MENIU CAUTĂ
, de Andreea Radu

Cod galben de vânt și ninsori viscolite în zona de munte din 27 judeţe

Distribuie

Administrația Națională de Meteorologie a emis, vineri, o avertizare de cod galben de vânt puternic și ninsori viscolite în zona de munte, la peste 1500 metri. Avertizarea este valabilă din această seară până duminică dimineața.

În perioada 15 martie, ora 23:00 – 17 martie, ora 3:00, în zona montană vântul va sufla tare, cu viteze de peste 80 – 90 km pe oră. La altitudini mai mari de 1.500 de metri, mai ales în Carpații Orientali şi Meridionali se vor depăşi 100 – 120 km pe oră, temporar va ninge viscolit şi se va depune strat consistent de zăpadă, potrivit ANM.

Judeţele aflate sub atenţionare Cod galben sunt: Satu Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Mureş, Harghita, Neamţ, Bacău, Vrancea, Buzău, Covasna, Prahova, Braşov, Dâmboviţa, Argeş, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Alba, Hunedoara, Mehedinţi, Covasna, Timiş, Arad, Bihor, Sălaj şi Cluj.

În celelalte regiuni vântul va avea intensificări cu viteze între 45 – 55 km pe oră, iar local şi temporar de peste 70 km pe oră, informează Agerpres.

Harta zonelor aflate sub avertizare de cod galben

Duminică, vântul a făcut ravagii în Brașov Harghita și Slănic Moldova: Localități rămase fără curent, brazi smulși din rădăcină, stâlpi de electricitate rupți și copaci căzuți.

Pe 10 martie, meteorologii au emis o prognoză pentru intervalul 11 martie-8 aprilie. Potrivit ANM,   temperaturile cresc simțitor, în cea mai mare parte a teritoriului, dar mai ales în regiunile din estul ţării. În estul şi nord-estul teritoriului cantităţile de precipitaţii vor fi, în general, apropiate de cele normale ale perioadei.

În perioada 25 martie – 1 aprilie, valorile termice se vor situa, în general, în jurul celor normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a teritoriului. La nivelul precipitaţiilor, prognoza de specialitate relevă că acestea vor fi uşor deficitare în regiunile vestice şi nord-vestice, şi apropiate de cele normale ale săptămânii, în rest.

În prima săptămână a lunii aprilie (1 – 8 aprilie), valorile termice se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, în întreaga ţară.

Foto: 123rf.com


O tânără surdo-mută a înfruntat moartea. Valentina s-a aruncat în flăcări ca să-și salveze bebelușul/ FOTO&VIDEO


 

Citește mai multe despre Vremea pe Libertatea.

Comentarii