MENIU CAUTĂ

Aeronava preşedintelui polonez Lech Kaczynski nu era asigurată

Distribuie

Aeronava prezidenţială poloneză, un avion de tip Tu-154, care îl transporta pe şeful statului împreună cu o delegaţie oficială şi care s-a prăbuşit sâmbătă în vestul Rusiei, nu era asigurată, relatează Le Figaro.

Această dezvăluire a apărut în cadrul anchetei asupra accidentului şi a adus consternare în Polonia, comentează publicaţia franceză. Însă, potrivit cotidianului polonez Gazeta Wyborcza, o asemenea obligaţie ar viza doar avioanele civile. Guvernul Poloniei a promis să deblocheze şase milioane de euro pentru a acorda indemnizaţii familiilor victimelor accidentului.

Gazeta Wyborcza a contrazis, de asemenea, afirmaţiile autorităţilor ruse, care exclud posibilitatea unei defecţiuni şi privilegiază ipoteza unei erori de pilotaj, drept cauză a accidentului. Publicaţia poloneză susţine că pilotul aeronavei prezidenţiale, Arkadiusz Protasuk, în vârstă de 36 de ani, vorbea fluent limba rusă, o informaţie confirmată de familia pilotului. El ar fi înţeles, deci, în mod perfect consemnele controlorilor de la aerodromul militar de lângă Smolensk, care i-au cerut să se îndrepte în altă direcţie, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile aterizării.

Comentarii