Mergi direct la conținut »
sectie vor, stampila
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Banii negri din campaniile electorale rămân la politicieni. Partidele, sancţionate doar cu amendă

De Sorina Ionaşc,

Banii negri din campaniile electorale nu vor mai fi confiscaţi, ci vor rămâne la partidele politice. Camera Deputaţilor a decis că dacă vor fi constatate sume ilegale, formaţiunile politice vor plăti o simplă amendă. Decizia deputaţilor vine după ce Curtea Constituţională a respins legea pe motiv că nu a fost respectat principiul bicameralismului.

Ad placeholder

Deputaţii au adoptat, miercuri, reexaminarea legii privind finanţarea partidelor, după decizia de neconstituţionalitate a CCR. În ciuda obiecţiilor judecătorilor CCR, deputaţii au menţinut în noua formă a legii mai multe prevederi controversate. Astfel, potrivit modificărilor făcute de Camera Deputaţilor, banii obţinuţi ilegal în campaniile electorale nu vor mai fi confiscaţi. Amenda, în astfel de cazuri, va fi între 15.000 de lei şi 50.000 de lei.

În replică, opoziţia a ameninţat că vor contesta legea la Curtea Constituţională, pentru a doua oară. „Cei care sunt obişnuiţi să cheltuie peste limitele legale urmează să scape doar cu o amendă, ceea ce nu este normal”, a declarat deputatul PNL Gabriel Andronache.

Legea a fost adoptată cu 160 de voturi „pentru” şi 90 de voturi „împotrivă”, iar Camera Deputaţilor este decizională. Amendamentul controversat a fost depus de social-democratul Florin Iordache.

În noiembrie anul trecut, judecătorii CCR au stabilit că legea este neconstituţională pentru că nu a fost respectat principiul bicameralismului. „Ignoră scopul iniţial şi obiectul de reglementare al propunerii legislative, Camera Deputaţilor – în calitate de Cameră decizională, a adoptat un număr semnificativ de amendamente, de natură să transforme în mod radical, prin aportul lor cantitativ şi calitativ, filosofia ce a stat la baza iniţierii demersului legislativ şi excluzând, astfel, prima Cameră – cea de reflecţie – de la procesul de legiferare, ce trebuie să reprezinte, însă, opera întregului Parlament”, a arătat CCR.


Citeşte şi:

Ad placeholder
Mirel Rădoi a vorbit deschis despre sinuciderea fratelui său, cel mai dureros moment din viața lui
PARTENERI - GSP.RO
Mirel Rădoi a vorbit deschis despre sinuciderea fratelui său, cel mai dureros moment din viața lui
Horoscop 4 iulie 2020. Racii reușesc să restabilească o comunicare sinceră cu apropiații
HOROSCOP
Horoscop 4 iulie 2020. Racii reușesc să restabilească o comunicare sinceră cu apropiații
RECOMANDĂRI
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close