UPDATE 13 iunie| 18.00: Poliția din Orlando a identificat 33 dintre cele 49 de persoane decedate în clubul morții:  Edward Sotomayor Jr.(34 de ani), Stanley Almodovar III( 23 de ani), Luis Omar Ocasio-Capo (20 de ani),  Juan Ramon Guerrero(22 de ani), Eric Ivan Ortiz-Rivera (36 de ani), Peter O. Gonzalez-Cruz (22 de ani), Luis S. Vielma (22 de ani), Kimberly Morris (37 de ani), Eddie Jamoldroy Justice( 30 de ani), Darryl Roman Burt II(29 de ani), Deonka Deidra Drayton (32 de ani),  Alejandro Barrios Martinez ( 21 de ani),  Anthony Luis Laureanodisla(25 de ani),  Jean Carlos Mendez Perez (35 de ani), Franky Jimmy Dejesus Velazquez (50 de ani), Amanda Alvear (25 de ani), Martin Benitez Torres (33 de ani), Luis Daniel Wilson-Leon (37 de ani), Mercedez Marisol Flores (26 de ani), Xavier Emmanuel Serrano Rosado (35 de ani), Gilberto Ramon Silva Menendez (25 de ani), Simon Adrian Carrillo Fernandez (31 de ani), Oscar A Aracena-Montero (26 de ani), Enrique L. Rios, Jr. (25 de ani), Miguel Angel Honorato (30 de ani), Javier Jorge-Reyes (40 de ani), Joel Rayon Paniagua (32 de ani), Jason Benjamin Josaphat (19 ani), Cory James Connell (21 de ani), Juan P. Rivera Velazquez(37 de ani), Luis Daniel Conde (39 de ani), Shane Evan Tomlinson (33 de ani) și Juan Chevez-Martinez (25 de ani)

Trăim ultima șansă pentru reformarea învățământului în România: plătiți profesorii, ca apoi să le putem cere performanță
Recomandări
Trăim ultima șansă pentru reformarea învățământului în România: plătiți profesorii, ca apoi să le putem cere performanță

UPDATE 13 iunie| 15.30:Poliţia din Orlando a revizuit printr-o postare pe Twitter bilanţul atacului armat de clubul de noapte de gay Pulse la 49 de morți. Oamenii legii precizează că, în total, au fost ucise 50 de persoane, printre aceștia numărându-se însă și atacatorul Omar Mateen.

UPDATE 13 iunie|14.30: Mărturiile șocante ale supraviețuitorilor: „M-am prefăcut mort timp de trei ore. Totul a durat 8 minute”

UPDATE 13 iunie| 14.00: Deși FBI a declarat că Omar Mateen nu avea nici o legătură cu ISIS, gruparea jihadistă Stat Islamic a revendicat luni dimineață din nou atacul. Într-un comunicat oficial difuzat la Al-Bayan, postul de radio al gruparii teroriste,  aceștia anunță că  Omar este un soldat ISIS și că Alah l-a ajutat să ducă la capăt atacul împotriva cruciaților din clubul d enoapte Pulse. „Allah i-a permis fratelui Omar Mateen, unul dintre soldații califatului în America, să comită o ghazwa (termen islamic pentru a desemna un atac) în timpul căreia a reusit să ajunga într-un club de noapte al sodomiților în orașul Orlando și să ucidă și să rănească peste 100 dintre ei”, anunță gruparea jihadistă.

Cum a ajuns un politician PSD într-o închisoare din California - Investigație Los Angeles Times împreună cu un reporter Libertatea
Recomandări
Cum a ajuns un politician PSD într-o închisoare din California – Investigație Los Angeles Times împreună cu un reporter Libertatea

UPDATE 13 iunie| 12.40: La Casa Albă steagurile au fost coborâte în bernă, iar liderii mondiali au condamnat la unison atacul terorist din Florida, unde 50 de oameni au murit în urma unui atac armat
Papa Francisc s-a declarat îngrozit de cele întâmplate, iar Regina Elisabeta a II-a şi Prinţul Philip au spus că rugăciunile lor se îndreaptă către victimele atacului.

Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat ”profund șocată de atacul sângeros” și a transmis condoleanțe familiilor îndoliate. Președintele rus Vladimir Putin transmite condoleanțe familiilor victimelor și califică atacul drept o ”crimă barbară”. Într-un mesaj transmis președintelui SUA, Putin a declarat că „Rusia împărtășește durerea și tristețea celor care i-au pierdut pe cei dragi” și speră ca cei răniți să se recupereze rapid.
Prim-ministrul canadian Justin Trudeau s-a declarat ”complet șocat și întristat la aflare veștii că atât de mulți oameni au fost uciși și răniți, ca rmare a unui atac în Orlando, Florida…”, adăugând că ”este îngrozitor” ca ”50 de vieți să fie curmate” în urma acestui atac ce a vizat comunitatea LGBT.

De asemenea, în mai multe oraşe de pe glob, membrii comunităţii gay au ieşit pe străzi să-şi arate solidaritatea. Facebook a activat, pentru prima oară în Statele Unite, sistemul Safety Check.

20 de ani de discursuri împotriva „asistaților” social. Un student român la Cambridge a cercetat cine sunt politicienii și partidele care au atacat oamenii vulnerabili ca să mobilizeze electoratul
Recomandări
20 de ani de discursuri împotriva „asistaților” social. Un student român la Cambridge a cercetat cine sunt politicienii și partidele care au atacat oamenii vulnerabili ca să mobilizeze electoratul

UPDATE 13 iunie| 12.30: Omar Mateen, bărbatul care a seămănat groază în clubuld e gay Pulse din Orlando, Florida, săvârșind cel mai cumplit atac armat în masă din istoria SUA, se afla la a doua căsătorie și avea un copil de trei ani.

noor-salman1

 

UPDATE 13 iunie| 11.50: Jared Polis, un politician democrat din Colorado a condamnat luni dimineață politica FDA, ce interzice oamenilor gay să doneze sânge. „Sper să putem debloca legea FDA ce interzice persoanelor gay să doneze sânge, pentru că ghiciți ce: Mulți dintre partenerii de viață și iubiții victimelor ce au nevoie de sânge nu pot dona din această cauză acum. Este o dublă tragedie în care atât de mulți se confruntă cu lipsa de sânge”, a spus acesta.

UPDATE 13 iunie| 11.30: Juan Ramon Guerrero, un tânăr de doar 22 de ani, și-a găsit sfârșitul în clubul de gay Pulse din Orlando. El a mărturisit familiei sale abia înainte de Anul Nou că este homosexual și nu obișnuia să meargă în cluburi. „Nu era deloc tipul de tânăr care să meargă să petreacă în cluburi. Mai degrabă ar fi stat în casă să aibă grijă de nepotul și nepoata lui”, a declarat Robert Guerrero, vărula cestuia. „A fost tot timpul o persoană uimitoare…mi-era ca un frate mai mare, a adăugat bărbatul, precizând că Juan  începuse recent cursurile Universității centrale din Florida.

juan

UPDATE 13 iunie| 11.00: Poliția din Orlando a început să dezvăluie numele persoanele ucise de Omar Marteen, autorul celui mai cumplit atac armat în masă din istoria SUA. Aceștia au vârste cuprinse între 19  și 50 de ani.
În doar 13 ore de la atac, oamenii au făcut donații de 1,1 milioane de dolari pentru ajutorarea victimelor.

Investigatorii au descris imaginile de groază din clubul Pulse. Ei au povestit că în timp ce se plimbau printre victime telefoanele acestora sunau non-stop, părinții și rudele fiind disperate să afle vești despre ei.

UPDATE 13 iunie| 10.54:  Sitora Yusifiy, fosta soție a lui Omar Mateen, bărbatul care a săvârșit cel mai mare atac armat în masă din istoria Statelor Unite a declarat într-un interviu pentru CNN, în Colorado, că fostul ei soț avea probleme mentale serioase.

sotie

Femeia a povestit că a divorțat de Mateen după doar patru luni de căsnicie în 2009. La început, acesta părea un om normal, însă pe parcursul timpului ea a descoperit că e bipolar, instabil psihic, traumatizat și abuziv. Familia ei a fost nevoită să o salveze de Omar care o ținea ostatică.

Omar  Mateen, în vârstă de 29 de ani, era angajat al firmei de securitate G4S încă din 2007, iar în ultimii nouă ani a trecut prin două evaluări psihologice și ale antecedentelor penale, însă angajatorii nu au depistat nimic suspect. Acesta era angajat ca agent de securitate al unui cartier de pensionari din Florida de Sud.

UPDATE 13 iunie | 8.40. FBI susține că nu există nicio legătură evidentă între ISIS și masacrul comis în cursul nopții de sâmbătă spre duminică într-un club de noapte gay din Florida, transmite Reuters, citat de Agerpres. Precizarea vine în contextul în care autorul atacului, Omar Mateen, s-a declarat simpatizant al grupării teroriste, iar ISIS a revendicat atacul. Un oficial din cadrul poliției federale americane (FBI) a afirmat că este posibil ca Omar Seddique Mateen să fi fost atras de SI, dar dovada unei legături efective între suspect și organizația jihadistă necesită investigații dintre cele mai ample.

39 dintre cele 50 de victime au fost ucise în clubul de noapte gay Pulse, iar alte 11 au murit în spitale, a declarat primarul din Orlando, relateaza The Associated Press. În club se aflau la momentul atacului aproximatix 350 de oameni.

UPDATE 23.55: Poliția din Los Angeles este în continuare în stare de alertă, după ce bărbatul care a fost arestat și care avea arme asupra lui a recunoscut că mergea la Gay Pride unde trebuie să întâlnească un alt prieten.  Autoritățile îl caută acum pe acesta, mai ales că lângă mașina suspectului arestat au fost găsite cutii de plastic care conțineau combustibili.

UPDATE 23.35: Poliția a făcut publice numele a patru dintre persoanele care și-au pierdut viața în atac. Acestea sunt: Edward Sotomayor Jr.; Stanley Almodovar III; Luis Omar Ocasio-Capo; Juan Ramon Guerrero.

Foarte mulți voluntari s-au mobilizat să ajute familiile victimelor cu apă și mâncare. Tensiunea este imensă, foarte multe familii așteptând să li se confirme sau să li se infirme dacă rudelele lor se află printre victime.

UPDATE 22.45: Reprezentanții FBI au declarat că Mateen își procurase armele cu câteva zile în urmă. Întrebat de ce i s-a permis să procure armele în condițiile în care se afla în vizorul autorităților încă din 2013, purtătorul de cuvânt al FBI a declarat că ancheta care îl viza fusese închisă. De asemenea, FBI a confirmat faptul că atacatorul a sunat la 911 înainte de atac, însă nu a devăluit conținutul mesajului.

UPDATE ora 22.30: Omar Mateen fusese interveviat de FBI în 2013 și în 2014, însă în cadrul anchetei de atunci autoritățile nu au avut probe pentru a-l reține. Tot mai multe informații transmise de presa americană indică faptul că Omar Mateen ar fi fost un adept al propagandei ISIS, mai ales că în momentul atacului din club ar fi făcut referire la frații Tsarnaev, cei care au comis atentatul de la maratonul din Boston în 2013.

UPDATE ora 22.00: Multe dintre cele 53 de persoane rănite se află în stare critică.

UPDATE ora 21.30: Statul Islamic a revendicat atacul din Pulse Club soldat cu 50 de morți, informează agenția Amaq, cunoscută ca având legături cu gruparea teroristă.

UPDATE 21.00: Președintele SUA Barack Obama a ținut o scurtă conferință de presă în timpul căreia a declarat că este vorba despre ”un act terorist” și un ”act de ură”. El a cerut populației să rămână unită, precizând încă o dată că SUA nu cedează și nu va ceva în fața terorii și a violenței.

UPDATE 20.40: Un bărbat care avea asupra sa arme de asalt, muniție și posibil explozivi a fost arestat. Acesta a spus că se îndrepta spre festivalul Gay Pride din Los Angeles.

UPDATE 20.30: Autoritățile din Washington sunt în stare de alertă în condițiile în care mii de oameni sunt așteptați la festivalul gay, Capital Pride.

UPDATE 19.50: Potrivit NBC News, atacatorul a sunat la 911 cu câteva momente înainte de atac și a jurat loialitate grupării Stat Islamic, pomenind și despre ataentatul din Boston, din anul 2013.

UPDATE 19.30: Președintele Obama va susține o conferință de presă la Casa Albă în urma acestui atac sângeros. Totodată, principalii favoriți în cursa prezidențială, au luat poziție. Donald Trump a anunțat că se roagă pentru familiile victimelor, în timp ce Hillary Clinton a clasificat atacul drept ”un act oribil”.

UPDATE 18.10: Presa americană a dezvăluit prima imagine cu atacatorul care a ucis 50 de oameni în clubul Pulse din Orlando. Tatăl acestuia și-a cerut scuze public pentru faptele fiului lui.

Omar-Mateen

UPDATE 17.53: Medicii fac apel la populație și îi roagă să vină să doneze sânge pentru victimele atacului din club, întrucât spitalele se confruntă cu o criză uriașă pentru grupele AB și O. În plus, autoritățile au anunțat că investighează cazul ca un atac terorist intern, considerat cel mai mare de acest gen din istoria Statelor Unite.

UPDATE 17.49: Primarul orașului Orlando a declarat stare de urgență, declarând că se confruntă „cu o situație pe care nu și-ar fi imaginat-o niciodată”. El a precizat că polițiștii își vor concentra investigația acum pentru identificarea victimelor și pentru anunțarea famililor.

UPDATE 17.30: Bilanțul atacului terorist din clubul de gay Pluse este tragic. Acesta a crescut la 50 de morți și 53 de răniți, informează CNN.

Citește și: Cine e atacatorul din clubul de gay din Florida! ISIS îi laudă fapta

UPDATE 14.30: Reprezentanții poliției din Orlando au ținut o conferință de presă în care au anunțat că în urma atacului din clubul de gay Pulse, 20 de persoane au fost ucise și 42 de au fost rănite, fiind spitalizate.

 

Ofițerii de poliție au intrat în clubul Pulse, la trei ore după ce atacatorul a deschis focul și l-au ucis. Autoritățile au declarat că acest atac e un act terorist, însă deocamdată nu știu dacă a fost la nivel internațional. Au rugat tinerii care se aflau în club să se prezinte la secțiile de poliție pentru a da declarații. „Erau cadavre și sânge peste tot”, a declarat un martor.

shooting at Pulse Nightclub in Orlando

UPDATE 13.30: Poliția din Orlando a confirmat că la clubul Pulse „este o situație cu numeroase victime” și că atacatorul avea asupra sa o bombă. El a tras la întâmplare minute bune cu o armă semi-automată. Acesta  avea bomba atașată de corp și după ce autoritățile au anunțat că acesta a fost ucis, martorii spun că a avut loc o explozie controlată.

Anthony Torres, un bărbat care tocmai pleca din club în momentul atacului,  a postat pe Facebook imagini de la locul incidentului. Acesta spune că s-au auzit împușcături în club și că cei din interior strigau că sunt persoane moarte. Aproximativ 100 de oameni se aflau în clădire.

article-orlando-5-0611

„Noi abia plecam din club și am început să auzim împușcături. Toată lumea alerga și țipa”, a mai spus Anthony pentru New York Daily News.

 


Un reporter al unei televiziuni locale susține că cel puțin 20 de persoane au fost împușcate, iar atacatorul  s-a baricadat, alături de ostatici în club, și se pare că ar avea asupra sa și o bombă, însă acest lucru nu a fost confirmat de polițiști.

shooting at Pulse Nightclub in Orlando

Posturile de televiziune locale au anunțat ulterior că numărul răniților a ajuns la 40 și aceștia au fost duși la Centrul medical regional Orlando.

 

La locul atacului a fost o adevărată mobilizare de forțe. Au participat autoritățile locale, de stat, agenții federali și o echipă de geniști.

„Au fost rănite persoane, pentru moment nu stim dacă există morți”, a declarat un purtator de cuvânt al poliției locale
Înregistrări video au fost postate pe rețele de socializare cu persoane rănite care primeau îngrijiri la fața locului.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Regele Charles, ULUIT de ce i-a spus un român în timpul plimbării! Nu s-a putut abţine, s-a schimbat la faţă
Playtech.ro
Regele Charles, ULUIT de ce i-a spus un român în timpul plimbării! Nu s-a putut abţine, s-a schimbat la faţă
Doliu în showbiz! Creatorul de modă Stephan Pelger a fost găsit mort la 44 de ani. De ce afecțiune suferea de la vârsta de 10 ani
Viva.ro
Doliu în showbiz! Creatorul de modă Stephan Pelger a fost găsit mort la 44 de ani. De ce afecțiune suferea de la vârsta de 10 ani
Povestea de viață a doctoriției Maria Dede: de la mers cu vacile la păscut, la meseria de medic
PUBLICITATE
Povestea de viață a doctoriției Maria Dede: de la mers cu vacile la păscut, la meseria de medic
Obiceiul care distruge bateria telefonului tău. Unde nu trebuie să îl așezi niciodată
FANATIK.RO
Obiceiul care distruge bateria telefonului tău. Unde nu trebuie să îl așezi niciodată
„Trebuie să ne așteptăm la replici”. Cutremurul de marți seară din Crișana, surprins în imagini
Știrileprotv.ro
„Trebuie să ne așteptăm la replici”. Cutremurul de marți seară din Crișana, surprins în imagini
Tragedia din Vrancea a fost filmată cu o cameră de bord. Imagini de coșmar pe Drumul Morții E85, după ce un tânăr a intrat cu duba pe contrasens
Observatornews.ro
Tragedia din Vrancea a fost filmată cu o cameră de bord. Imagini de coșmar pe Drumul Morții E85, după ce un tânăr a intrat cu duba pe contrasens
"Am cerut retragerea licenţei echipei". Lovitura de teatru plănuită înainte de startul Superligii: "Avem şanse mari să câştigăm la TAS"
Orangesport.ro
"Am cerut retragerea licenţei echipei". Lovitura de teatru plănuită înainte de startul Superligii: "Avem şanse mari să câştigăm la TAS"
Iubita lui Damian Drăghici, confesiuni tulburătoare despre lupta cu depresia: 'Acest tratament mă făcuse aproape legumă'
Unica.ro
Iubita lui Damian Drăghici, confesiuni tulburătoare despre lupta cu depresia: 'Acest tratament mă făcuse aproape legumă'
Horoscop 8 iunie 2023. Capricornii ar fi bine să aleagă să fie ei cei cumsecade astăzi și abia apoi să ceară ceva de la apropiați
HOROSCOP
Horoscop 8 iunie 2023. Capricornii ar fi bine să aleagă să fie ei cei cumsecade astăzi și abia apoi să ceară ceva de la apropiați