Mergi direct la conținut »
Alegerile europarlamentare, în cifre. 427 milioane de alegători europeni, chemați la urne
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Alegerile europarlamentare, în cifre. 427 milioane de alegători europeni, chemați la urne

Alegerile europarlamentare, în cifre. 427 milioane de alegători europeni, chemați la urne

Alegerile europarlamentare 2019 vor avea loc duminică, 26 mai. În aceeași zi se va desfășura și referendumul convocat pe președintele Klaus Iohannis pe teme legate de justiție. Secțiile de votare pentru alegerile europarlamentare sunt aceleași cu cele pentru referendum.

De Ștefan Pană,

Alegătorii vot putea vota la secțiile la care sunt arondați pe listele electorale permanente. Cei care se află în altă localitate decât în cea de domiciliu vor putea pot vota la orice secție, urmând să fie înscriși pe listele suplimentare.

Românii care se află în străinătate au două posibilități: fie să voteze pentru lista de candidați din țara membră a Uniunii Europene în care își au domiciliul sau reședința, caz în care trebuie să se înscrie pe listele electorale din respectiva țară, fie să voteze pentru candidații români la secțiile de votare amenajate de Ministerul Afacerilor Externe.

Libertatea vă prezintă cum arată alegerile europarlamentare în cifre.

3 – Este numărul buletinelor de vot pe care alegătorii le vor primi în secţii: unul pentru alegerile europarlamentare şi două pentru cele două întrebări supuse aprobării de către preşedintele Klaus Iohannis în cadrul referendumului privind Justiţia.

4 – Românii îşi aleg reprezentanţii în Parlamentul European pentru a patra oară. Prima dată, în 2007, mandatul a fost unul intermediar, de numai doi ani.

5 –  Mandatul europarlamentarilor este de cinci ani, aşa încât viitoarele alegeri vor avea loc abia în 2024.

În timp ce se îngrijorează de coronavirus, pe bucureșteni îi omoară poluarea aerului. Cum a ajuns România groapa de gunoi în locul Chinei?
Recomandări

În timp ce se îngrijorează de coronavirus, pe bucureșteni îi omoară poluarea aerului. Cum a ajuns România groapa de gunoi în locul Chinei?

14 – Secţiile de votare se deschid la ora 07.00 şi se va putea vota până la 21.00. Asta înseamnă că aveţi 14 ore la dispoziţie pentru a vă exprima opţiunea.

16 – Biroul Electoral Central a aprobat, în total, candidaturile a 13 partide şi alianţe politice, precum şi a trei candidaţi independenţi. Buletinele de vot vor avea șase pagini.

32 – Delegaţia României în Parlamentul European numără 32 de persoane, din totalul de 751 de eurodeputaţi. Numărul trebuie să reprezinte procentul din populaţia ţării raportat la populaţia Europei – respectiv 4,3%. Dacă Marea Britanie ar fi părăsit UE, din cele 73 de mandate repartizate acestei ţări, unul singur ar fi revenit României.

42,6% – Este procentul participării la alegerile europarlamentare la nivelul întregii Uniuni în 2014 – cea mai proastă participare din 1979 (data primelor alegeri directe) până acum. Procentul a scăzut sub 50 prima dată în 1999. În România, rata de participare a fost de 32,44%.

Haos la camera de gardă a spitalelor din București: 'Suntem copleșiți'. Apelul medicilor către părinți
Recomandări

Haos la camera de gardă a spitalelor din București: 'Suntem copleșiți'. Apelul medicilor către părinți

114 – Suma, în milioane de euro, pe care cetăţenii europeni o plătesc anual pentru ca europarlamentarii să îşi mute săptămânal activitatea din Bruxelles la Strasbourg – aşa-numitul „Circ ambulant” european.

441 – Este numărul secțiilor de votare organizate în afara ţării de Ministerul Afacerilor Externe, pentru aproximativ 4 milioane de cetăţeni români cu drept de vot.

472 – Este numărul total de candidaţi înscrişi pe listele partidelor, plus cei trei independenţi. Fiecare partid şi alianţă și-a putut desemna un număr maxim de 43 de candidaţi pe liste.

18.730 – Este număul secţiilor de votare deschise în ţără pentru alegerile europarlamentare.

38.000 – Suma aproximativă, în euro, pe care cetăţenii UE o plătesc lunar pentru un eurodeputat. Ea include o indemnizaţie brută de 8.757 de euro (din care se taie taxele naţionale, precum şi o taxă UE, calculată pentru fiecare eurodeputat în parte), o sumă forfetară de circa 4.500 de euro pentru cheltuieli legate de mandat, dar şi circa 25.000 de euro pentru plata colaboratorilor.

Răzbunarea unui temut interlop al clanului Chira după ce un rival l-a schilodit pe viață. Scene de filme western
Recomandări

Răzbunarea unui temut interlop al clanului Chira după ce un rival l-a schilodit pe viață. Scene de filme western

18.949.141 – Numărul cetăţenilor români cu drept de vot aşteptaţi la urne la aceste alegeri.

427.000.000 – Numărul estimat al cetăţenilor cu drept de vot de la nivelul Uniunii Europene.


Citeşte şi:

Ce prezență se așteaptă să fie la alegerile europarlamentare de duminică. Până acum, românii nu s-au înghesuit la urne, fiind de fiecare dată sub media europeană

ALEGERI EUROPARLAMENTARE | Românii pot contrazice sondajele de opinie. Când au gafat și când au avut dreptate institutele de sondare a opiniei publice

Partidul lui Dragnea e favorit net la casele de pariuri internaționale, spre deosebire de ce arată sondajele din România!

VIDEO | Ediție specială EU VOTEZ, EU CONTEZ | Jurnaliștii Libertatea sunt în campanie. Pentru informare corectă

VIDEO „EU CONTEZ, EU VOTEZ” / Ai de ales: Stai acasă și îi lași pe alții să-ți decidă viitorul. Sau votezi

Close
Închide
  Close