Mergi direct la conținut »
REPORTAJ | Daniel Ursu, adolescentul din Vrancea care construiește roboți pentru pompieri: "Când eram mic desfăceam jucăriile și făceam diverse chestii din ele" Galerie foto
5imagini
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > REPORTAJ | Daniel Ursu, adolescentul din Vrancea care construiește roboți pentru pompieri: "Când eram mic desfăceam jucăriile și făceam diverse chestii din ele"

REPORTAJ | Daniel Ursu, adolescentul din Vrancea care construiește roboți pentru pompieri: „Când eram mic desfăceam jucăriile și făceam diverse chestii din ele”

Daniel Balaci Ursu pare un adolescent ca oricare altul, însă preocupările lui la vârsta la care mulți tineri petrec nopți în cluburi și discoteci sunt cu totul altele. Elev în clasa a XI-a la cel mai bun colegiu din Vrancea, adolescentul de 17 ani are o pasiune care, uneori, îl ține nedormit și nemâncat: construcția de roboți. Fiu de pompier, băiatul a proiectat și construit singur un robot ce ar putea ușura munca colegilor tatălui său și are în plan construirea unei mașinării pentru sprijinul persoanelor cu dizabilități.

De Cristina Sterian,

Elev la Colegiul Național “Unirea” din Focșani, la profilul Matematică-Informatică intensiv, el a reușit, studiind de unul singur, să proiecteze și să construiască un robot care le-ar putea ușura munca pompierilor, deși nu are ca disciplină școlară robotica.

Robotul-pompier R.A.P V1.0 și pasiunea de copil pentru robotică

Cu acest robot, tânărul a participat la mai multe concursuri de profil și a venit acasă cu premii importante. Prototipul său a fost numit R.A.P V1.0 – Robot Autonom Pompier versiunea 1.0, iar cu el a câștigat premiul al ll-lea la concursul Național “InfoEducație” ediția 2017 și tot premiul II la concursul Internațional “ROBOTOR” 2017.

”Pasiunea mea pentru roboți a început de când eram mic. Primeam tot felul de jucării, dar eu nu mă jucam cu ele așa cum o fac majoritatea copiilor, ci le desfăceam, le scoteam moarele și făceam diverse chestii din ele. În urmă cu un an și ceva, mi-am luat primele piese, am învățat singur, sunt autodidact în cea mai mare parte, dar merg și la un atelier de robotică al liceului”, a povestit Daniel pentru Libertatea.

El a dezvăluit că a fost inspirat în a construi robotul-pompier de către tatăl său, care este angajat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea.

CTP a interpretat declarația Gabrielei Firea cu privire la tăierea banilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului
Recomandări

CTP a interpretat declarația Gabrielei Firea cu privire la tăierea banilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului

Ce spun pompierii despre invenția adolescentului: ”Ar putea da altă dimensiune activității noastre”

Pompierii explică, pe pagina de Facebook, că RAP este un robot autonom care  detectează și stinge focul, dar ajută și la identificarea potențialelor victime.

”E un prototip care ar putea da o altă dimensiune activității pompierilor, limitând expunerea forțelor de intervenție la pericolele ce le-ar putea pune viața în pericol, identificarea și salvarea vieților omenești și bunurilor fiind o prioritate”, explică pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Robotul este proiectat să se deplaseze singur sau controlat prin intermediul unei aplicații. Acesta poate interveni într-un spațiu închis, fără să deterioreze obiectele din jur, identificând și transmițând informații despre focar și victime.

“După ce detectează focarul, se apropie la o distanță optimă față de sursa generatoare de pericol, se oprește și cu ajutorul ventilatorului îl stinge. După stingerea incendiului, robotul își continuă sarcina căutând alte focare”, explică pompierii ISU Vrancea.

Cum a aranjat primăria lui Firea licitația celor 100 de tramvaie
Recomandări

Cum a aranjat primăria lui Firea licitația celor 100 de tramvaie

„Am luat piesă cu piesă și am proiectat singur”. Costul prototipului, în jur de 1.700 de lei

Daniel a început să lucreze la acest robot de circa patru luni. Lucra și câte zece ore pe zi, fără să doarmă sau să mănânce.

“Am luat piesă cu piesă, am proiectat singur și am construit robotul. Costul lui se ridică la 1.500-1.700 de lei, dar am fost sponsorizat de o firmă pe care a atras-o doamna profesoară de la Centrul de Robotică la care merg. Sunt integrat într-un proiect, merg la un atelier de robotică al liceului. Înainte de concursurile la care am participat am lucrat la roboți și 8-10 ore, uneori nu dormeam, nu mâncam. În rest, lucrez 3-4 ore pe zi”, ne-a povestit Daniel.

Rezultatul muncii adolescentului este apreciat de pompierii din Vrancea.

Misterul mirosului care mută nasul Brașovului. Garda de Mediu, reacție halucinantă
Recomandări

Misterul mirosului care mută nasul Brașovului. Garda de Mediu, reacție halucinantă

”Salutăm cu interes inițiativa tânărului. Apreciem talentul și implicarea de care a dat dovadă și ne mândrim că este fiul unui coleg de-al nostru. Grație dezvoltării tehnologiei, în viitor ar putea găsi aplicabilitate. Ne dorim ca acest aspect să poată fi implementat și de ce nu, să fim printre primii care îl folosesc”, spune Florin Olaru, ISU Vrancea.

„Părinții mă încurajează și mă ajută, inclusiv cu bani”

Adolescentul se bucură de sprijinul părinților săi, care l-au ajutat inclusiv cu bani atunci când a avut nevoie să-și cumpere piesele pentru roboții pe care i-a confecționat.

”Amândoi sunt încântați de ceea ce fac. Mă încurajează, orice am nevoie îmi oferă, inclusiv bani pentru piese. Sunt primii care mă încurajează. Tata e pompier, el m-a inspirat când am gândit acest robot, iar mama e psiholog”.  mai spune tânărul, adăugând că a avut și sprijinul colegilor și al profesorilor.

„Nu se așteptau să fac astfel de lucruri”. spune adolescentul cu mândrie nedisimulată.

Și mai mândri de Daniel și de realizările lui sunt părinții săi, care povestesc că inițial pentru copilul lor totul a fost un joc transformat apoi în ceva foarte serios, lucru care l-a ajutat să-și descopere și să-și dezvolte aptitudinile, potențat de profesorul coordonator.

„Efortul lui s-a concretizat prin obținerea acestor rezultate remarcabile. Sperăm ca pe viitor să se dezvolte și mai mult, alături de cei care l-au investit cu încredere, doamna profesor Liliana Neșu și sponsorii proiectului Premium Porc Group, iar apoi să fie capabil să contribuie la dezvoltarea multor proiecte cu aplicabilitate în viața de zi cu zi. Suntem convinși că fiecare părinte și-ar dori un copil ca el”, mărturisește emoționată, dar extrem de mândră mama băiatului.

Planuri de viitor

Pentru că este în clasa a XI-a, Daniel se gândește și la viitor. Are de gînd să studieze în România în domeniul informaticii și să investească în dezoltarea zonei din care provine.

”Mă gândesc să rămân în România. În Moldova nu există dezvoltare, mi-ar plăcea să-mi dezvolt zona pentru că știu cât e de greu să stai aici și să trăiesc un pic mai bine, nu decent, pentru că se trăiește decent, dar mai bine de atât. Mă gândesc să studiez informatica, nu neapărat robotică. Vreau să studiez în România și să mă întorc în zona mea”, a mai spus tânărul.

Nu vrea să abandoneze nici lucrul cu roboții, având în plan construcția unei mașinării care să ajute persoanele cu dizabilități.

”Vreau să fac ceva care să ajute oamenii, mă gândesc să fac ceva pentru persoanele cu dizabilități, pentru cei care stau la pat. Cei mai mulți au nevoie de cineva să-i îngrijească și cred că un robot care să-i ajute pe cei imobilizați ar schimba ceva pentru acești oameni”.

În rest, Daniel se consideră un adolescent normal, care iese în oraș cu prietenii și iubește fotografia.

Citește și: EXCLUSIV/ Victor Rebengiuc: “Am 84 de ani și nu credeam niciodată că o să am așa o viață lungă! Și ploaie, și vânt și soare… de toate, am trăit”

Close
Închide
  Close