire la gestionarea fenomenului migraţiei, cu accent pe dimensiunea externă a acestuia. Declaraţia pe care liderii europeni urmează să o agreeze se referă la principalele măsuri care se intenţionează să fie implementate în perioada următoare pentru asigurarea unui control eficient al graniţelor externe ale Uniunii Europene.

Acțiunile Uniunii vor avea în vedere, în special, sprijinirea Libiei, prin oferirea de ajutor pentru instruirea pazei naţionale de coastă, pentru dezvoltarea comunităţilor locale, consolidarea capacităţii de management al frontierelor, asigurarea unei capacităţi de recepţie adecvate pentru migranţi. De asemenea, se are în vedere intensificarea luptei împotriva reţelelor de traficanţi de migranţi, precum şi consolidarea dialogului şi cooperării cu statele vecine Libiei.

Tolo: Caracal și Timișoara: 112 și STS, avem o problemă!
Recomandări

Tolo: Caracal și Timișoara: 112 și STS, avem o problemă!

Preşedintele României va exprima susţinerea deplină pentru o politică de migraţie sustenabilă a UE, prin asigurarea unui control efectiv al graniţelor externe ale Uniunii şi prin reducerea semnificativă a fluxurilor migratorii spre Europa.

De asemenea, şeful statului va insista pentru necesitatea identificării unor soluţii pe termen lung pentru combaterea cauzelor profunde ale migraţiei.

Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis se va pronunţa pentru intensificarea dialogului şi a cooperării cu statele din nordul Africii, cu scopul prevenirii migraţiei ilegale spre Europa şi pentru menţinerea în atenţie atât a rutei central-mediteraneene, cât şi a celei est-mediteraneene.

În ceea ce priveşte finanţarea măsurilor avute în vedere pentru gestionarea migraţiei, Preşedintele Iohannis va pleda pentru utilizarea mai eficientă şi coerentă a instrumentelor financiare deja existente la nivelul UE dedicate acestui scop.

În ceea ce priveşte discuţiile legate de pregătirea Summitului informal de la Roma, acestea se vor desfăşura în format UE27 şi se vor baza pe un document care identifică posibile direcţii strategice de evoluţie ale Uniunii asupra cărora membrii Consiliului European vor trebui să se pronunţe cu ocazia Summitului de la Roma.

Poziţia României privind viitorul Europei are în vedere în mod prioritar consolidarea şi aprofundarea proiectului european. România susţine pentru Summitul de la Roma un mesaj clar de unitate a Uniunii Europene, menit să conducă la reconstruirea încrederii cetăţenilor europeni în proiectul european.

Close
Închide
  Close