Mergi direct la conținut »
UPDATE | Dezbatere electorală istorică între Macron și Le Pen, cu atacuri extrem de dure. Cine a convins mai mulți alegători
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

UPDATE | Dezbatere electorală istorică între Macron și Le Pen, cu atacuri extrem de dure. Cine a convins mai mulți alegători

Confruntarea față în față dintre Emmanuel Macron și Marine Le Pen s-a încheiat. Analiștii spun că dezbaterea a fost una care va rămâne în istorie și de care oamenii își vor aduce aminte. Aceasta a fost singura confruntare directă dintre cei doi înaintea turului secund al alegerilor prezidențiale de pe 7 mai.


SUMAR:


UPDATE 4 mai, 7.30: Emmanuel Macron a fost mai “convingător” decât rivala sa, Marine Le Pen, potrivit unui sondaj de opinie realizat la finalul dezbaterii, citat de Reuters. Astfel, aproximativ 63% dintre persoanele chestionate în sondajul realizat pentru BFM TV, au considerat că fostul ministru al economiei, candidatul independent de centru, a fost  „mai convingător” decât lidera Frontului Național.
Totodată, Macron a fost preferat de 95% dintre cei care l-au votat în primul tur, în timp ce la Marine Le Pen procentul a fost de 85% din cei care au susținut-o.

Povestea cutremurătoare a ultimilor condamnați la moarte din Europa. Sunt doi frați, iar familia lor nu va ști când și unde vor fi executați
Recomandări
Povestea cutremurătoare a ultimilor condamnați la moarte din Europa. Sunt doi frați, iar familia lor nu va ști când și unde vor fi executați
 

În ceea ce privește alegătorii care au optat pentru un alt candidat în primul tur, două treimi din cei care l-au votat în 23 aprilie, pe Jean-Luc Mélenchon, reprezentantul stângii radicale, l-au apreciat mai convingător pe Emmanuel Macron, iar un procent de 58% dintre cei care l-au susținut pe conservatorul Francois Fillon au fost de aceeași părere.


Potrivit unui analist BBC, Candidata Frontului Național s-a comportat așa cum era de așteptat a dat dovadă de demagogie și și-a atacat permanent contracandidatul cu replici veninoase și remarci atent gândite special pentru a ajunge sub pielea adversarului.

Nici Macron nu s-a dezis de imaginea pe care și-a creat-o până acum, cea a raționalului cartesian, a tehnocratului francez strălucitor.

Ultimele 20 de minute din viața lui George Floyd. Acuzaţiile împotriva poliţiştilor din Minneapolis furnizează detalii cutremurătoare
Recomandări
Ultimele 20 de minute din viața lui George Floyd. Acuzaţiile împotriva poliţiştilor din Minneapolis furnizează detalii cutremurătoare
 

Confruntarea dintre cei doi a arătat clar că nu există nicio similitudine între ei, că sunt doi candidați diametral opuși, ale căror personalități sunt la fel de antagonice precum doctrinele ideologice ce pe care le reprezintă.

Prin această dezbatere, cei doi, au făcut un serviciu tuturor prezentându-se așa cum sunt ei cu adevărat, figurile a celor două ideologii ale timpurilor noastre: nu mai vorbim de dreapta și stânga, ci de națiune versus lume. A fost o dezbatere care trece mult dincolo de granițele Franței și care va rămâne în analele istoriei, scrie Hugh Schofield, analist BBC la Paris.

UPDATE: Politică externă. Care ar trebui să fie relațiile Franței cu Germania, Donald Trump și Vladimir Putin

 • Le Pen, despre opiniile sale privindu-l pe președintele rus Vladimir Putin: „Rusia nu a manifestat nici o ostilitate față de Franța. Nu-mi pasă care este relația dintre SUA și Rusia”.
 • Le Pen spune că ”Franța va fi respectată dacă este Franța, dar își pierde vocea specifică, deoarece este subordonată Germaniei și Statelor Unite”.
 • Macron susține că va continua să lucreze cu America lui Trump. ”Încă mai avem un cuvânt de spus, dar avem nevoie de această cooperare pentru securitatea noastră”, a spus Macron. Candidatul de centru drepata adaugă că vrea să lucreze cu Trump și pe probleme de mediu.
 • În ceea ce-l privește pe Putin, Macron spune că sunt prea multe probleme la mijloc, ”Dar nu mă voi supune niciodată dictaturii lui Putin. Aceasta este diferența mare dintre mine și doamna Le Pen”.
 • Le Pen spune că „Economiile francezilor sunt amenințate din cauza Europei” și îl prezintă pe Macron ca fiind slab  în fața cancelarului german Angela Merkel, spunând încă că nu i se va opune acesteia când interesul Franței o cere.
 • Acuzat că a adoptat o atitudine de subordonare față de cancelarul Germaniei, Angela Merkel, Macron a spus că își dorește, într-adevăr ca Franța să colaboreze cu Germania, dar restul sunt ”formulări ridicole care trebuie să înceteze”. ”Interesele economice franceze nu contravin cu cele ale Germaniei. Adevăratul nostru dușman economic este China”
Povestea Lenuței, păstoriţa cu 9 copii, din Rășinari: “Ca să-i pot creşte, m-am angajat un fel de slugă, să păzesc caprele oamenilor din sat”
Recomandări
Povestea Lenuței, păstoriţa cu 9 copii, din Rășinari: “Ca să-i pot creşte, m-am angajat un fel de slugă, să păzesc caprele oamenilor din sat”
 

UPDATE 23.45: Macron și Le Pen se contrează pe tema monedei.

 • Emmanuel Macron o întreabă pe contracandidata sa dacă vrea ca Franța să se întoarcă la franc și să renunțe la euro, spunând că este imposibil ca o companie să încaseze într-o monedă și să își plătească angajații în alta.
 • În răspuns, Le Pen susține că revenirea la franc este cheia salvării economice a țării. ”Trebuie să ne întoarcem la moneda noastră națională”, spune ea, adăugând că băncile și companiile mari vor putea să aleagă dacă să plătească în euro sau în moneda franceză, în timp ce cetățenii se vor întoarce la franc.
 • Ea spune că ”euro este moneda bancherilor, nu a populației” și îl acuză pe Macron că ”sperie populația”. Candidata FN adaugă că și englezilor le-a fost ”servită” destulă frică în drumul lor spre Brexit.

UPDATE: Cei doi candidați sunt întrebați despre poziția pe care o au față de Uniunea Europeană

 • Le Pen spune că vrea control total asupra monedei, a granițelor și a tratatelor comerciale. ”Nimeni nu știe numele sau fața comisarilor care iau deciziile pentru noi, și care nu au fost aleși”.
 • Le Pen: ”Sunt europeană și vreau să salvez Europa. Vreau să scap Europa din mâinile UE, care o distruge”.

UPDATE ora 23.26: Moderatorii le cer celor doi să explice ce înseamnă ”toleranță zero”

 • Macron vrea să angajeze încă 10.000 de polițiști. El spune că nivelul delicvenței a devenit ”intolerabil” și promite că polițiștii vor petrece mai mult timp pe străzi
 • Le Pen spune că cetățenii străini care comit infracțiuni în Franța ar trebui obligați să părăsească țara după ce își îspășesc pedeapsa. De asemenea vrea mai mulți judecători și închisori

UPDATE: Cei doi candidați vorbesc despre securitatea națională și problema terorismului.

 • Le Pen neagră acuzațiile de discriminare religioasă. ”Niciodată, dar niciodată în viața mea nu am insultat pe cineva din cuaza credințelor religioase”. 

 • Macron spune că ”teroriștii o iubesc pe Le Pen” și citează islamiștii care spun că își doresc ca o victorie a lui Marine Le Pen la alegerile în Franța ar fi un cadou pentru ei deoarece ar duce la un ”război civil”. Le Pen cade ”în capcana urii”, a mai spus acesta.
 • Macron: ”Lupta împotriva terorismului va fi principala prioritate a Franței în următorii ani, iar terorismul este prioritatea mea”.
 • Soluția candidatului de centru dreapta pentru combaterea terorismului este îmbunătățirea sericiilor de informații. ”Franța trebuie să-și îmbunătățească serviciile care colectează informații petntru că doar un sfert dintre atacatorii de până acum apăreau în bazele de date”.
 • Macron spune că este nevoie de mai multă cooperare între statele UE. Teroriștii nu se identifică atunci când trec frontierele. „Sunt în aeroporturile noastre, în stațiile noastre”, spune el.
 • Le Pen susține că problema terorismului  este „complet absentă” din programul lui  Macron și spune că trebuie ”să expulzăm imediat toți străinii care sunt pe lista de urmărire a autorităților”. Ea adaugă că Franța trebuie să se aștepte în continuare la atacuri teroriste pentru că ”lista persoanelor aflate sub supraveghere” este rușinoasă.
 • Le Pen, despre propunerile sale de combatere a terorismului: „Trebuie să  atacăm răul din rădăcină”, explicând că predicatorii urii vor fi expulzați. „Trebuie să eradicăm fundamentalismul islamic în această țară”.

UPDATE ora 23.00: După o oră de dezbatere, Le Pen a recuperat din timpul vorbit și cei doi aveau câte 24 de minute vorbite, fiecare

UPDATE: A doua temă de discuții o reprezintă asigurările sociale

 • Le Pen ridică problema lipsei medicilor din Franța. ”Nu avem destui medici. Trebuie să aducem din alte țări”, a spus candidata FN.
 • Macron o atacă pe Le Pen spunând că majoritatea medicamentelor sunt fabricate în străinătate, iar planul ei de a impozita importurile nu va face decât să scumpească tratamentele .

UPDATE ora 22.35: Cei doi se contrazic privind suma pe care Franța o plătește anual Uniunii Europene. Le Pen spune că este vorba de 8 miliarde de euro, în timp ce Macron spune că sunt 6 miliarde

UPDATE ora 22.30: Le Pen îl numește pe contracandidatul său ”socialist” ori de câte ori are ocazia să ia cuvântul. Ea spune că politica economică a lui Macron se rezumă la faptul că orice și oricine este de vânzare.

După 30 de minute de dezbatere, candidata Frontului Național a vorbit 12 minute și independentul Macron 14 minute.

UPDATE ora 22.25: Macron o acuză pe Le Pen că este de partea marilor companii și susține că politicile ei economice sunt în favoarea acestora.

Spiritele s-au încins în studio după doar câteva minute de dezbatere, iar cei doi contracandidaiți vorbesc unul peste altul.

Le Pen i-a spus lui Macron ”Nu îmi da lecții și nu te juca de-a elevul și profesorul, nu este treaba mea asta”, făcând aluzie la căsătoria acestuia cu fosta sa profesoară.

UPDATE: Primele întrebări sunt despre politicile economice pe care le promovează cei doi.

 • Macron: Franța este singura țară mare din UE care nu a reușit să rezolve problema șomajului. El spune că soluția pentru această chestiune este acordarea companiilor mici și mijlocii de oportunități pentur a crea noi locuri de muncă și că statul trebuie să fie mai flexibil.
 • Le Pen îl leagă pe Macron de administrația Hollande despre care spune că a fost catastrofică și îl acuză pe contracandidatul ei de lipsa ”patriotismului economic”.

UPDATE ora 22.05: Marine Le Pen este prima care răspunde la întrebările puse de moderatorul dezbaterii și l-a atacat pe contracandidatul său încă de la început.

Și Macron și-a atacat oponenta încă de la început spunând că este învăluită de ideea de a fi învinsă și de aceea susține că globalizarea este un lucru prea greu de realizat.

UPDATE  A început confruntarea dintre Emmanuel Macron și Marine Le Pen


Sondajele publicate în ziua dezbaterii arată că Macron are un avans de 18 procente în fața contracandidatei sale, dar confruntarea dintre cei doi este extrem de importantă pentru că fiecare încearcă să obțină cât mai multe voturi din partea francezilor indeciși.

Dezbaterea urmează să înceapă la ora 22.00 (ora României) și se estimează că va dura două ore și 20 de minute. Dezbaterea va fi urmărită de peste 20 de milioane de francezi din cei 47 de milioane cu drept de vot.

Moderatorii dezbaterii promit că vor fi atinse principalele probleme ale Franței, începând de la rata șomajului care este de 10% și până la teme economice, de securitate, politici publice și Uniunea Europeană.

Macron dat favorit de sondaje

Macron, cel care a obținut cele mai multe voturi în urma alegerilor de duminică, a acceptat să participe la o dezbatere electorală televizată cu Marine Le Pen pe data de 3 mai, cu doar câteva zile înainte de turul doi care va avea loc pe 7 mai.

„Ne vom afla faţă în faţă cu adversarul pe care l-am desemnat pe tot parcursul acestei campanii. Noi am cerut o dezbatere cu Marine Le Pen în februarie, însă ea a refuzat”, a declarat un apropiat al candidatului de centru dreapta.

Dezbaterea televizată dintre cei doi contracandidați reprezintă o premieră pentru politica franceză, fiind prima dată când un candidat al Frontului Național participă la o dezbatere între cele două tururi de scrutin. În 2002, Jacques Chirac a refuzat o astfel de confruntare cu Jean Marie Le Pen, tatăl actualei candidate.

Macron vs Le Pen în turul doi al alegerilor prezidențiale din Franța

Emmanuel Macron a câștigat primul tur, fiind urmat de Marine Le Pen, cea care îi va fi adversară în turul secund de pe 7 mai Analiștii consideră votul francezilor de duminică drept o orientare clară spre Uniunea Europeană, mai ales că toate sondajele îl dau pe candidatul proeuropean câștigător în turul al doilea.

În urma votului a peste 77,77% dintre francezi, Emmanuel Macron a câștigat primul tur cu 24,01% din sufragiile exprimate, urmat de Marine Le Pen, cu 21,3%. Cei doi se vor confrunta în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, care vor avea loc pe 7 mai.

RECOMANDĂRI
Anamaria Prodan a sunat la GSP, după articolul despre încălcarea regulamentului: „Hello! Ai scris că am făcut numai dezastre pe unde am trecut!”
GSP.RO
Anamaria Prodan a sunat la GSP, după articolul despre încălcarea regulamentului: „Hello! Ai scris că am făcut numai dezastre pe unde am trecut!”
Horoscop 5 iunie 2020. Berbecii pot avea o zi explozivă, Vărsătorii se eliberează de prejudecăți
HOROSCOP
Horoscop 5 iunie 2020. Berbecii pot avea o zi explozivă, Vărsătorii se eliberează de prejudecăți
Close
Închide
  Close