De Elvira Gheorghiță,

Sezonul rece are legătură cu imunitatea, cu capacitatea de apărare a organismului

Medicul Ruxandra Pleșea spune că, pentru imunitatea organismului, nu doar mâncarea este importantă, ci și modul în care ne odihnim sau ne raportăm la stres.

”Toate împreună sunt un puzzle care ne conferă o imunitate mai bună sau mai proastă dacă sunt făcute greșit. Da, trebuie să fim atenți la calitate, adică la ce informație nutrițională are acea mâncare. Mănânc un crenvurști și o pâine albă în care nu mai sunt vitamine și minerale la modul ideal, sau urmăresc în fiecare zi să am și alimente bogate în vitamina C și alimente care sunt bogate în vitamina A, și betacarotenoizi, și antioxidanți, și alimente bogate în Omega 3, ajutând sistemul imunitar să funcționeze la capacitate maximă”, potrivit medicului.

Dieta ideală, echilibrată pentru a ajuta imunitatea în sezonul rece și a preveni răceala și gripa este cu multe legume, cu mâncare proaspătă și bogată în vitamine și minerale.

”Acestea ne ajută să facem față atacului invaziei acestor microbi. Dar dacă aceștia vin și întâlnesc un organism cu puteri scăzute, care zeci de ani a fumat, a locuit în zonă poluată, a mâncat prost, atunci se vor instala confortabil în organismul lor”, spune medicul.

Newsweek: Firma de pază a jurnalistului Sorin Ovidiu Bălan a păgubit statul cu peste 9 milioane de lei
Recomandări

Newsweek: Firma de pază a jurnalistului Sorin Ovidiu Bălan a păgubit statul cu peste 9 milioane de lei

Alimentele bogate în probiotice, chefirul, murăturile ajută la creșterea imunității

Alimentele bogate în probiotice, o bună hidratare, un somn de calitate, petrecerea timpului liber în natură, chiar dacă este frig, sunt factori care ajută la creșterea imunității și previn infecțiile respitratorii în sezonul rece.

”Așadar, trebuie să dormim bine, să căutăm surse de vitamina C, trebuie să ne gândim mai mult la alimentele bogate în probiotice, acestea influențând foarte tare imunitatea noastră. Aceste sunt alimentele fermentate, chefir, murăturile pe care le facem toamna, să ne gândim să germinăm semințele, pentru că această germinare induce schimbări extrordinre în aliment și sporește cantitatea de vitamine și minerale. Ne gândim la un somn de calitate, să petrecem timp și în natură, chiar dacă este frig. Ne gândim la hidratare bună. Mai puțin aer condiționat. Toate astea pun și ele umărul la calitatea imunității noastre”, spune Ruxandra Pleșea.

Hotel Concordia, clădirea Unirii și a dezbinării noastre. A scăpat de două incendii, e distrusă de ignoranță, iar primarul Negoiță refuză să spună cui aparține
Recomandări

Hotel Concordia, clădirea Unirii și a dezbinării noastre. A scăpat de două incendii, e distrusă de ignoranță, iar primarul Negoiță refuză să spună cui aparține

Iarna trebuie să consumăm mai multe grăsimi doar dacă petrecem mai mult timp afară

Alimentația de iarnă este diferită de cea de vară, este mai bogată în grăsimi. Dar consumul zilnic al unei mai mari cantități de grăsime se justifică doar pentru cei care petrec mult timp afară, nu și pentru ci care stau înăuntru, în camere încălzite.

”Este firesc să ai nevoie de grăsime și să o mănânci, dar dacă petreci mult timp afară. Dacă stai înăuntru, în camere încălzite și ieși afară doar în parcarea de la bloc, în birou și acasă, nu prea poți să sporești cantitatea de grăsime. Nu se justifică ceafa de porc în fiecare zi, pe motiv că este iarnă. Corpul nostru ar vrea să se adapteze, sunt niște receptori care își dau seama că a venit frigul, lumina scade, pofta de mâncare crește, nevoia de somn crește și ea, dar trebuie să ne uităm un pic și la realitate. Stau doar la birou, în breteluțe sau mă plimb pe afară. Dacă stau numai în birou și asta este munca mea, atunci trebuie să-mi fac program de plimbare”, explică medicul.

Directoarea Colegiului Goethe, înregistrată de elevi când spune că a dat afară un profesor cu trei facultăți și 9,45 la Titularizare
Recomandări

Directoarea Colegiului Goethe, înregistrată de elevi când spune că a dat afară un profesor cu trei facultăți și 9,45 la Titularizare

Cătina, afinele și usturoiul țin boala la ușă

Ruxandra Pleșea spune că, în situația în care organismul trebuie să lupte cu boala, cu gripa, este necesar ca alimentația să includă supe, ceaiuri, sucurile de legume sau de fructe.

”Când se instalează gripa, este foarte importantă hidratarea. Sunt benefice supele de legume, de pui, nu mâncare grasă, carnea în exces. Este bine să lăsăm o odihnă mai mare pe sistemul digestiv, pentru ca organsimul să se concentreze pe alte mecanisme de refacere și luptă cu boala. Deci, supele, ceaiurile, sucurile de legume, chiar și de fructe”, spune medicul.

Toamna și iarna, când trebuie să prevenim răceala și gripa, în cămară trebuie să avem probiotice și vitamine, în congelator să punem cătină și afine, care, alături de usturoi, țin boala la ușă.

”Cum ne așternem, așa dormim! Toamna este pentru a ne așterne, putem să facem conserve extraordinare din alimente, putem să fermentăm multe alimente și să avem în cămară probiotice și vitamine. Putem să punem la congelator fructe de pădure din flora spontană, cătină, afine, care vin cu un bagaj extraordinar de antioxidanți, ce ne ajută, ne țin boala la ușă. Usturoi, foarte multe plante, suplimente care sunt benefice, de care ne putem ajuta după consultarea unui naturopat, și de plante administrate personalizat”, adaugă medicul.

Ruxandra Pleșea mai recomandă, pentru a preveni răceala și gripa, să mâncăm zilnic 1-2 lingurițe de miere, un aliment bogat în antioxidanți și enzime, dar și să bem sucuri de legume, mai ales cele din frunze verzi, din broccoli.

”Ocolim mierea contrafăcută, pasteurizată, chimizată. Sucurile naturale, mai ales de legume, pentru că au conținut glucidic mai mic. Este minunat dacă nu ai afecțiuni gastrice, dacă nu sunt alte contraindicații. Recomandate sunt mai ales sucurile din frunze verzi, broccoli, rădăcinoase, cantitate mai mică. Jumătate din cantitatea legume frunze verzi, legume verzi. Cele de fructe, cu atenție pentru că pot induce un stres glicemic ușor crescut și, în exces, aduce și câteva kilograme în plus. Nu trebuie să facem n exces din sucul de fructe”, spune Ruxandra Pleșea.

Serena Williamns, devastată după eliminarea de la AO: „O atitudine neprofesionistă!”
GSP.RO

Serena Williamns, devastată după eliminarea de la AO: „O atitudine neprofesionistă!”

Horoscop 24 ianuarie 2020. Racii caută siguranță, dar nu de asta au nevoie
HOROSCOP

Horoscop 24 ianuarie 2020. Racii caută siguranță, dar nu de asta au nevoie