De Dragoș Tănase,

UPDATE – ora 19.45: Compania de turism Paralela 45 a reacționat, prin intermediul unui comunicat, după ce Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a informat astăzi că a înaintat o sesizare Parchetului General și Biroului Electoral al Sectorului 5 privind Loteria Publicitară „Mergi la vot, mergi în vacanță”, organizată sub sigla acestei firme.

“Paralela 45 nu face decât politica turismului. Am văzut multe de personalități și chiar și posturi TV care îndeamnă cetățenii să participe la vot. Prin această campanie noi nu condiționăm pe nimeni să voteze, ci doar bonusăm, prin tragere la sorți, pe unii dintre cei care participă la alegerile europarlamentare. Considerăm că nu suntem în afara legii, nu ne aflăm la prima acțiune de responsabilizare socială și nu ne lăsăm intimidați de acțiuni arbitrare și lipsite de logică”, declară Alin Burcea, CEO „Paralela 45”.

– Paralela 45 nu face campanie electorală și nici politică. Am lansat o campanie de conștientizare și responsabilizare socială, “Mergi la vot, mergi în vacanță”, cu scopul mobilizării cetățenilor cu drept de vot să participe la alegerile europarlamentare din 26 mai
– Campania nu sprijină un partid ori un candidat
– Alegerile europarlamentare sunt foarte importante pentru imaginea României și ar trebui să primească aceeași atenție precum cele locale, parlamentare și prezidențiale
– Nu le impunem cetățenilor să mergă la vot, conștienți fiind că participarea lor la alegeri se face pe baza liberului consimțământ al acestora
– Ca societate comercială considerăm că putem, a doua zi după vot, să premiem cetățenii care își exercită în mod voluntar dreptul la vot și s-au înscris în campania noastră
– Nu suntem nici primii și nici ultimii care încurajăm simțul civic, ca o obligație a cetățeanului pentru societatea în care trăiește

Afaceri de familie pe banii statului. Organigrama ISU Vaslui, plină de rude
Recomandări

Afaceri de familie pe banii statului. Organigrama ISU Vaslui, plină de rude

Președintele AEP, Constantin Mitulețu, a declarat pentru Digi 24 că instituția sa a sesizat Biroul Electoral al Sectorului 5 și procurorii de la Parchetul General, „să dispună măsurile și verificările necesare”

„Nu mă pot pronunța dacă e ilegal, se pronunță organele competente, noi decât (sic!) am constatat că în trecut a fost un astfel de îndemn cu cadouri, excursii și atunci am dat și noi mai departe”, a explicat președintele AEP.

Acesta a spus că a luat în calcul „suspiciunea rezonabilă cu privire la încălcarea legii penale”. Ulterior, AEP a emis un comunicat prin care informează cu privire la sesizarea făcută la Parchet:

„Autoritatea Electorală Permanentă anunță că, în conformitate cu prevederile art. 44 alin. (4-5) din Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în legătură cu Loteria Publicitară „Mergi la vot, mergi în vacanță” organizată sub sigla PARALELA 45.

Demersul AEP vine ca urmare a unor sesizări scrise, inclusiv din partea presei, înaintate instituției noastre, precum și în urma verificării materialelor publicitare apărute în mediul online.

Astfel, s-a constatat că SC PARALELA 45 TURISM SRL a organizat Loteria Publicitară “Mergi la vot, mergi în vacanță”, acțiune ce se desfășoară în perioada 08.05.2019 – 27.05.2019, sub sigla PARALELA 45, având ca grup țintă persoanele fizice cu vârsta minimă de 18 ani și condiție obligatorie de înscriere – să voteze la alegerile europarlamentare.

AEP consideră că Loteria Publicitară “Mergi la vot, mergi în vacanță” are ca obiect determinarea și condiționarea alegătorilor să participe la votul din 26 mai 2019 pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European (referendumul național consultativ cu privire la probleme de interes național desfășurându-se la aceeași dată și în aceleași secții de votare), acordând foloase materiale constând în excursii în țară și în străinătate, în urma organizării unei tombole la care participanții trebuie să facă dovada participării la vot prin “abțibildul de pe spatele cărții de identitate cu care au votat.”.

Conform prevederilor art. 3 alin. (4) din Legea nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare, “participarea cetățenilor la alegeri se face pe baza liberului consimțământ al acestora”.

Având în vedere constatările prezentate, AEP apreciază că acțiunea prin care alegătorii sunt determinați și condiționați să meargă la vot și oferirea de foloase materiale (excursii în țară și în străinătate) de către o persoană juridică, respectiv SC PARALELA 45 TURISM SRL, este interzisă și sancționată conform prevederilor art. 386 din Codul penal, potrivit căruia oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic
Recomandări

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic

Campania pentru alegerile europarlamentare a început pe 27 aprilie. 13 partide și 3 independenți s-au înscris în cursă. Vezi unde au voie candidații să afișeze bannerele electorale!

Casele de pariuri surprind: poți să-ți dublezi miza dacă social-democrații iau locul 1 la alegerile europarlamentare! Află ce partid e favorit!


Citește și:

Program prelungit pentru eliberarea buletinelor, în weekend-ul cu alegerile europarlamentare și referendumul pentru justiție

DNA cere închisoare cu executare pentru liberalul Dan Motreanu, care candidează la alegerile europarlamentare

VIDEO | Ce promit partidele românilor, dacă îi votează la alegerile europarlamentare. Promisiunile lor, puse pe hârtie în timpul dezbaterii electorale din redacția Libertatea!


 

VIDEO La un pas de tragedie pe Valea Oltului: un șofer s-a trezit cu un tir gonind spre el pe sensul lui de mers. Ce s-a întâmplat mai departe
GSP.RO

VIDEO La un pas de tragedie pe Valea Oltului: un șofer s-a trezit cu un tir gonind spre el pe sensul lui de mers. Ce s-a întâmplat mai departe

Horoscop 24 ianuarie 2020. Racii caută siguranță, dar nu de asta au nevoie
HOROSCOP

Horoscop 24 ianuarie 2020. Racii caută siguranță, dar nu de asta au nevoie