Mergi direct la conținut »
Patru elevi din Galaţi au conceput un robot care permite creşterea şi îngrijirea sturionilor
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Patru elevi din Galaţi au realizat un robot pentru creşterea şi îngrijirea sturionilor. Ei vor merge la Olimpiada Internaţională de Robotică

De Ovidiu Matache,

Patru elevi din Galaţi au conceput un robot care permite creşterea şi îngrijirea sturionilor pentru a fi eliberați apoi în apele naturale. Robotul cuprinde 20 de motoare sincronizate şi poate hrăni peştii automat, curăţă bazinul acestora, reglează calitatea apei şi separă peştii ajunşi la maturitate. Cu acest proiect, elevii vor concura la Olimpiada Internaţională de Robotică 2017 - Creativitate din luna noiembrie, în Costa Rica. 

Ad placeholder

Echipa celor patru elevi de clasa a XI-a este alcătuită din Alexandra Buruiană de la Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri”, Mihai Profir, Robert Enache şi Dănuţ Constantin Oprea, de la Colegiul Naţional “Alexandru Ioan Cuza”. Ei au conceput un robot autonom care permite creşterea şi îngrijirea sturionilor.

Robotul, alcătuit din 20 de motoare sincronizate, are o înălţime de aproape doi metri, şi permite hrănirea peştilor automat, curăţara bazinului de apă, culege plantele, reglează calitatea apei şi separă peştii ajunşi la maturitate pentru a fi eliberaţi ulterior în apele naturale.

„Acest sistem este creat pentru îngrijirea, creşterea sturionilor în scopul repopulării lor în apele dunărene, iar pentru îngriijirea lor cât mai bună am decis să adăugăm un sistem de monitorizare astfel încât omul care stă la birou, la calculator, să poată vedea cum arată bazinul; în cazul în care vede că există o problemă să ştie unde să intervină”, a spus Alexandra Buruiană.

De asemenea, spun elevii, în momentul în care plantele din jurul bazinului au crescut suficient de mult, robotul le poate culege şi poate planta altele în loc.

Totodată, robotul foloseşte doar energie regenerabilă, produsă de panouri fotovoltaice care pot alimenta şi sistemul de filtrare a bazinului. Elevii au lucrat la acest robot din luna mai şi îşi doresc ca în acest fel să salveze sturionii, o specie pe cale de dispariţie.

„Zona nostră este înconjurară de multe specii aflate în pericol. Noi ne-am gândit la una singură, sturionii. Am fost la Facultatea de Piscicultură pentrua ne documenta. Pentru noi acesta este doar un prototip, dar la nivel industrial se poate mări, se pot face lucruri industriale din acest lucru”, a spus Robert Enache.

Cu acest proiect, cei patru vor merge la Olimpiada Internaţională de Robotică din acest an, iar conducerea combinatului ArcelorMittal Galați, a anunţat, într-un comunicat, că va sprijini financiar echipa.

Ad placeholder

“Industria şi unitatea noastră se digitalizează. Suntem mândri să susţinem aceşti tineri români talentaţi şi rămânem consecvenţi angajamentului nostru de a sprijini excelenţa în educaţia locală”, a spus Bruno Ribo, Director General al ArcelorMittal Galaţi.

Olimpiada Internaţională de Robotică 2017 – Creativitate va avea loc în luna noiembrie, la San José – Costa Rica, iar echipele trebuie să dezvolte roboţi care să contribuie la dezvoltarea durabilă.

Citește și: REPORTAJ: Dezvăluirile unui polițist craiovean, vorbitor de rromani. În patrulă la picioarele Tour Eiffel: “Polițiștii erau ținte pentru teroriști”

Ad placeholder
Declarație de dragoste în direct pentru Alexa. Anamaria Prodan a recunoscut: "Laur știe!”
PARTENERI - GSP.RO
Declarație de dragoste în direct pentru Alexa. Anamaria Prodan a recunoscut: "Laur știe!”
Ce dramă pentru Carmen Iohannis. Soția președintelui, momente tulburătoare. E oribil ce i s-a întâmplat
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Ce dramă pentru Carmen Iohannis. Soția președintelui, momente tulburătoare. E oribil ce i s-a întâmplat
Horoscop 13 iulie 2020. Gemenii au capacitatea de a se concentra pe ce îi interesează
HOROSCOP
Horoscop 13 iulie 2020. Gemenii au capacitatea de a se concentra pe ce îi interesează
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close