Vârstnicii sunt cei mai vulnerabili în fața noului coronavirus, iar căminele de bătrâni s-au transformat în focare de COVID-19 în majoritatea statelor afectate de pandemie.

Aproape 50% din decesele provocate de COVID în Europa s-au produs în cămine de bătrâni, arată un studiu efectuat de cercetători din Londra și dat publicității la mijlocul acestei luni.

Un candidat PNL la primărie amenință un șef de spital cu o intervenție la Orban: „Nu te mai lua de omul meu!”
Recomandări
Un candidat PNL la primărie amenință un șef de spital cu o intervenție la Orban: „Nu te mai lua de omul meu!”
 

În aceste condiții, vineri, Prefectura Argeș a dat un comunicat în care se arată că “vor fi testați pacienții și personalul din căminele de bătrâni și din centrele de dializă din județ. Cu ajutorul DSP Argeș, acțiunea de testare COVID-19 a început de azi, cu Unitățile de Asistență Medico-Socială (UAMS). Testarea angajaților și bătrânilor din aceste UAMS-uri este suportată de către stat”.

Ad placeholder

În căminele de bătrâni private, acțiunea de testare se va face contra cost. Proprietarii au opțiunea de a apela și la serviciile unor ONG-uri, de exemplu, pentru testarea angajaților și a beneficiarilor.

Prefectura Argeș:

Postat pe Facebook, comunicatul a fost urmat de o serie de comentarii defavorabile, care atrăgeau atenția că măsura este discriminatorie.

“Rușine, cei ce au dus bătrânii în centre private nu au găsit loc la stat, nu că și-ar fi dorit dumnealor costuri mai mari și îngrijire mai slabă”, este unul dintre comentariile postate.

Din păcate, DSP ar avea probleme cu cei de la Curtea de Conturi dacă ar efectua testele gratuit. Nu e vorba de rea voință, cred că vă dați seama.

Răspunsul Prefecturii Argeș:

Libertatea a vrut să afle în ce constau aceste “probleme cu cei de la Curtea de Conturi”, dar și dacă prefectul și echipa lui au căutat o soluție pentru personalul și vârstnicii din centrele private, înainte de a anunța că nu le vor face teste decât dacă plătesc.

Un nume greu din PSD și-a dat demisia. „Epoca Dragnea a fost o adevărată tragedie”
Recomandări
Un nume greu din PSD și-a dat demisia. „Epoca Dragnea a fost o adevărată tragedie”
 

În primul răspuns trimis pe adresa redacției, luni dimineață, testarea în căminele private nu mai era împiedicată de Curtea de Conturi, ci de Casa Națională de Sănătate.

Referitor la testarea vârstnicilor și personalului din căminele de bătrâni private, testarea COVID-19 se poate realiza doar contra cost din cauza faptului că CNAS nu poate acoperi costul lor.

Răspunsul Prefecturii Argeș la ora 9.25, luni, 27 aprilie:

O oră mai târziu, autoritățile locale s-au răzgândit.

Vor fi testați toți angajații din căminele de bătrâni din județ, fie ele de stat sau private. Bătrânii nu pot să iasă din cămin, motiv pentru care vor fi testați doar cei care prezintă simptome, conform metodologiei. Deocamdată, în Argeș nu au fost cazuri de îmbolnăviri cu virusul COVID-19 în căminele de bătrâni. Vom reveni în scurt timp cu un comunicat de presă.

Răspunsul Prefecturii Argeș la ora 10.25, luni, 27 aprilie:

Comunicatul a venit puțin după ora 12.00. Acum, toate testele se pot  deconta.

“Începând cu data de 24 aprilie, în cadrul Unităților de Asistență Medico Socială și a Centrelor de Îngrijire a Persoanelor Vârstnice din Argeș, DSP a efectuat 180 de teste pentru depistarea infectărilor cu virusul COVID-19 în rândul personalului de îngrijiri. Acțiunea va continua până la acoperirea integrală a tuturor centrelor, de stat sau private, de pe raza județului Argeș.”

Ad placeholder

Menționăm că testările se realizează prin programele naționale de sănătate, cu ajutorul furnizorilor de servicii de sănătate agreați. Testările sunt decontate prin programele de sănătate.

Prefectura Argeș:

“Având în vedere că vârstnicii instituționalizați în aceste unități nu au acces în exteriorul centrelor și nu intră în contact cu persoane din exterior, testele se adresează cu precădere personalului de îngrijire care deservește unitățile și centrele respective”, se mai arată în comunicat.

Foto: Eli Driu

Citeşte şi:

Școlile și grădinițele rămân închise până în septembrie. Iohannis: „Există riscul ca elevii să ducă boala la școală sau acasă”

Trăim în lumea pe care o vor antivacciniștii. E înfricoșător

Putem să ne îmbolnăvim doar citind știrile înfricoșătoare despre pandemia de COVID-19? Ce înseamnă „efectul nocebo” 

Mario Mutu locuieşte în Italia cu mama lui şi face 18 ani anul acesta. Iată cât de mult a crescut fiul cel mare al lui Adi Mutu și cât de frumos este!
PARTENERI - GSP.RO
Mario Mutu locuieşte în Italia cu mama lui şi face 18 ani anul acesta. Iată cât de mult a crescut fiul cel mare al lui Adi Mutu și cât de frumos este!
Horoscop 7 iulie 2020. Berbecii simt nevoia să se apropie de cei mai speciali dintre prietenii lor
HOROSCOP
Horoscop 7 iulie 2020. Berbecii simt nevoia să se apropie de cei mai speciali dintre prietenii lor
RECOMANDĂRI