MENIU CAUTĂ

Macron vs Le Pen în turul doi al alegerilor prezidențiale | Franța ”în marș” spre Europa după scrutinul de duminică: Macron vs Le Pen în turul 2

Distribuie

Macron vs Le Pen în turul doi al alegerilor prezidențiale din Franța. Emmanuel Macron a câștigat primul tur, fiind urmat de Marine Le Pen, cea care îi va fi adversară în turul secund de pe 7 mai.

Analiștii consideră votul francezilor de duminică drept o orientare clară spre Uniunea Europeană, mai ales că toate sondajele îl dau pe candidatul proeuropean câștigător în turul al doilea.

În urma votului a peste 77,77% dintre francezi, Emmanuel Macron a câștigat primul tur cu 24,01% din sufragiile exprimate, urmat de Marine Le Pen, cu 21,3%. Cei doi se vor confrunta în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, care vor avea loc pe 7 mai.

Macron vs Le Pen în turul doi

Acest prim tur, desfăşurat sub o supraveghere importantă pe fondul ameninţării teroriste, a marcat eliminarea marilor partide tradiţionale de dreapta şi de stânga din cursa finală către fotoliul de la Elysée. O eliminarea fără precedent, de la înfiinţarea Republicii a V-a, în 1958

Scrutinul din Franța a fost urmărit cu sufletul la gură de întreaga lume, în contextul în care mai mulți dintre candidați au pledat pentru un Frexit. După șocul provocat de ieșirea Marii Britanii din UE, dar și de victoria lui Donald Trump la alegerile din SUA, atenția s-a îndreaptat către opțiunea francezilor.

Cei doi candidați care au ajuns în turul ai doilea, proeuropeanul Emmanuel Macron şi conducătoarea de extremă dreapta antimondializare Marine Le Pen, sunt opuși din toate punctele de vedere, dar cea mai vizibilă diferență dintre aceștia o reprezintă poziția față de Uniunea Europeană.

Marine Le Pen pledează pentru consolidarea frontierelor Franței și își dorește ieșirea țării din UE. Ea cere negocierea unui nou tratat european, care să fie supus votului la un referendum prin care francezii să decidă dacă doresc sau nu să rămână în UE în condițiile prevăzute de un astfel de tratat revizuit.

În schimb, Emmanuel Macron se prezintă drept cel mai proeuropean dintre cei 11 candidați. El propune o aprofundare a integrării europene ca o contrapondere în fața Rusiei și a SUA.

Emmanuel Macron pare bine plasat în vederea turului doi, în contextul în care cea mai mare parte a clasei politice, de dreapta şi de stânga deopotrivă, îndeamnă ”să se bareze” extrema dreaptă.  Atât  François Fillon cât şi Benoit Hamon au anunţat deja că își îndeamnă electoratul să voteze cu candidatul proeuropean.

Franța și Europa, miza turului doi

În faţa susţinătorilor săi, adunaţi în sudul Parisului, Emmanuel Macron a dat asigurări că va purta ”vocea speranţei pentru Franţa şi pentru Europa”. ”Francezii și-au exprimat dorința de înnoire. Logica noastră până la alegerile legislative este de a ne asigura un sprijin cât mai larg”, a declarat fostul ministru al Economiei

La polul opus, Marine Le Pen, a spus, dumincă după anunțarea primelor rezultate că ”Marea miză a acestor alegeri este mondializarea sălbatică, care ne pune în pericol civilizaţia. Fie continuăm pe calea dereglementării totale, fie alegeţi Franţa”.

Le Pen este un susținător al Frexit-ului și promite că în cazul în care va fi aleasă președinte pe 7 mai va iniția un referendum pentru ieșirea Franței din UE.

În turul doi Macron ar câștiga detașat

Cu toate că în primul tur, diferența dintre cei doi candidați care au trecut mai departe nu a fost foarte mare, sondajele arată că pe 7 mai, Macron va câștiga detașat în fața contracandidatei sale.

Potrivit unui sondaj realizat, duminică seara, după închiderea urnelor, de institutul Ipsos Sopra Steria, candidatul mișcării En Marche! ar obține 62% din voturi, față de 38% cât ar obține șefa partidului Frontul Național.

Violențe în Paris după primul tur al alegerilor

Rezultatele primului scrutin nu i-a mulțumit pe mulți pe unii tineri ”antiifasciști” așa că imediat după ce a devenit clar faptul că Marine Le Pen va ajunge în turul doi mii de oameni au ieșit pe străzi.

Manifestările au degenerat în violențe, forțele de ordine fiind vizate de tiruri de petarde, iar mai multe mașini au fost incendiate și vitrinele unor magazine, sparte. În urma acestora, șase polițiști și trei manifestanți au fost răniți ușor.

La finalul zilei, au fost reținute 143 de persoane, dintre aceștia 29 fiind plasate în arest preventiv

REZULTATELE ALEGERILOR

 • Emmanuel Macron : 23,75%
 • Marine Le Pen : 21,53%
 • François Fillon : 19,91%
 • Jean-Luc Mélenchon : 19,64%
 • Benoît Hamon : 6,35%
 • Nicolas Dupont-Aignan : 4,75%
 • Jean Lassalle : 1,22%
 • Philippe Poutou : 1,10%
 • François Asselineau : 0,92%
 • Nathalie Arthaud : 0,65%
 • Jacques Cheminade : 0,18%

 

Citește mai multe despre Marine Le Pen, Alegeri și Alegeri prezidențiale pe Libertatea.

Comentarii