De Daniel Ionașcu,

Plata obligatorie a pensiilor pe card, măsură luată în calcul de către ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, este aproape o misiune imposibilă în actualele condiții, arată experții consultați de Libertatea.

Reprezentanții pensionarilor îl acuză pe ministru că “nu este cu picioarele pe pământ”.

Românii preferă să folosească bani gheață. Trecerea la folosirea exclusivă a cardurilor de către pensionari se va lovi de mai multe obstacole:

  • aproape jumătate din populație trăiește în mediul rural
  • gradul de bancarizare a populației este cel mai mic din Europa
  • nu există suficiente bancomate pentru ca oamenii să își scoată pensiile
  • nu există suficiente POS-uri la magazinele de la țară pentru ca oamenii să poată folosi apoi cardul pentru plăți

Aceste probleme trebuie rezolvate de autorități.

46% din populația României stă la țară

Conform recensământului din 2011, la țară stau 9,79 milioane de români din populația totală de 20,1 milioane.

1,7 milioane de pensionari folosesc acum cardul, iar 3 milioane așteaptă lunar poștașul.

Gradul de bancarizare a populației e cel mai mic din Europa

Românii sunt pe ultimul loc din Uniunea Europană la folosirea instrumentelor financiare avansate.

Tolo: Ce se întâmpla dacă Bănicioiu făcea lucrări stomatologice în același timp în care el, ca ministru, schimba legea pentru ca spitalul unde lucra să ia mai mulți bani de la stat?!
Recomandări

Tolo: Ce se întâmpla dacă Bănicioiu făcea lucrări stomatologice în același timp în care el, ca ministru, schimba legea pentru ca spitalul unde lucra să ia mai mulți bani de la stat?!

Un studiu al Băncii Mondiale din 2015 arată că România este codașa Europei: românii au cele mai puține conturi bancare și carduri din UE.

La acel moment, carduri de debit aveau doar 46% dintre românii cu vârsta de peste 15 ani, iar carduri de credit doar 12%. Conturi avea 61% din populație.

Spre comparație, în Bulgaria, 56% din popor avea carduri de debit, cu 9% mai mult decât la noi. La carduri de credit procentul este identic ca la noi, tot 12%. Bulgarii ne întrec însă la conturile bancare, cu 63%, față de 61%.

Media zonei euro era în acel moment de 81% la cardurile de debit, 42% la cele de debit și 95% la conturi bancare.

Potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR), în luna iunie 2018, numărul cardurilor de debit se situa la 13,9 milioane iar cel al cardurilor de credit era de 2,8 milioane.

Nu există suficiente bancomate

În sate există puține bancomate. Conform datelor BNR, sunt 10.184 de ATM-uri, însă majoritatea sunt în orașele mari.

BREAKING NEWS | Ministrul Sănătăţii şi secretarul de stat operează în continuare la clinicile private care beneficiază de schimbările la legea sănătăţii promovate de minister
Recomandări

BREAKING NEWS | Ministrul Sănătăţii şi secretarul de stat operează în continuare la clinicile private care beneficiază de schimbările la legea sănătăţii promovate de minister

O altă problemă ar fi deplasarea pe timp de iarnă a pensionarilor către cel mai apropiat ATM.

“O să-l blesteme multă lume pe domnul Teodorovici. Glumă-glumă, dar lucrurile sunt serioase. Aici, probabil problema a fost cheltuiala cu Poșta Română. Se face o economie semnificativă, de 600 de milioane de lei.

Apoi, la mama la țară, în comuna Aninoasa, nu există bancomat. Pe o rază de 20 de kilometri. Nu o să aibă de unde scoate banii. O să vedem persoane care or să strângă cardurile de la 10-15 oameni, se duc la oraș și scot banii pentru toți”, ne-a spus consultantul financiar Adrian Bența.

Statul ar putea să roage băncile să instaleze bancomate în comune, dar nu le poate obliga.

Mai mult, dacă statul ar ajunge la un acord cu băncile pentru instalarea de bancomate la țară, acest lucru nu se va putea face decât etapizat, deoarece și acestea costă. Instalarea masivă de bancomate la țară ar putea duce și la creșterea comisioanelor pentru toți românii care folosesc carduri, tocmai pentru că băncile trebuie să își recupereze de undeva banii investiți.

Nu există POS-uri la sat

Dacă bancomate mai există la sat, în cazul POS-urilor (Point of Sale – n.r.), situația este și mai proastă. Cele mai multe magazine de la țară nu acceptă decât plata cash. O altă variantă este “pe caiet”, adică pe datorie până la următoarea pensie.

Numărul total de POS-uri din România este 196.982, conform BNR.

Experiența unei românce din China, în timpul epidemiei
Recomandări

Experiența unei românce din China, în timpul epidemiei

”Statul a majorat de la 1 august plafonul la POS la 50.000 de lei. Statul poate controla firmele să vadă dacă și-au instalat POS-uri.

Oricum, bancomatul este un pas intermediar. Scopul e să folosești cardul la cumpărături, nu să scoți banii și apoi să plătești tot la negru. Se vor fiscaliza foarte multe tranzacții.

Evaziunea e sursă de venit pentru foarte mulți români, dar trebuie combătută”, a mai declarat Bența.

Consultant: scopul este combaterea evaziunii

Conform acestuia, scopul final al legii este combaterea evaziunii, nu utilizarea bancomantelor. Acesta crede că ideea este bună, dar o astfel de măsură nu se poate aplica decât etapizat.

”Probabil se va aplica etapizat, întâi în București și marile orașe, apoi în cele mici și apoi comunele. La un moment dat orice proiect se pliază pe realitatea socială”, a punctat consultantul financiar.

Pensionarii: Teodorovici să coboare cu picioarele pe pământ

Reprezentanții pensionarilor susțin că măsura nu este realistă.

“Domnia sa trebuie să coboare un pic cu picioarele pe pământ, sunt milioane de pensionari care din diferite motive nu pot folosi cardul. Mulți sunt cu dizabilități, de vedere, de mișcare, au Alzheimer etc. Alții sunt cu nivel de cultură redus. Alții sunt la țară, unde nu există bancomat pe 10-15 kilometri. E vorba de a cunoaște realitatea”, ne-a spus Dumitru Cojanu, președintele Federației Pensionarilor Unirea.

Acordul secret pe care Kobe Bryant îl avea cu soția sa în cazul unui accident de elicopter
GSP.RO

Acordul secret pe care Kobe Bryant îl avea cu soția sa în cazul unui accident de elicopter

Horoscop 29 ianuarie 2020. Gemenii au parte de multă gălăgie în jurul lor
HOROSCOP

Horoscop 29 ianuarie 2020. Gemenii au parte de multă gălăgie în jurul lor