26 mai - Acum 3 zile
26-05-2023

Marius Nistor: „Procentul participanților la grevă este în creștere”

Protestul de marți din Capitală va avea loc între orele 11.00 și 16.00 și va cuprinde un marș de la Palatul Victoria la Palatul Cotroceni, a anunțat liderul Federației Sindicatelor din Educație într-un interviu pentru Hotnews.

„Mesajele primite din școli sunt foarte clare: vor veni și mai mulți colegi decât au fost joi, atât din București, cât și din județe precum Cluj, Teleorman, Brăila sau Galați”, a precizat Nistor.

El arătat că numărul profesorilor care susțin greva generală este în creștere. „Procentul participanților la grevă este în creștere. Sunt colegi care s-au mai retras și îi înțelegem, poate unii dintre ei sunt speriați, dar s-au adăugat alții, care simt această grevă ca pe o acțiune a lor”.

Acesta a precizat că profesorii nu doresc doar creșterea salariilor ci și să fie respectați. „Nu este o grevă care să fie dominată doar de componenta salarială, este vorba despre demnitatea noastră”.

26 mai - Acum 3 zile
26-05-2023

Lider de sindicat: „La protestul de marți e posibil să vină 20.000 de angajați din Educație”

Profesorii sunt determinați să nu cedeze în fața solicitărilor guvernului și să continue greva generală, a anunțat vineri liderul de sindicat Simion Hăncescu, într-un interviu pentru Edupedu.

Meditații de partid. „Caravana educației” sau cum încearcă PSD să transforme problemele din învățământ în voturi. Expert: „E campanie camuflată”
Recomandări
Meditații de partid. „Caravana educației” sau cum încearcă PSD să transforme problemele din învățământ în voturi. Expert: „E campanie camuflată”

Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a spus că ultima declarație a purtătorului de cuvânt a guvernului, care a spus despre negocieri „aici nu suntem la piață”, va duce la creșterea numărul de cadre didactice care fac grevă.

„Complet neinspirată ieșirea purtătorului de cuvânt al Guvernului. Afirmația aceasta va contribui, probabil, la creșterea celor care vor protesta”, a precizat Hăncescu.

Un nou protest urmează să aibă loc marți în Capitală, când profesorii urmează să plece din marș de la Palatul Victoria spre Palatul Cotroceni. Dacă la protestul de miercuri au participat circa 15.000 de cadre didactice, Hăncescu spune că numărul lor ar putea crește la 20.000.

26 mai - Acum 3 zile
26-05-2023

Greva schimbă calendarul înscrierii în clasa pregătitoare

Prima etapă de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare se va încheia pe 6 iunie și nu pe 31 mai precum era prevăzut inițial, ca urmare a greve generale, a stabilit Ministerul Educației, potrivit unui document trimis spre Monitorul Oficial.

De asemenea, etapa a doua, care urma să înceapă pe 5 iunie, va începe acum în perioada 6-12 iunie prin depunerea cererilor de înscriere și se va încheia între 13 și 19 prin procesarea acestora și afișarea listelor finale.

Încă cinci ani cu Erdogan. Ce înseamnă asta pentru Turcia polarizată și suferindă economic, pentru Europa și războiul de lângă noi
Recomandări
Încă cinci ani cu Erdogan. Ce înseamnă asta pentru Turcia polarizată și suferindă economic, pentru Europa și războiul de lângă noi

În perioada 1 – 8 septembrie 2023 vor fi soluționate, de către inspectoratele școlare, cererile părinților/tutorilor legal instituiți/reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ.

26 mai - Acum 3 zile
26-05-2023

Protest al profesorilor din Arad

Câteva sute de profesori au protestat timp de o oră și în fața Prefecturii Arad pentru a cere creșteri salariale, potrivit publicației locale Aradon.

„Azi predau dreptatea / Vreau să schimb mentalitatea”, „Onoare, nu sfidare”, „Când profesorii dispar, viitorul este amar!”, sau „Noi muncim cu disperare / Voi cu pensii speciale” se numără printre pancartele cu care au venit cadrele didatice la protest.

Preşedintele Sindicatului Democrat din Învăţământ Arad, Dănuţ Ieneşescu, a declarat că ultimele oferte ale Guvernului de la negocieri cu sindicaliştii au fost „jignitoare”.

26 mai - Acum 3 zile
26-05-2023

Consiliul Elevilor, scrisoare deschisă către guvern

Educația din România se află într-o „stare generală de criză, de haos, de incertitudine” care afectează în special elevii din anii terminali care nu știu dacă vor putea susține examenele finale, subliniază Consiliul Național al Elevilor într-o scrisoare deschisă adresată guvernului prin care anunță că sprijină solicitările profesorilor și cere îndeplinirea revendicărilor salariale.

EXCLUSIV Juliette Binoche, interviu pentru publicul românesc despre noul film al său, o poveste de „senzualitate culinară”. De ce doi chefi celebri au stat lângă ea pe platou
Recomandări
EXCLUSIV Juliette Binoche, interviu pentru publicul românesc despre noul film al său, o poveste de „senzualitate culinară”. De ce doi chefi celebri au stat lângă ea pe platou

„Fără o motivație financiară corespunzătoare, nu poate fi vorba despre cadre didactice determinate să își desfășoare în mod optim activitatea la clasă”, subliniază reprezentanții elevilor.

Greva generală care a intrat vineri în a cincea zi afectează în special elevii din anii terminali care „nu au avut parte de o pregătire adecvată alături de profesorii de la clasă în ultimele lor zile de școală”.

„Tocmai din acest motiv, susținem profesorii și ne dorim ca demersul lor să se finalizeze prin concretizarea revendicărilor acestora”, precizează Consiliul Național al Elevilor.

Mai multe detalii: Consiliul Elevilor, scrisoare deschisă către guvern: „Susținem profesorii și ne dorim ca demersul lor să se finalizeze prin concretizarea revendicărilor”

26 mai - Acum 3 zile
26-05-2023

Profesorii protestează în Craiova, Sibiu și Vaslui

Noi manifestații ale cadrelor didactice au loc vineri de la ora 11.00 în mai multe orașe din țară, printre care Sibiu, Craiova și Vaslui. Ele continuă seria mamnifestațiilor deschise miercuri de profesorii din Iași și continuată joi în mai multe orașe, printre care București, Cluj-Napoca sau Buzău.

În Sibiu, peste o mie de persoane s-au strâns în fața prefecturii pentru a cere măriri salariale, potrivit publicației locale „Turnul Sfatului”. Manifestația vine la o zi după ce președintele Klaus Iohannis, alături de omologul german, a fost prezent la Sibiu unde a fost întâmpinat de elevii soției sale de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”.

Un protest similar are loc și la Craiova în fața Prefecturii Dolj. Aici, sutele de profesori adunați au cântat „O lume minunată” pentru Klaus Iohannis, aluzie la evenimentul de joi când președintele a fost întâmpinat cu această melodie de un cor de copii prezenți la Biserica evanghelică fortificată din comuna sibiană Cristian.

Aproximativ 500 de persoane sunt prezente și în Piața Civică din Vaslui, acolo unde au protestat și ieriț. „Fără educație, moare orice nație” sau „Pe guvern în cot îl doare, greva noastră ia amploare” sunt câteva dintre pancartele cu care protestează profesorii din Vaslui.

34921053034228449479341982779158651730757143nIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 2
26 mai - Acum 3 zile
26-05-2023

Nicolae Ciucă face apel la sindicate să nu destabilizeze bugetul de stat

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că vor continua negocierile cu sindicatele pentru a rezolva revendicările, dar a subliniat că nu pot fi introduse măriri salariale imediat pentru că ar dezechilibra bugetul de stat.

„Am decis să menţinem acest dialog astfel încât să găsim soluţii pentru problemele îndreptăţite ale cadrelor didactice şi să facem în aşa fel încât pe baza înţelegerii şi raţiunii împreună cu dumnealor să găsim soluţii”, a precizat premierul. „În acest moment, făcând apel la rațiunea tuturor cadrelor didactice nu ne putem asuma să dezechilibrăm tot bugetul de stat”.

Cu ocazia declarației de presă suferită la Guvern alături de Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor, Ciucă a precizat că va rămâne premier până la soluționarea grevei generale.

***

„Am cerut o creștere a veniturilor cu 25% și actul normativ prin care să fie stipulat, ca și garanție, că salariul debutantului va fi echivalentul salariului mediu brut pe economie și va fi luat în calcul pe viitor a legii unitare a salarizării. (…) Când Guvernul va veni cu un răspuns clar la solicitările noastre, colegii noștri vor decide dacă vor suspenda această acțiune sau nu”, a explicat joi Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, la ieșirea de la discuțiile cu guvernanții.

Răspunsul Guvernului a venit joi seară, prin vocea purtătorului de cuvânt.

Dan Cărbunaru a anunțat creșteri de 9% la salariu, însă pentru personalul nedidactic. Pentru profesori, oferta e aceeași, două prime în valoare totală de 2.500 de lei, plus salarii mărite conform noii legi a salarizării, care va fi luată în discuție de la 1 septembrie.

Sindicaliștii anunțaseră de joi dimineață, înaintea marșului din Capitală la care au participat mii de dascăli, că resping oferta de carduri valorice pentru profesori, cu 1.000 de lei în luna iunie, și 1.500 de lei în octombrie.

Care sunt solicitările profesorilor

Peste 150.000 de cadre didactice și zeci de mii de membri ai personalului auxiliar și nedidactic au intrat în grevă generală, începând din 22 mai.

Sindicaliștii au cerut majorarea salariilor „în conformitate cu importanța socială a muncii prestate”:

 • salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu net pe economie, adică să plece de la 4.000 de lei;
 • indexarea anuală a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflației să devină o regulă;
 • plata orelor suplimentare pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic.

Cadrele didactice mai cer acordarea de sporuri, acordarea unor drepturi prevăzute de lege și de contractele colective de muncă – decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar sau compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat -, precum și creșterea anuală a investițiilor din învățământ.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (4)

CamelianPropinatiu   •   26.05.2023, 19:09

Coaliția nu-și imaginează că pot apărea greve mai dificile decât a profesorilor.

Firmy193   •   26.05.2023, 13:13

Nu se negociază nimic, terminați-vă și cu asta. Oamenii au mers să ceară pur și simplu, mai au puțin și linșează politicienii că nu le dau bani lor. E un protest AURizat ăsta (cu ii, steaguri românești, propagandă RTV/AUR pe toate posturile aproape). Nu există negociere.

nasty1   •   26.05.2023, 08:20

Pacaleli, minciuni, fente, praf in ochi. Cum sa mai crezi promisiunile facute de cele trei partide (PSD, PNL, UDMR) ca vor mari salariile la anu', cand de 33 de ani ii mint pe cei din educatie? Si cand aceleasi partide refuza pe cei din educatie, dar gasesc bani pentru mii de masini de lux sau pentru angajat mii si mii de noi politruci, carora sa le creasca si salariile cu 50% (inclusiv la alesii locali, dar si la angajatii din diverse agentii etc). La ministerul Transporturilor, al lui Grindeanu, de unde au bani sa mareasca in curand, din iunie, cu 30%, salariile? Si la CFR Marfa, si la CFR Calatori, si la Metrorex. Apropo, la Metrorex salariul mediu (brut) e de peste 12.000 de lei.

  Firmy193   •   26.05.2023, 13:15

  nasty1   •  26.05.2023, 08:20

  Pacaleli, minciuni, fente, praf in ochi. Cum sa mai crezi promisiunile facute de cele trei partide (PSD, PNL, UDMR) ca vor mari salariile la anu', cand de 33 de ani ii mint pe cei din educatie? Si cand aceleasi partide refuza pe cei din educatie, dar gasesc bani pentru mii de masini de lux sau pentru angajat mii si mii de noi politruci, carora sa le creasca si salariile cu 50% (inclusiv la alesii locali, dar si la angajatii din diverse agentii etc). La ministerul Transporturilor, al lui Grindeanu, de unde au bani sa mareasca in curand, din iunie, cu 30%, salariile? Si la CFR Marfa, si la CFR Calatori, si la Metrorex. Apropo, la Metrorex salariul mediu (brut) e de peste 12.000 de lei.

  Așa; să intre și cei de la CFR, și fermierii; vrei și tu ca Simion? Să intre toată țara în grevă? Nu mai fi manipulat.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Bărbatul din TRECUTUL Ginei Pistol care a făcut-o să PLÂNGĂ la nuntă! Moment critic de faţă cu toată lumea
Playtech.ro
Bărbatul din TRECUTUL Ginei Pistol care a făcut-o să PLÂNGĂ la nuntă! Moment critic de faţă cu toată lumea
Carmen Harra, previziuni despre căsnicia Ginei Pistol cu Smiley. Ce șanse are mariajul lor: 'Singura...'
Viva.ro
Carmen Harra, previziuni despre căsnicia Ginei Pistol cu Smiley. Ce șanse are mariajul lor: 'Singura...'
Ce a descoperit dr. Suto la CT: M-am bucurat, pentru că această boală...
PUBLICITATE
Ce a descoperit dr. Suto la CT: M-am bucurat, pentru că această boală...
Lovitură pentru Irinel Columbeanu, direct din America. Nici de ziua lui nu și-a văzut fiica: „Sunt niște probleme”
FANATIK.RO
Lovitură pentru Irinel Columbeanu, direct din America. Nici de ziua lui nu și-a văzut fiica: „Sunt niște probleme”
Un șofer de BMW care și-a parcat mașina pe plajă a găsit-o luată de valuri la scurt timp. 'Nu poți parca acolo'
Știrileprotv.ro
Un șofer de BMW care și-a parcat mașina pe plajă a găsit-o luată de valuri la scurt timp. 'Nu poți parca acolo'
Invitații au continuat să danseze la câțiva metri de criminaliști, după o răfuială sângeroasă la o nuntă din Bragadiru
Observatornews.ro
Invitații au continuat să danseze la câțiva metri de criminaliști, după o răfuială sângeroasă la o nuntă din Bragadiru
Felul în care Sepsi foloseşte limba maghiară public a provocat valuri: "Am o problemă că e prima limbă / Tu nu ai ţine cu echipa românească din Szeged?"
Orangesport.ro
Felul în care Sepsi foloseşte limba maghiară public a provocat valuri: "Am o problemă că e prima limbă / Tu nu ai ţine cu echipa românească din Szeged?"
La brațul cărui bărbat celebru, proaspăt divorțat, și-a făcut apariția Sore, la nunta lui Smiley! Noul cuplu i-a uimit pe toți!
Unica.ro
La brațul cărui bărbat celebru, proaspăt divorțat, și-a făcut apariția Sore, la nunta lui Smiley! Noul cuplu i-a uimit pe toți!
Horoscop 29 mai 2023. Balanțele au motive să fie dezamăgite de anumite aspecte legate de muncă, dar nu e momentul pentru o schimbare radicală
HOROSCOP
Horoscop 29 mai 2023. Balanțele au motive să fie dezamăgite de anumite aspecte legate de muncă, dar nu e momentul pentru o schimbare radicală