Mergi direct la conținut »
Acţiune disciplinară împotriva procurorului Florentina Mirică, declanşată de Inspecţia Judiciară
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Acţiune disciplinară împotriva procurorului Florentina Mirică, declanşată de Inspecţia Judiciară

Acţiune disciplinară împotriva procurorului Florentina Mirică, declanşată de Inspecţia Judiciară

Inspecţia Judiciară (IJ) a declanşat acţiunea disciplinară împotriva procurorului Florentina Mirică, de la Parchetul Tribunalului Bucureşti. Acţiunea a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care va decide cu privire la angajarea răspunderii procurorului supus acţiunii disciplinare.

De Dragoș Tănase,

Măsura a fost luată după ce Mirică a trimis un mail procurorilor din Direcția Națională Anticorpâie (DNA) în care a punea la îndoială probitatea şefului secţiei de combatere a corupţiei.

Inspectorii de caz au reţinut că procurorul, prin expresiile utilizate întru-un e-mail adresat tuturor procurorilor din DNA cu privire la probitate profesională a şefului Secţiei de combatere a corupţiei din cadrul DNA şi prin motivele invocate într-o plângerea formulată la instanţă, a încălcat Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

De asemenea, prin postarea rechizitoriul dosarului cunoscut opiniei publice sub numele de DIPI2 în reţeaua de intranet, a încălcat Regulamentul de ordine interioară al DNA şi codul deontologic al magistraţilor.

Procurorului Mirică i se mai reproşează şi că a transferat de pe e-mailul instituţiei pe e-mailul personal o serie de documente, inclusiv documente privind dosarul DIPI2 care permit identificarea unor persoane/situaţii şi dezvăluirea unor date confidenţiale, încălcând astfel atât codul deontologic şi regulamentul de ordine interioară al DNA cât şi ordinul procurorului general privind măsurile de protecţie a documentelor create şi gestionate de parchete şi în care sunt definite astfel de documente şi lucrări.

„Te vom găsi oriunde!”. Trupele cecene ale morții bântuie Europa. Cine sunt oamenii pe care asasinii ceceni îi elimină unul câte unul
Recomandări

„Te vom găsi oriunde!”. Trupele cecene ale morții bântuie Europa. Cine sunt oamenii pe care asasinii ceceni îi elimină unul câte unul

„Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Mirică Florentina – procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti pentru manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu, pentru nerespectarea confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a altor informaţii de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei şi pentru nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor or deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente”, a transmis Inspecţia Judiciară, prin intermediul unui comunicat, citat de Mediafax.

Cine este Florentina Mirică

  • Florentina Mirică este cunoscută ca fiind o apropiată a fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi. Ea a instrumentat, cât a fost procuror la DNA, mai multe dosare controversate. Printre acestea se numără şi cel al lui Gabriel Oprea, fost ministru de Interne.
  • De altfel, în dosarul în care este investigat Gabriel Oprea, dar şi fostul ministru de Interne Petre Tobă şi fostul şef al Direcţiei de Informaţie şi Protecţie a MAI, Florentina Mirică a fost şi cercetată disciplinar, fiind acuzată că a divulgat date confidenţiale din dosar.
  • Pe 27 iunie, Secţia pentru Procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis respingerea acestei acţiuni disciplinare.
  • Florentina Mirică a fost primul candidat care s-a înscris pentru conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), după revocarea Laurei Codruţa Kovesi, însă a fost respinsă de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, alături de Marius Iacob, Elena Grecu şi Cristian Lazăr.
  • În 2014, ea a fost numită de Laura Codruţa Kovesi la conducerea Serviciului de combatere a corupţiei în justiţie din DNA, serviciu care a fost desfiinţat în octombrie, în urma înfiinţării Secţiei de anchetă a magistraţilor din cadrul Parchetului General.
  • În noiembrie 2018, Mirică a cerut încetarea activităţii sale la DNA şi transferul la Parchetul Tribunalului Bucureşti.

Astăzi, Radu Mazăre a fost condamnat la 9 ani și 10 luni ani de închisoare, în dosarul Polaris. Sentința nu este definitivă.


Citește și:

Procedura de numire a procurorului-șef al DNA. Ce urmează după depunerea candidaturilor


 

 
 
Close
Închide
  Close