Mergi direct la conținut »
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Mărturii ale militarilor americani din baza atacată de Iran. Au știut că vor fi loviți cu două ore înainte de lansarea rachetelor

Mărturii ale militarilor americani din baza atacată de Iran. Au știut că vor fi loviți cu două ore înainte de lansarea rachetelor

Trupele americane de la baza aeriană Al-Asad din Irak știau că urmează un atac iranian cu două ore și jumătate înainte de lansarea acestuia și au avut timp suficient să se ascundă în buncăre, transmite corespondentul CNN care a vizitat locul după atac.

De Ana Hațeg,

Datorită informațiilor pe care le-au primit de la autoritățile irakiene, majoritatea trupelor americane au avut timp să părăsească baza militară sau să se adăpostească în buncăre înainte de lansarea atacurilor cu rachete.

Atacul a durat în jur de două ore, vizând doar zonele americane ale bazei aeriene, ceea ce reprezintă un sfert din baza irakiană.

Ofițerii au numit-o „minune” faptul că nu au existat victime în condițiile în care rachete care au aterizat la doar câțiva metri de buncăre și a existat și personal care a rămas afară.

Lt. Col Staci Coleman, unul dintre militarii americani de la baza militară Al-Asad, a povestit cum a fost în noaptea atacului.

Este greu de descris cum a fost acea noapte, dar pot să vă spun că a fost înfricoșător. Eu și echipa mea au fost în buncăre și când rachetele au lovit, am simțit undele de șoc. Și chiar și în interior, șocul a fost atât de puternic încât am văzut ușile mișcându-se. Cam șapte dintre lovituri era în imediata apropiere a locului în care se aflam noi.

Lt. Col Staci Coleman, pentru CNN:

Întrebată cum au reușit să scape fără vieți pierdute sau răniți, ea spune că a fost vorba de o combinație între noroc, informații și deciziile inteligente luate de comandanți. ”A fost o combinație între Dumnezeu care a avut grijă de noi, informațiile și avertismente pe care le-am primit și ordinele comandanților care au luat decizii inteligente spunându-le oamenilor să plece”, a continuat ea.

Atacul iranian asupra bazei aeriene Al-Asad a fost riposta Iranului pentru atacul de drone la aeroportul din Bagdad, în urma căruia a fost ucis comandantul militar al Iranului, Qassem Soleimani.

DOCUMENT | Adevărata cifră a infectaților cu COVID-19 de la Spitalul Militar
Recomandări

DOCUMENT | Adevărata cifră a infectaților cu COVID-19 de la Spitalul Militar

 

O sursă diplomatică arabă a declarat pentru CNN că Irakul a avertizat în prealabil SUA cu privire la „ce baze vor fi lovite”, după ce oficialii iranieni au transmis informațiile.

Prima rachetă a lovit la ora 1:34 a.m. iar după o scurtă pauză de aproximativ 15 minute, a fost lansată cea de-a doua. Alte două rachete au urmat în următoarele două ore.

În zorii zilei militarii au ieșit buncăre și au văzut cât de mare este amploarea distrugerii.

Baza aeriană Al-Asad, care adăpostește trupele americane, este una dintre cele mai mari și mai vechi baze militare din Irak.

Este localizată în provincia Anbar, locul de naștere al extremismului sunnit în urma invaziei americane din Irak din 2003.

Close
Închide
  Close