-
Alegerile europarlamentare au început deja în câteva state europene, iar duminică va veni și rândul celor 18 milioane de români să-și aleagă reprezentanții din Parlamentul European.
-
Partidele politice din România, dar și candidații independenți s-au întrecut în promisiuni și mitinguri pe durata campaniei electorale.
-
De la largi dezbateri sau discursuri populiste, la atacuri politice, de la spoturi electorale filmate în lanul de rapiță, la calendare împărțite în Obor, fiecare candidat a încercat să convingă electoratul că el este cel mai potrivit pentru a ocupa un loc în Parlamentul European.
-
Cât de conectați sunt românii de la sat, din localitățile sărace, la importanța acestor alegeri? Libertatea a fost în comuna Pungești din județul Vaslui, acolo unde localnicii au protestat în 2013 față de exploatarea gazelor de șist de către compania Chevron, și a stat de vorbă cu oamenii.
Județul Vaslui se află între primele trei cele mai sărace județe din România din punct de vedere al PIB-ului pe cap de locuitor, potrivit Comisiei Naționale de Prognoză, citată de Hotnews, alături de Teleorman și Mehedinți.
Și rata șomajului este foarte ridicată aici: în 2016, în Vaslui era de 10,2%, în Teleorman de 10%, în Mehedinți 9,4%. Tot în Vaslui sunt și cei mai mulți asistați social: peste 11.000.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_53dc839ca187f7cbaed6bd2978c3316a.jpg)
Am ajuns în comuna Pungești cu câteva zile înaintea votului din 26 mai.
Comuna se află la 37 de kilometri de municipiul Vaslui. Un drum de jumătate de oră cu mașina. Aproape, ca distanță, dar departe, ca civilizație și condiții.
La orele amiezii, un localnic lipea afișe electorale pe un panou din scânduri agățat pe peretele unei clădiri vechi.
I-am întrebat pe oameni dacă merg duminică la vot, de ce sunt importante alegerile europarlamentare pentru România și ce așteptări au de la cei care ne vor reprezenta în Parlamentul European.
Unii nici măcar nu știau că duminica aceasta au loc alegeri. Abia ce s-au întors de la muncă din străinătate. „Noi ne gândim doar la ce să le punem copiilor pe masă a doua zi”.
Alții ne-au spus că speră ca în următorii cinci ani eurodeputații români să reușească să impună politici care să ne ridice nivelul de trai și să atragă investitori.
„Votăm ca să fie votare, că oricum la noi nu ajunge nimic”
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_c2a02a23e1eba78a5f3bbc7630b27796.jpg)
„Noi sperăm să facă ceva bine și pentru țara noastră, dacă merg acolo totuși domnii ăștia care or să fie aleși, să ne ridicăm și noi nivelul de trai. Nu avem șosele, nu avem nimic bun. Avem nevoie de locuri de muncă, să nu mai plece tineretul în afară”, ne-a spus unul dintre locuitorii comunei Pungești.
Resemnați, oamenii susțin că vor vota doar ca să facă prezență, pentru că, oricum, nimeni nu va face nimic pentru ei.
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.