Premierul britanic Boris Johnson le-a recomandat marţi concetăţenilor săi să muncească de la domiciliu, dacă au această posibilitate, şi a decis închiderea mai devreme a barurilor şi restaurantelor, pentru a limita creşterea rapidă a celui de-al doilea val al epidemiei de coronavirus, transmite Reuters.

Johnson a declarat chiar că restricțiile, care limitează numărul grupurilor de persoane la șase, ar putea fi menţinute şase luni, o veste relativ proastă pentru cei care aveau planuri mai ambițioase de Crăciun.

”Am ajuns la un punct de cotitură periculos”, a admis prim-ministrul în parlament, după o reuniune de urgenţă cu miniştrii şi cu şefii guvernelor descentralizate din Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, care alcătuiesc Regatul Unit.

Decizia a venit după ce consultantul guvernului pe probleme ştiinţifice, Patrick Vallance, a avertizat că numărul contagierilor zilnice ar putea ajunge la 50.000 şi cel al deceselor la peste 200 într-o singură zi la jumătatea lunii octombrie, dacă nu sunt luate măsuri pentru a frâna răspândirea coronavirusului.

Johnson se află acum într-o situație complicată.

El este criticat pe de o parte de voci din partid, care îl avertizează că restricțiile vor afecta economia, iar pe de altă parte de experți în sănătate, care se tem că măsurile anunțate nu sunt destul de dure.

Unde a fost găsit copilul de 2 ani din Botoșani după mai bine de 24 de ore de căutări. „Manu, Laur și Ionuț sunt eroii zilei”
Recomandări
Unde a fost găsit copilul de 2 ani din Botoșani după mai bine de 24 de ore de căutări. „Manu, Laur și Ionuț sunt eroii zilei”

Scoția, spre exemplu, a decis să aplice decizii mai stricte, interzicând pur și simplu cetățenilor să viziteze alte gospodării.

Erori de strategie, testare insuficientă și bâlbe în comunicare. Cum a ajuns Anglia în pragul unui nou val COVID, după tragedia din primăvară
Numărul de cazuri zilnice COVID, în creștere accelerată în Marea Britanie Sursa: Worldometers

Răzgândire după doar câteva săptămâni

Interesant este că recomandarea premierului privind telemunca vina la numai câteva săptămâni după ce tot el le-a cerut englezilor să revină în birouri.

Premierul spera că întoarcerea angajaților la locurile de muncă ar putea oferi o gură de oxigen afacerilor care depind de aceștia, precum cafenelele sau bistrourile.

Măsurile mai spun că barurile, restaurantele şi alte localuri se vor închide de marţi la orele 22, iar în timpul programului servirea se va face numai la mese.

Măştile vor fi obligatorii în mai multe spaţii, iar firmele care încalcă regulile vor fi amendate; în general, legile se vor aplica mai strict, a mai spus premierul.

Nu se vor închide însă şcolile şi universităţile.

Peste 4.000 de cazuri pe zi

Marea Britanie a înregistrat în ultimele zile peste 4.000 de cazuri zilnice de infecție cu coronavirus, cifre care se situează la nivelul bilanțurilor din luna mai, când țara era încă în lockdown.

Interviu: Ce vor moldovenii? Despre regionalizarea României și practici de bună guvernare. „Modelul ultracentralist de la București a ținut județele Moldovei în subdezvoltare”
Recomandări
Interviu: Ce vor moldovenii? Despre regionalizarea României și practici de bună guvernare. „Modelul ultracentralist de la București a ținut județele Moldovei în subdezvoltare”

Cele mai multe cazuri au fost confirmate în Anglia, singura parte a Regatului Unit unde premierul Boris Johnson poate controla politicile de sănătate.

Guvernul de la Londra a început cu stângul strategia de combatere a epidemiei, și asta încă din primăvară.

Foto: Hepta
Premierul Boris Johnson, ținta criticilor pe tema strategiei de combatere a epidemiei Foto: Hepta

Johnson a impus lockdownul pe 23 martie, fiind criticat de mulți experți pentru că a întârziat cu luarea acestei decizii, permițând astfel virusului să se răspândească în toată țara.

Câteva zile mai târziu, chiar Johnson s-a îmbolnăvit de COVID și a petrecut câteva zile la Terapie Intensivă, după ce starea lui de sănătate s-a agravat.

În timp ce virusul își continua răspândirea în rândul populației, guvernul conservator a devenit ținta unor noi critici.

Experții au observat că în primele luni ale anului, autoritățile au subestimat gravitatea epidemiei, că ulterior nu au pus la dispoziția cadrelor medicale suficient echipament de protecție și că au abandonat efortul crucial de testare și depistare a cazurilor în comunitate.

Coaliția PNL-PSD a decis să aibă candidat comun pentru Primăria Capitalei. Medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit
Recomandări
Coaliția PNL-PSD a decis să aibă candidat comun pentru Primăria Capitalei. Medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit

În mai, Marea Britanie a devenit țara cu cel mai mare număr de decese COVID, depășind Italia, unul dintre primele epicentre ale epidemiei.

În aceeași lună a devenit mai clar un alt eșec al autorităților – acela de a proteja persoanele din căminele de bătrâni, unde virusul a făcut ravagii.

Comunicarea guvernului, subminată din interior

La capitolul comunicare, guvernul nu a avut un succes mai mare.

La finalul lunii mai, un uriaș scandal a izbucnit după ce mesajul autorităților – ”Stai acasă, salvează vieți!” – a fost subminat chiar de consilierul premierului Johnson, Dominic Cummings, care a încălcat regulile carantinei, călătorind în cealaltă parte a țării, scrie Times.

”Asta, în condițiile în care, în mare parte, oamenii au respectat regulile lockdownului”, spune pentru Time John Ashton, un fost director de sănătate publică în Anglia.

Când Johnson a refuzat să îl demită pe Cummings, strategia de comunicare a executivului a primit o lovitură, crede Ashton.

Între timp, lockdownul a redus numărul cazurilor, iar în mai, guvernul a luat decizia de a ridica restricțiile, cu multe reguli de distanțare socială încă în vigoare însă.

Mai mulți oameni în restaurante, mai multe cazuri de infecție

În vreme ce numărul de cazuri a rămas relativ mic în timpul verii, economia primise o lovitură puternică, așa că guvernul a căutat o soluție pentru a o revitaliza.

Într-o tentativă de a crește cheltuielile consumatorilor la restaurante, guvernul a lansat o schemă de susținere a sectorului, care presupunea subvenționarea parțială a meselor luate în oraș de englezi.

Inițiativa a fost un real succes și multe restaurante s-au umplut de clienții dornici să mănânce cu ajutorul subvențiilor guvernamentale.

Dar este posibil ca exact această schemă să fie de vină pentru măcar o parte din creșterea numărului de cazuri, scrie Time.

”Inițiativa a abut un succes uriaș, dar asta a dus, probabil, la o parte din creșterea numărului de cazuri”, a declarat, în Parlamentul de la Londra, Carl Heneghan, director la Oxford Universitys Centre for Evidence-Based Medicine.

Oricum, o dovadă a situației dificile în care se află acum guvernul este că anunțul lui Johnson privind închiderea puburilor și restaurantelor la ora 22.00 a fost criticat de aproape toată lumea, în ideea că nu face destul pentru a opri transmiterea virusului, dar reușește în schimb să dea o nouă lovitură afacerilor și economiei.

”Ce diferență poate să aducă această măsură?”, a întrebat cunoscutul jurnalist britanic Piers Morgan.

”Oare crede că virusul respectă programul barurilor?”, s-a întrebat, retoric, jurnalistul.

Este clar totuși că puburile au contribuit cel puțin parțial la creșterea numărului de cazuri COVID.

Când localurile au fost deschise în iulie, președintele Federației Polițiștilor din Anglia și Țara Galilor a avertizat că ”oamenii care beau nu pot și nu vor respecta distanțarea socială”.

Prea puține teste – o urmare a deciziei guvernului

Pe măsură ce numărul de cazuri a reînceput să crească, iar copiii s-au întors la școală, tot mai mulți oameni au încercat să se testeze pentru a depista o eventuală infecție. Nu toți au avut succes.

Șefa organismului care supervizează strategia de testare, Dido Harding, a declarat pe 17 septembrie că nu a estimat cum trebuie ”numărul crescut de cereri din ultimele zile”.

”Asta pentru că, în mod clar, nu v-ați pregătit suficient”, i-a atras atenția, în parlament, președintele comisiei de știință și tehnologie.

John Ashton, fostul responsabil cu sănătatea publică, crede că cele două luni de vară au fost irosite de guvern, care nu a reușit să pregătească sistemul sanitar pentru sosirea noului val de infecții. Ashton, care este un critic al guvernului, crede că incapacitatea strategiei de testare de a față față situației este cauzată de dependența guvernului de companiile private.

În loc să urmeze exemplul german, care a dezvoltat unul dintre cele mai eficiente sisteme de testare din lume în colaborare cu laboratoarele publice, Londra a oferit milioane de lire companiilor private, precum Deloitte sau Serco.

Și un important sindicat al medicilor din Marea Britanie a criticat această abordare.

”Delegarea unor părți importante ale managementului sistemului de achiziție și distribuire către o rețea complexă de companii externe a făcut ca guvernul să fie mai puțin capabil să răspundă cu rapiditate situației”, a acuzat Asociația Medicală Britanică.

Două dintre motivele-cheie pentru întârzierile cu care se desfășoară campania de testare sunt capacitatea redusă de procesare a laboratoarelor private și dificultatea în angajarea de personal nou și instruit.

”Aceste probleme nu ar fi apărut niciodată dacă guvernul s-ar fi bazat pe resursele publice”, spune John Ashton, care arată spre zecile de școli medicale care au laboratoare proprii.

Despre testare a vorbit, la modul critic, și liderul opoziției laburiste, Keir Starmer.

L-am avertizat pe premier cu luni în urmă că strategia de testare trebuie îmbunătățită până în toamnă. Dar guvernul nu a ascultat, s-au prefăcut că nu e o problemă. Acum sistemul de testare nu funcționează tocmai când avem nevoie de el.

Keir Starmer, liderul Partidului Laburist:

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Anunț important pentru românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri. Ce trebuie să facă pentru a avea pensii majorate
FANATIK.RO
Anunț important pentru românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri. Ce trebuie să facă pentru a avea pensii majorate
Teo Trandafir recunoaște că relația dintre ea și fiica ei s-a schimbat: „Probabil și ea ascunde niște lucruri față de mine. Realitatea este că…”. Maia are 19 ani / EXCLUSIV
Viva.ro
Teo Trandafir recunoaște că relația dintre ea și fiica ei s-a schimbat: „Probabil și ea ascunde niște lucruri față de mine. Realitatea este că…”. Maia are 19 ani / EXCLUSIV
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Libertateapentrufemei.ro
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Moment uluitor cu Ioan Niculae: „M-a șocat. Pentru mine e inacceptabil!”
GSP.RO
Moment uluitor cu Ioan Niculae: „M-a șocat. Pentru mine e inacceptabil!”
Zodiile care vor avea zile pline de noroc. Totul se schimbă în bine în viața lor începând din 19 martie
FANATIK.RO
Zodiile care vor avea zile pline de noroc. Totul se schimbă în bine în viața lor începând din 19 martie
Unde a fost găsit, de fapt, Radu Aryan, copilul de 2 ani dispărut în Botoșani. Cine sunt "eroii zilei" | GALERIE FOTO
Știrileprotv.ro
Unde a fost găsit, de fapt, Radu Aryan, copilul de 2 ani dispărut în Botoșani. Cine sunt "eroii zilei" | GALERIE FOTO
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Unica.ro
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
Orangesport.ro
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
Observatornews.ro
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
HOROSCOP
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
RECOMANDĂRI