Deci nu va lasati masina la soare cu animalul in ea, nu uitati sa-i oferiti apa de baut la timpul potrivit si la intervale regulate de timp. In timpul concediului la mare, e bine sa-i oferiti cainelui dumneavoastra hrana umeda sub forma de conserve, intrucat hrana uscata impune un regim hidric suplimentar. Asigurati-va inainte de a face rezervarea la hotel de regulile acestui hotel, mai precis, daca e permis accesul cu animale de companie.
Comportamentul cainelui in hotel trebuie sa fie adecvat, luand in calcul ca toata lumea trebuie sa se bucure de vacanta. Daca prietenul dv. este un latrator prin excelenta si protesteaza atunci cand este lasat singur, va trebui sa evitati sa-l lasati in camera si sa alegeti varianta in care el va insoteste peste tot.
Pe plajele aglomerate, este bine sa fiti insotiti doar de cainii foarte sociabili si foarte ascultatori, pentru a evita conflictele de situatie nedorite.
In cazul in care cainele dv are o infatisare mai furioasa si un comportament usor agresiv, este bine sa-l tineti mereu aproape, sub un control strict, iar in cazul in care el inoata in mare, nu uitati sa-l insotiti.
Marea majoritate a raselor canine sunt amatoare de inot si este chiar indicat ca micutele patrupede sa se racoreasca din cand in cand. Nu uitati castronul cu apa, absolut necesar pe plaja, intrucat apa sarata a marii poate genera tulburari digestive, si, asa cum stiti, ea nu poate satisface senzatia de sete.
Dupa fiecare zi de plaja, cainele dv are nevoie de o toaleta speciala, care implica obligatoriu curatatul urechilor, curatatul pernitelor de nisip, si, nu in ultimul rand, depistarea aristelor care genereaza afectiuni cronice si acute foarte grave. Arista (varful spicelor de iarba), odata patrunsa sub piele, poate migra pe traiectul vasculo-nervos, determinand asa-numita infectie de traiect, care impune o terapie speciala, uneori chiar chirurgicala.
Nisipul, odata ajuns in urechi, produce o iritatie mecanica cu microleziuni, pe care se grefeaza bacteriile saprofite (microorganisme aflate in permanenta pe corpul animalului si in mediul inconjurator, care devin patogene in anumite conditii), autoare ale otitelor infectioase care se cronicizeaza, necesitand tratamente complexe. Toate aceste neplaceri pot fi prevenite printr-o igiena atenta si prin existenta unei truse de prim-ajutor, care trebuie sa va insoteasca peste tot.
Aflati in concediu la mare, evitati sa hraniti cainele inainte de expunerea la soarele puternic, o singura masa pe zi, seara, fiind suficienta. Daca sunteti posesorul unei catele, evitati expunerea ei in perioada de calduri, mai ales in locurile in care sunt prezenti masculi.
Daca va aflati pe malul Marii Negre, iar ghinionul va urmareste si aveti nevoie de medicul veterinar apelati cu incredere la numarul de telefon 9331 (Rom-Telecom), de unde veti primi indrumarile necesare in functie de situatia creata. Vacanta placuta!