De Dragoș Tănase,

Astfel, pe parcursul lunii aprilie, au fost localizate, pe teritoriul ţării noastre, 1.678 de persoane care fac obiectul unor semnalări în S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen), în urma schimbului suplimentar de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Dintre acestea, polițiștii români au pus în aplicare 82 de mandate europene de arestare, au depistat 218 persoane semnalate de statele membre ca având refuzul intrării sau șederii pe teritoriul Schengen, 457 de persoane care erau căutate în vederea participării la o procedură judiciară și alte 41 care erau semnalate ca dispărute de partenerii din statele Schengen.

De asemenea, de pe teritoriul României, au fost ridicate 145 de documente, găsite 8 plăcuțe de înmatricultare și descoperite 263 de autovehicule căutate de partenerii din Spaţiul Schengen, pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor judiciare.

Totodată, 1.130 de persoane, căutate de autorităţile române, au fost identificate de partenerii străini pe teritoriul lor, în urma schimbului de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Dintre acestea, 139 erau urmărite de Poliţia Română, în baza unor mandate europene de arestare, 105 erau semnalate de România ca având refuzul intrării sau șederii pe teritoriul Schengen, alte 78 persoane erau căutate pentru participarea la o procedură judiciară, iar 28 erau semnalate dispărute de autorităţile române.

Partenerii străini au identificat, pe teritoriul lor, 39 de autovehicule căutate de autorităţile române în vederea indisponibilizării sau pentru a fi folosite ca probe în cadrul procedurilor penale și 57 de documente semnalate de România.

Anul trecut, în decembrie, Parlamentul European a votat în favoarea aderării României în spațiul Schengen!

Ce este Biroul SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – IGPR

Biroul SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române a fost inaugurat în 16 septembrie 2010.

Sistemul informatic SIRENE este destinat stocării informaţiilor de către autorităţile române şi schimbului de date între acestea şi sistemul comun european de urmărire poliţienească transfrontalieră, respectiv S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen).


Citește și:

Antonio Lopez arată regresul României către spațiul Schengen. Din cinci criterii, mai îndeplinește doar unul

Cetăţenii Statelor Unite vor avea nevoie de vize pentru spaţiul Schengen din 2021

”Schengen, venim!” PAH, după captura de peste o tonă de cocaină din Delta Dunării, despre sistemele de supraveghere nefolosite, de la frontiere


 

Urmareste cel mai nou VIDEO
Cum «vede» lumea un nevăzător