Mergi direct la conținut »
Iată cât va fi taxa pentru şoferii care vor circula pe autostrada Târgu Neamţ – Iaşi
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Iată cât va fi taxa pentru şoferii care vor circula pe autostrada Târgu Neamţ – Iaşi

Iată cât va fi taxa pentru şoferii care vor circula pe autostrada Târgu Neamţ – Iaşi

Nici nu a început măcar construcţia, dar autorităţile deja au stabilit cât va fi taxa pentru şoferii care vor circula pe autostrada Târgu Neamţ - Iaşi.

Comisia Națională de Prognoză a publicat pe site-ul oficial Studiul de fundamentare pentru autostrada Târgu Neamț – Iași. Acest segment de autostradă, în lungime de 61 km, care face parte din drumul de mare viteză Târgu Mureş – Ungheni, va costa 1,2 miliarde de euro şi va fi realizat în parteneriat public – privat.

Taxele ce vor fi percepute sunt între 6,3 euro, pentru autoturisme şi vor ajunge la 12,6 euro pentru autocamioane şi autobuze pentru fiecare 100km parcurşi pe autostradă.

Conform studiului de fundamentare, acestea sunt taxele maximale care ar putea fi impuse, dar care vor putea creşte în funcţie de evoluţia salariului mediu la nivel naţional.

Proiectul va fi realizat în două etape: proiectarea şi construcţia vor dura 4 ani, iar exploatarea şi întreţinerea autostrăzii alţi 26 de ani.

Statul va contribui cu cel mult 25% din valoarea proiectului.

Pe acest prim tronson al „autostrăzii Moldovei”, cum a fost supranumit de mai multe ori, se vor instala sisteme de taxare la Târgu Neamţ, Paşcani, Tîrgu Frumos şi Iaşi, iar taxa de utilizare a autostrăzii va fi percepută pe măsură ce diverse sectoare vor fi finalizate şi vor deveni operaţionale.

Studiul are în vedere posibilitatea de a fi instalate puncte automate de plată a taxei.

Autostrada Autostrada Târgu Mureş – Targu Neamţ – Iaşi–Ungheni, din care face parte si tronsonul ce face obiectul studiului de fundamentare, Târgu Neamţ – Iaşi, va străbate judeţele Mureş, Harghita, Neamţ şi Iaşi şi va avea o lungime totală de aproximativ 320 de km. Autostrada face parte din Coridorul V, ce constitue legătura Moldovei cu Transilvania şi Europa, reprezintă parte din conexiunea est – vest a României şi se racordează la sectoarele de autostradă construite deja, sau aflate în diverse faze de implementare.

Close
Închide
  Close