Mergi direct la conținut »
Atentatele teroriste din Sri Lanka. Detalii despre gruparea National Thowheeth Jama’ath, considerată responsabilă de moartea a cel puțin 290 de civili
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Atentatele teroriste din Sri Lanka. Detalii despre gruparea National Thowheeth Jama’ath, considerată responsabilă de moartea a cel puțin 290 de civili

Atentatele teroriste din Sri Lanka. Detalii despre gruparea National Thowheeth Jama’ath, considerată responsabilă de moartea a cel puțin 290 de civili

Atentatele teroriste din Sri Lanka, în care au murit cel puțin 290 de persoane, au fost organizate de o organizație locală, numită National Thowheeth Jama’ath. Forțele de securitate locale cred însă că aceasta a fost coordonată din exterior, judecând după amploarea exploziilor, și sunt pregătire să ceară ajutor internațional. Potrivit presei din țara asiatică, autoritățile fuseseră informate de iminența atacurilor precum și de numele atacatorilor cu 10 zile înainte, dar nu au luat nici o măsură.

De Mihai Niculescu,

Gruparea National Thowheeth Jamaath este responsabilă pentru seria de atentate teroriste comise în ziua de Paște, în Sri Lanka. Până acum, nicio grupare teroristă nu a revendicat atacurile sângeroase din Sri Lanka iar autoritățile au comunicat că primiseră informații cu 10 zile înainte, relatează The Guardian.

Gruparea National Thowheeth Jamaath a fost în spatele atentatelor de Paște, au informat oficialitățile locale. Nu este sigur deocamdată dacă afirmațiile oficialilor din Sri Lanka se bazează pe noi informații descoperite de anchetatorii care investighează seria de atentate sau pe informațiile primite de autorități cu cel puțin 10 zile înainte de atacuri, în care erau avertizate inclusiv despre numele atacatorilor, arată Digi24.

În Sri Lanka mai există o grupare islamistă cu un nume similar: Thowheeth Jamaath. Autoritățile nu au precizat dacă acest grup este cel în legătură cu care fuseseră emise avertismentele serviciilor de informații străine ale SUA sau India.

Gruparea Thowheeth Jamaath a activat până acum în estul țării și este implicată direct în propagarea retoricii extremiste, fiind implicată și în vanzalizarea unor statui budiste. Numele său descrie „o mișcare de unitate în numele Domnului”, un concept utlizat frecvent de grupările religioase extremiste.

Scrisoarea trimisă de Gheorghe Dincă părinţilor Alexandrei
Recomandări

Scrisoarea trimisă de Gheorghe Dincă părinţilor Alexandrei

Organizarea unui număr atât de mare de atacuri teroriste coordonate presupun o operațiune logistică de amploare și luni de zile de planificare. Atentatele din Sri Lanka au fost comise de atacatori sinucigași, care au detonat manual bombele, însă cel mai probabil aceștia au fost coordonați și menținuți motivați de câtre liderii grupării. De asemenea, judecănd după amploarea exploziilor, teroriștii au avut acces la cantități mari de explozibil militar și la case securizate, în care să contruiască bombele artizanale, arată specialiștii în securitate.

Pe de altă parte, oficialii din Sri Lanka susțin că atentatele nu ar fi putut fi organizate fără sprijinul unei rețele teroriste internaționale. „Nu credem că aceste atacuri au fost comise de un grup de oameni care au fost exclusiv din țară. A fost o rețea internațională fără de care aceste atacuri nu ar fi fost puse în aplicare”, a declarat Rajitha Senaratne, purtătorul de cuvânt al guvernului.

„Rapoartele serviciilor de informații arată că organizații teroriste străine se află în spatele acestor teroriști locali. Președintele este pregătit să ceară sprijinul țărilor străine”, se arată într-un comunicat al președinției.


Citește și: Un consilier prezidențial i-ar fi salvat mandatul lui Donald Trump prin simplu fapt că nu i-a ascultat ordinele


 

Close
Închide
  Close