MENIU CAUTĂ

Bilanţul atacurilor din Sri Lanka a ajuns la 290 de morți și cel puțin 500 de răniți

Distribuie

Bilanţul atacurilor din Sri Lanka a ajuns la 290 de morți, luni dimineața, 22 aprilie. Cel puțin 500 de persoane au fost rănite în urma exploziilor care au vizat cinci hoteluri și trei biserici din oraşele Colombo, Negombo şi Batticaloa, notează BBC.

UPDATE 12:40: Surse din cadrul anchtei din Sri Lanka au declarat pentru AP că atentatele coordonate care au vizat hoteluri şi biserici din Sri Lanka au fost comise de şapte atacatori sinucigaşi.

O analiză a cadavrelor suspecţilor indică în mod clar că aceştia erau atacatori sinucigaşi, a declarat Ariyananda Welianga, un anchetator guvernamental. Oficialul a precizat că majoritatea atentatelor cu bombă au fost comise de un singur atacator, doar la Hotelul Shangri-La din Colombo au fost doi terorişti.

Președintele statului, Maithripala Sirisena, a anunțat că va cere asistență străină în rezolvarea anchetei. „Rapoartele de informații arată că în spatele teroriștilor locali care au comis atentatele se află organizații teroriste străine. Prin urmare, președintele va cere asistență din partea țărilor străine”, se artă într-un comunicat transmis de președinție.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Rajitha Senaratne, a declarat anterior că există o rețea internațională „fără de care aceste atacuri nu ar fi reușit”.

UPDATE 08.09: Mai mulți cetățeni străini se află printre victimele atacurilor de duminică. Ministrul Afacerilor Externe din Sri Lanka a anunțat că cel puțin 36 de străini se află printre cei morți, dar multe dintre victime nu au fost încă identificate, aflându-se la morga din Colombo.

Deocamdată au fost confirmate morțile a cinci britanici (doi dintre ei având și cetățenie americană), trei danezi, un portughez, trei indieni, doi ingineri turci, un olandez și un japonez.


Potrivit autorităților locale, 24 de suspecți au fost arestați până acum în acest caz. Poliția din Sri Lanka a anunțat că zeci de cetățeni străini se numără printre victime.

Şeful Poliţiei din Sri Lanka, Pujuth Jayasundara, lansase un avertisment în urmă cu zece zile, semnalând că mişcarea islamistă NTJ (National Thowheeth Jamaath) plănuia comiterea unor atacuri teroriste sinucigaşe.

Preşedintele Maithripala Sirisena s-a declarat „şocat” de explozii, cerând o investigaţie urgentă. Premierul Ranil Wickremesinghe a condamnat vehement comiterea unor „atacuri laşe” şi a lansat un apel la unitate, potrivit BBC. El a confirmat faptul că serviciile de securitate ”aveau cunoștință” de posibile atacuri, dar nu s-au luat măsuri referitoare la aceste informații.

„Trebuie să analizăm de ce nu au fost luate măsurile de precauție adecvate și nici eu și nici miniștrii nu au fost informați”, a spus premierul. „Pentru moment, prioritatea este reținerea atacatorilor”, a adăugat el.

O bombă artizanală a fost găsită, duminică seară, pe aeroportul Bandaranaike International, cunoscut și sub numele de Aeroportul Katunayake sau Colombo International, la câteva ore după ce peste 200 de oameni au fost uciși într-o serie de explozii care au avut loc în trei biserici catolice și mai multe hoteluri de lux din Sri Lanka.


Citește și

VIDEO/ Maia Morgenstern, reacție la faptul că oamenii se roagă la chipul ei, într-o catedrală din Columbia: „E un semn important pentru mine. Mă obligă, mă responsabilizează, mă înduioșează”

Citește mai multe despre bilant pe Libertatea.

Comentarii