Imediat după răspândirea virusului la nivel global, la fel de rapid au început să se răspândească și teoriile conspirației cu privire la faptul că virusul care provoacă boala COVID-19 ar fi fost creat în laborator. Nu se știe în care laborator, China și SUA se acuză reciproc. În tot acest timp, cercetătorii stau în laborator și caută răspunsuri la întrebările care ne preocupă.
Pe 30 ianuarie, senatorul republicat Tom Cotton, din Arkansas, scria pe Twitter: “Nu știm de unde a originat coronavirusul. Poate fi de la o piață, o fermă sau o companie alimentară. Aș vrea să semnalez și că în Wuhan este singurul laborator de biosecuritate de nivel 4 care lucrează cu cei mai periculoși patogeni, printre care și coronavirusuri, da”. După care au urmat și alte articole care insinuau aceeași idee că virusul ar fi fost creat în laborator, scrie Forbes.
“Ei bine, așa cum a spus și Cotton, se întâmplă să existe un laborator de biosecuritate de nivel patru în Wuhan, China, orașul de unde a pornit criza. Și da, laboratorul a găzduit câteva tipuri de coronavirusuri printre alți patogeni. Da, asta ar fi proba… Dar cum probabil știți, doar proximitatea nu te face automat vinovat”, a scris într-un articol extins pentru Forbes, Bruce Y. Lee, profesor și expert în sănătate digitală și computațională. Autorul vine și cu un contraexemplu: sunt șase laboratoare de biosecuritate nivel patru și în SUA în care se studiază, printre altele, patogeni periculoși. Deci cine a făcut de fapt virusul și l-a dat cui?
Așa că nu fac decât să dea vina unii pe alții. În tot acest timp, oamenii de știință au muncit să afle de unde a venit virusul cu adevărat.
Virusul a pornit de la lilieci și prin intermediul altor animale a ajuns la om
Într-un articol științific publicat în “New England Journal of Medicine”, citat de Forbes, se spune: “Bineînțeles că oamenii de știință ne spun că SARS-CoV-2 nu a scăpat dintr-un borcan: ARN-ul (componenta principală a ribozomului, mașina biologică producătoare de proteine din orice celulă vie) seamănă cu aceea a virușilor pe care îi au liliecii și informația epidemiologică arată că virusul ar fi originar de la liliecii care au infectat alte specii de animale neidentificate care se vând în piețele de animale vii din China”.
Practic, e la fel cum s-a întâmplat în cazul epidemiei SARS. Un alt studiu publicat în revista științifică Nature Medicine, realizat de cercetători de la mai multe institute prestigioase, au analizat codul genetic din acei țepi proteici de pe suprafața SARS-CoV2. Cu acești țepi, virusul se agață de receptorii pe care vrea să-i invadeze și apoi se împing în celule. Și felul acesta prin care atacă receptorii umani în acest caz, face greu de imaginat perspectiva ca virusul să fie replicat în laborator cu mijloacele existente, mai cred cercetătorii. Practic, e clar că virusul s-a dezvoltat în timp, de unul singur.
Dacă un cercetător ar fi vrut să creeze un virus nou, ar fi apelat la modelele create deja. Doar că acest nou coronavirus seamănă izbitor cu ceilelalte virusuri din lilieci și furnicari solzoși. Ceea ce întărește teoria că virusul a ajuns la om de la lilieci prin intermediul altor animale și asta nu ieri, cu mult mai mult timp înainte, s-a dezvoltat și și-a întărit structura până când a ajuns să îmbolnăvească oamenii.
Cele mai eficiente arme biologice ucid cu o rată mult mai mare și pot fi transportate și eliberate rapid. Imaginați-vă că s-ar spune despre o armă biologică că ucide între 1 și 3,4% dintre persoanele infectate și că nu se știe exact pe care. Diferența între SARS-CoV2 și alți patogeni precum virusul Ebola și antrax este ca diferența dintre niște canapele și o colecție întreagă de misile. Sigur, și primele pot să provoace mult rău, dar nu într-o manieră predictibilă și consistentă.
Bruce Y. Lee, Forbes
„Dacă cineva a încercat să facă din SARS-CoV2 o armă biologică, atunci acea persoană ar trebui să-și caute un alt loc de muncă”, explică ironic Bruce Y. Lee, pentru Forbes.