Mergi direct la conținut »
Ştiri Libertatea > Ştiri

VIDEO/Asistenta medicală din Irak, refugiată cu familia în România. ”Merg la piaţă, pe stradă, unde vreau. Nu-mi mai este frică”

Prinşi în capcana unui război în care au căzut nevinovaţi, tot mai mulţi oameni din zonele de conflict aleg să-şi înceapă o nouă viaţă departe de locurile natale. Așa a făcut și Reizgin, o asistentă medicală din Irak, care s-a refugiat cu familia în România. Familia ei a vândut tot ce avea în Irak, ca să scape de frica ce îi urmărea ca o umbră la fiecare pas. ”Merg la piaţă, merg pe stradă, merg unde vreau. Nu îmi mai este frică”, spune femeia, care acum poate să zâmbească, pentru că familia ei este în siguranță.

De Remus Vlad,

Reizgin a venit împreună cu soţul ei şi cei doi copii în România acum un an. Între timp, familia s-a mărit cu încă o fetiţă. Am găsit-o pe femeia din Irak, în vârsta de 28 de ani, la Centrul de Proceduri şi Cazare a Solicitanţilor de Azil din Bucureşti.

 

Şi-a vândut toate bunurile din Irak

Familia lui Reizgin a tercut prin multe până să ajungă pe plaiurile mioritice. După cum chiar ea spune, drumul din Irak până în România a fost greu. Şi-au vândut tot ce aveau în localitatea Ranya, unde locuiau: casă, maşină, mobilă, electrocasnice. O parte din bani i-a dat, aşa cum se întâmplă în cele mai multe cazuri, călăuzelor care i-au trecut ilegal graniţele. A ajuns în Turcia, de acolo în Grecia, apoi în Serbia. Luni bune a aşteptat un răspuns de la o fundaţie, dar cum nu a primit niciun semn, a trecut frontiera în România.

Cei trei copii vor avea viitor în România

Reizgin spune că România pare că a fost cea mai bună alegere pentru ea şi copiii săi. E liniştită şi pare împăcată la gândul că viitorul celor doi băieţi, de şapte şi cinci ani, şi a fetiţei de cinci luni se va lega cu totul de România. Pe bărbat, spune ea glumind, l-a trimis la serviciu. Nu se plâng. Nici n-ar avea motive, pentru că scenele de război la care au fost martori tăcuţi sunt, de-acum, o amintire.

Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
Recomandări
Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
 

Au primit permise de şedere

Zgomotul bombelor care se auzeau la fiecare oră, veştile că unul a murit, altul a fost grav rănit, toate au fost trăite de familia lui Reizgin pe viu. Frica îi urmărea ca o umbră la fiecare pas.

„Am luat permise de şedere şi suntem foarte bucuroşi. Copiii merg la şcoală, bărbatul meu la muncă, e frizer. Merg la piaţă, merg pe stradă, merg unde vreau, nu îmi mai este frică”, spune tânăra, care în Irak a fost asistentă medicală. A lucrat o perioadă în Irak, dar, în trei luni, a luat o singură dată bani. Acum, vrea să înveţe limba română şi să se angajeze.

Pentru familia lui Reizgin, de când au poposit pe plaiurile mioritice, viaţa are un alt gust, inclusiv din punct de vedere culinar. „Îmi place ciorba, nu prea mănânc, să zicem aşa, carne, Doar de pui”, spune tânăra, în timp ce zâmbeşte.

Reizgin și familia ei sunt acum în siguranță, dar se gândește la părinții săi, la cele două surori şi la fratele ei. Chiar dacă vorbeşte săptămânal la telefon cu ei, ar vrea ca, într-o zi, să-i strângă din nou la piept. Poate toată familia se va reuni în România.

Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
Recomandări
Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
 

Inspectoratul General pentru Imigrări a primit 588 de cereri de azil

În România, potrivit Inspectoratului General pentru Imigrări, de la începutul anului şi până acum, 588 de persoane au solicitat o formă de protecţie. Cei mai mulţi dintre solicitanţii de azil provin din Irak – 303, Siria – 109 şi Iran – 66.


Citește și:

Șapte țări în 6 ani, de dragul cercetării. Românul care face propulsoarele spațiale în Singapore: „Nu am fost un copil excepțional, dar am muncit mult”

Close
Închide
  Close